G4Media.ro

Ministrul Muncii anunță cumpărarea unui nou soft pentru recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii anunță cumpărarea unui nou soft pentru recalcularea pensiilor

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat, luni, la România TV, că plățile pensiilor recalculate se vor face având ca dată de referință 1 octombrie 2018, indiferent de data la care se va finaliza recalcularea pensiilor. Recalcularea depinde însă de un soft informatic ce urmează să fie achiziționat.

„Vor primi în plus (pensionarii n.r) de când a intrat legea în vigoare, de la 1 octombrie. În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu. Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm. Suntem în procedura de achiziţie, suntem în procedura finală şi imediat semnăm raportul procedurii şi contractul. Scrie în lege clar că această procedură de recalculare şi de plată se derulează în interiorul acestor 12 luni, dar, repet, punerea în plată se face cu intrarea în vigoare”, a explicat Marius Budăi la România TV,  preluată de Agerpres.

Astfel, dacă unui pensionar i se va recalcula pensia în cursul anului viitor, majorările i se vor calcula începând cu octombrie 2018 și va primi banii în plus calculați de  la 1 octombrie.

”Dacă să zicem că în februarie 2019 un pensionar care se încadrează la acea lege 192 primeşte acasă decizia de pensie cu noul cuantum el va fi pus în plată începând cu 1 octombrie 2018. Practic de când a intrat legea în vigoare până va primi decizia acasă acel pensionar va primi diferenţa de bani”, a exemplificat Budăi.

Ministrul Muncii a spus că beneficiarii recalculării vor fi persoanele în cazul cărora au fost anterior trecute cu vederea circumstanțe  speciale de care ar fi trebuit  să se țină seama la calcularea pensiilor în momentul când s-au retras de pe piața muncii.

„De-a lungul timpului legea pensiilor (…) a fost tot amendată, tot modificată. S-au creat inechităţi, unii pensionari au ieşit mai devreme beneficiind de un alt stagiu de cotizare, alţii au beneficiat de punctaj la grupe, alţii nu. Acele persoane care nu au punctaj la grupele de muncă şi care au ieşit la pensie pe legi speciale se încadrează la 192. Acelor persoane le va fi recalculată pensia. Foarte important de precizat că, dacă cumva, din calcul, la unii dintre pensionari iese un cuantum mai mic niciun pensionar nu va pierde ci va rămâne în plată cu acel cuantum care este cel mai avantajos pentru el”, a precizat ministrul Muncii.

Foto: presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

 1. GHITZA!
  PLECACIUNI DE LA SINISTRUL JUSTITIEI PENTRU PRETINU SEBI. L-A IEVALUAT SI E DE BINE. E NEVINOVAT.
  SA AIBA SI EL DE O ICRA NEAGRA…

 2. Vai de plua noastră! Alt mafiot alți bani aruncați pe fereastră. Ne däm mari ca suntem mari IT-iști, facem un milion de softuri pt stat si ne dam seama ca nu e bun nici unul. Whats-appul e un kkt de soft, o clonă modernä a defunctului Yahoo Messenger. Nimic nou sub soare. Si totusi, Google a dat milioane de euro pe el. Asta inseamnă eficiență. Statul francez si german folosește sisteme open source pentru a nu plati licente MS. Noi suntem rupți în cur si platim licențe si la preturi supraevaluate. Vezi dosarul MS. Ghița a luat milioane de euro pe Revisal si alte mizerii. Cine a lucrat cu ele stie ce spun.
  Hai sictir si tu, D-le Ministru. Cum te mai cheama si pe tine. Habar nu am, nici nu ma mai obosesc.

  • De Whatsapp – e ca la Radio Erevan: nu era Google, ci era Facebook. Si nu erau milioane, ci erau… miliarde (!!!)…
   In alta ordine de idei, praful in ochi cu softurile „la stat” continua. E foaaarte, foaaarte greu sa faci un soft care sa calculeze pensiile si sa mearga luni sau ani de zile pana reuseste sa le calculeze pe toate. Mai ales datorita duratei calculului – fiindca in mod normal probabil ca e de ordinul minutelor pentru toti pensionarii din Romania laolalta. Dar cum sa justifici ca ai dat milioane (de preferat lu’ Ghita, ca e de-al casei PSD) pe un soft care in maxim 3 minute a rezolvat tot daca nici macar nu dureaza mult calculul, nu? Si pe care puteai sa-l faci „in house” cu 2-3 oameni rezonabil de priceputi. Si care probabil ca ar fi costat niste mii, maxim zeci de mii de euro in mod normal (maximul este destul de exagerat si asa).

  • N-ati inteles. Micki Spaga, Claudiu Florica si Dinu Pescariu au nevoie de niste banuti. Celula se reactiveaza pt o noua tranzactie.

  • Cica-l chema Budai!

 3. Cica e minstru: exista nevoie de un soft.
  Alta: procedura se deruleaza in interiorul acestor 12 luni. Asta confunda termeni de spatiu cu timp.

 4. Da, se recalculeaza azi, primesti bani peste un an, sau poate niciodata, depinde de PSD.

  Daca romanii sunt prea prosti sa nu mai voteze cu PSD, luati promisiuni desarte pe paine.

 5. Fiecare ministru cu softul lui.

 6. select cnp, avg(contributie_lunara/valoare_medie) from contributii
  group by cnp

  Can I haz 10 million €?

 7. Și cu ce îl mai ajută pe pensionar daca, in cele 12 luni, moare??? Sau daca răbda de foame un an, încercând să păstreze banii doar pt medicamente și întreținere? Va recupera cu mâncatul după ce primește banii, din anul trecut, peste un an?
  Pt un pensionar, 12 luni înseamnă extrem de mult!

