G4Media.ro

Ministrul PNL al Finanțelor vorbește despre acordarea pensiilor persecutaților etnic în super…

sursa foto: Facebook/ Aromânii de pretutindeni

Ministrul PNL al Finanțelor vorbește despre acordarea pensiilor persecutaților etnic în super an electoral/ 200.000 de beneficiari în toată țara/ Plățile pe Legea 154 sunt amânate din 2021/ ”Vrem să propunem la prima rectificare”

Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit, marți seară, la Realitatea Plus, despre posibilitatea plății pensiilor persecutaților politic începând cu anul 2024, în care sunt patru rânduri de alegeri. Legea 154/2021 a fost amânată de două ori începând cu 2021 și vizează aproximativ 200.000 de beneficiari din toată țara, conform ministrului. 10% dintre aceștia se află în Constanța.

Ministrul de Finanțe a spus că beneficiarilor li s-a făcut ”o nedreptate” și că își propune să o îndrepte anul acesta:

 • ”La prima rectificare bugetară o să propunem modificarea acestei nedreptăți. Dacă coaliția de guvernare va fi de acord va fi de acord o vom pune în aplicare”.

Marcel Boloș a mai spus că impactul bugetar este mare și direct din cauza numărului mare de beneficiari, aproximativ 200.000 de euro.

Punerea în aplicare a deciziei de acordare a despăgubirilor pentru victimele represiunii din anii ’40 sau pentru urmașii acestora (între care aromânii, evreii, romii etc) a fost amânată inițial la finalul lui 2021 pentru termenul de 1 ianuarie 2023. Dar în decembrie 2022, cu doar două săptămâni înainte ca plata pensiilor să înceapă, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a stabilit să prelungească termenul de acordare cu încă un an, până în 2024.

Ce prevede Legea 154/2021

Art. 3 (1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 175 lei.

(2) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) au dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(3) Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(4) Copilul care s-a aflat atât în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1)-(3), cât şi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

(5) La stabilirea indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) sau (3), în situaţia în care ambii părinţi ai copilului s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), copilul are dreptul la indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

(6) De prevederile alin. (2)-(5) beneficiază în mod corespunzător şi copilul celui decedat după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), în situaţia în care părintele său, deşi ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanţe.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Alte pomeni electorale. Va plati mediul privat cu varf si indesat. Condusi de niste jigodii.

 2. Domnul a dat, Domnul a luat! Bolos fie laudat!

  Si daca tot se lauda ca nu avem banii si ne mananca deficitul, de ce n-ar „re-re-re-activa” celebra lege care le da primarilor si altor atarnatori acea pensie „speciala” nult ravnita si indelung asteptata????

  Mare om, mare fariseu! Aleluia!

 3. banuiesc ca primul „persecutat” este ciolacul, in concordanta cu ‘certificatul’ sau de ‘revolutionar’; alti’persecutat’ ar putea fi obezul maciuca.

 4. Din 1990 tot batjocoresc oamenii astia , tot modifica legea, ii cheama in comisii care sa aprobe sau nu privindu-le moaca dupa ce ei au depus acte, cereri . Ghiciti cine a si oprit aplicarea ultimei variante a legii in ultimii doi ani ? Gunoiul pnl care acum cica repara nedreptati ”istorile”pe care tot ei le-au provocat suplimentar celor real loviti de soarta. S-or astepta si la recunostinta, la multumirile celor -intre timp- plecati dintre noi ?

 5. Cum se mituiește electoratul ,(mascat) înainte de alegeri…

 6. Atrocitatile din trecut vor fi platite de oamenii de azi. Nu cred ca este corect, dar asta este socialismul, creezi clase de speciali si obti voturi, partidul castiga, cetateanul pierde.

 7. Daca o sa cautati veti gasi un articol din 2020 cum PNL le promitea aromânilor ca vor deveni minoritate recunoscută in RO si vor avea si reprezentant in parlament. Oare ce s-a întâmplat 4 ani după aceea?

 8. penele e d dreapta 🤣