 8. Și încă ceva: să înțeleg că ei măresc acum pensiile, dar banii efectivi (care se primesc peste un an, dupa finalizarea recalculării, adică în 2020) trebuie sa ii plătească cei care vin după alegerile următoare? Adică, înafara de pensiile mărite care trebuie plătite lunar, cine va veni după ei mai trebuie sa plătească și restantele de la 1 octombrie 2018 până la recalculare ?

 9. @ITist. Mersi de corectură. Inteleg ce spui. Cred ca nici macar nu trebuie scris un soft nou. Sunt convins ca exista asa ceva pe piață. Nu neapărat in RO. Trebuie sa angajezi o firma specializată sa iti prezinte produsele existente pe piațä, sa vezi cum se pot particulariza conform necesităților, alegi produsul, faci sau anjajezi o echipă bună pentru mentenanță, update-uri, etc. Și o ții 10-20 de ani. Nu le tot schimbi, că nu e joacă de copii un astfel de sistem. Si ajungi la costuri bune, cel putin jumate. Ce naiba, chiar așa cretini suntem???

 10. Culmea e că, teoretic, nici nu cred că intră in atribuțiile acestui minister. Exista un minister al tecomunicațiilor. Ăia ce belesc?

 11. E tare budigăi! De la cine ia softul? Microsoft cumva?

  • Deja Claudiu Florica si cu Dinu Pescariu sunt pe telefoane!
   Si Dragos Nicolaescu redeschide conturile din Austria!
   Hahaha!

 12. Mereți pe la fabricile din România și intreabați de SAP, sau șaorma cu de toate. Vedeți modulul de HR-calcul de salarii. SAP- ul e aproape in toate limbile pământului, folosit in marile companii. Optimizat pentru volumuri si fluxuri mari de date. Vedeți ca au si module de pontaj sau de evaluare a personalului. Câh!!! Nu? Ferească Domnu’!

 13. Care lege 192? 🙂

 14. Oamenii buni poți să cumperi tu mama și tata softurilor care le vrei dumneata , trebuie oamenii care sa introducă data , datele trebuiesc verificate , e o munca imensa ( extraordinar de grea , ganditi va că aveți de verificat vreo 5 mil de dosare de pensionari , și tre să verifici foaie cu foaie ) și sunt absolut sigur că nu există la casa de pensii atât de mulți oameni să socotească pensiile . O sa dureze mai mult

  • Ba exista foarte multi oameni, multi, prosti si neatenti. Si era necesar un alt soft, poate asa nu mai fac greseli si se vor incadra si in termenele legale, ca s-or fi saturat sa tot fie dati in judecata.

  • Pt cei care nu știu legea nouă a pensiilor(inclusiv Olguța):
   recalcularea înseamnă de exemplu înlocuirea simplu, în formulă la valorii punctului de pensie de 1000 lei cu 1100 lei și cu un clic, se schimbă toate pensiile din România.
   Pr asta e nevoie de un nou soft?
   Apoi în 2020 se modifică numai formula, nu se schimbă nimic în tot ce s-a calculat și nici în datele introduse: se înmulțește punctajul total, care EXISTĂ în decizia de pensionare, cu 75. Deci se elimină coeficienții de corecție în mod automat.
   Se mai adaugă apoi, dar neimportant ca număr de pensionari pt recalculare: eventuale sporuri, perioade fără carte de muncă, doctorate.
   Pt asta e nevoie de un nou soft?
   Pt niște schimbări minore în formulă?

 15. Da.
  Le-am cerut acum 3 luni sa-mi spuna in ce luna indeplinesc stagiul de cotizare si mi-au raspuns ca nu exista o persoana care sa se ocupe cu asa ceva.
  Le-am cerut sa-mi faca o estimare a virtualei pensii si mi-au zis ca nu se poate, cu toate ca au in sistem toate informatiile necesare (stiu asta pentru ca am cont pe platforma lor).
  Doar dupa ce-ti depui dosarul de pensionare ei pot „constata” ca nu indeplinesti ceva si ti-l respinge, motivand atunci acel ceva!!!!!!!!!!!!
  De aceea, eu nu cred ca este doar rea vointa sau personal insuficient sau mentalitate comunista…

 16. Cum pot fi cheltuiți multi bani pt. cine trebuie; hai sa fim seriosi intr-o tara in care IT este dezvoltat trebuie sa fii ignorant de-a dreptul ca sa susții ca ai nevoie de soft nou, se pot face modificari la cel existent ( ca probabil tot pe baza de spaga a fost cumparat), oricum ar fi mult mai ieftin dar noi vrem scump ca toate achizițiile ce le face statul.Cate studii.de fezabilitate.s-au făcut.pt. autostrăzile.de pe hartie ? Nu or fi sfinti nici politicienii din alte tari dar au macar bunul simt minimal de a face ceva si pt.comunitate.

 17. L-A PUS VALCOV SA IA SOFT. SA MAI TAPETEZE SI EL UN PERETE CEVA…
  LA MAREA BISERICA A romaniei centenare, A3 LUMEA IA LUMINA. E FERICITA SI CU LACRIMI PE OBRAZ. E PREGATITA SA ISI GOLEASCA BUZUNARELE. NESATUL PARTIDUL.

 18. Am iesit la pensie in 2007 si de atunci trebuia sa primesc calculata grupa 2-a de munca ,plus acordul global plus al 13-lea salariu plus alte sporuri, la cei 21 de ani lucrati in grupa 2-a de munca. Astept de 12 ani sa mi se dea acesti bani ,dar vad ca ma tot amana .sunt mintit ca, in martie 2019 acum mi se spune ca, in aprile 2019.pe cine sa mai cred.