G4Media.ro

Ministrul Mediului admite existența unei mafii în jurul activităților cu deșeuri: E…

Ministrul Mediului admite existența unei mafii în jurul activităților cu deșeuri: E o luptă continuă cu această mafie. Trebuie să stabilim modalitatea prin care putem limita accesul în țară a deșeurilor aduse din străinătate

Ministrul Mediului Tánczos Barna arată că gunoaiele constituie o gravă problemă pentru România, având în vedere că nu există pus la punct un sistem organizat pentru colectarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurillor. Acesta a admis, în emsiune la Digi24, că există o mafie în jurul activităților cu deșeuri și că „Ministerul e într-o luptă continuă”.

Tánczos Barna a subliniat că există multiple activități ilegale care se învărt în jurul deșeurilor, inclusiv în ce privește importul de deșuri ca materie primă pentru industria de reciclare. Crearea unei structuri mafiote a fost posibilă și din pricina faptului că la noi în țară nu există un sistem pus la punct care să asigure materie de calitare pentru industria de reciclare de care dispunem.

„În mod pardoxal, în România există o adevărată industrie de reciclare, însă statul nu e capabil să ofere materie pentru această industrie de reciclare. Este o anomalie, să ai industria de reciclare, dar să nu ai un sistem organizat care să facă tot procesul de colectere selectivă a deșeurilor, de tratare, de transport și depozitare. Totate acestea constituie o provocare uriașă pentru MInisterul Mediului”, a comentat Tánczos Barna, apreciind că din cauza acestor lipsuri au apărut și activitățile ilegale.

Atâta timp cât în Uniunea Europeană este permis transportul/exportul deșeurilor reciclabile, nu e de mirare că în țara noastră apar camioane cu deșeuri, având în vedere cererea mare de materie primă pentru industria de reciclare.

Tánczos a explicat că, pentru a asigura cât de cât un control în privința importului de deșeuri, se lucrează la o procedură prin care să poată fi limitat accesul în anumite puncte vamale.

„Trebuie să avem o modalitate de control, să scanăm camioanele, să verificăm ce se transportă, de unde se transportă”, a explicat ministrul.

El a mai spus că a fost depistat în județul Bihor, un mecanism de transport ilegal de deșeuri din afara țării. „Veneau camioanele din Italia, aveau un sistem de ditribuire a deșeurilor prin centre din Cluj și din alte județe”, a comentat ministrul.

Ministrul apreciază că primarii sunt de vină pentru că România nu are încă un sistem bine pus la punct de selecție, colectare și depozitare a deșeurilor în sistem integrat, ecologic, pentru că nu au acorat prioritate problemei deșeurilor.

„Nu pot să concep să mai câștige alegerile un primar care nu s-a descurcat să soluționeze problema colectării și depozitarii deșeurilor (…) În ce ne privește (referire la Minister – n.red), nu iertăm pe nimeni, intrăm cu Garda de Mediu peste tot,  că sunt primării, proprietari privați, nu contează, vom aplica amenzi la greu să simtă că doare”, a conchis ministrul.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Prelipceanu un jurnalist slab sau plin de interese, stie sa dea stiri ca se opreste internetul corporatiilor din sectorul 1 dar nu stie sa-l intrebe de ce se taie padurile din jurul Bucurestiului in conditiile unei poluari foarte mari si a pericolului de desertificare din sudul Romaniei.

 2. De la o vreme nu mi se aprobă comentarii chiar ok, fără înjurături, uneori chiar sugestii bune.

  În schimb, văd aprobate fel de fel de dej ecții îndeosebi în ultimele 30 zile, cu vorbe absolut nedemne de un website civilizat – cum se poate?

  • Bun venit in gasca.
   Uute de exemplu, pana sapt trecuta eram cenzurat de cate ori criticam USR. Acum nu mai sunt. Intelegi?!
   Probabil ca ai niste pareri diferite de ake redactiei

  • Am observar ca cenzura e cam random, cred ca e lene mare sa bifeze comentariile si joaca alba neagra pe ecran cu mousu ca alta logica nu exista.

 3. De ce ma? pt ca te pune sa iti strangi gunoiul. In sudul Romaniei locuieste partea cea mai proasta a populatiei si care a adunat toate scursurile din tara.

 4. Imi place acest ministru, are idei clare. Sper sa aiba si vointa de a le traduce in fapte si sustinere din partea premierului, coalitiei, parlamentului,
  M-a surprins faptul ca exista o industrie a preluucrarii deseurilor. Eu credeam ca nu exista. Acum e clar ca vina o poarta cardasia dintre autoritatile locale si mafia gunoaielor.
  Acestei cardasii i se adauga si coruptia reprezentantilor statului din acest domeniu, primii care ar trebui cercetati si condamnati fiindca sunt cei mai vinovati si mai ticalosi.

 5. Daca industria prelucrarii deseurilor la care se refera Dl. ministru este cea a fabricilor de ciment unde se ard gunoaie in cuptoarele fabricilor (https://www.riseproject.ro/articol/video-secrete-de-ciment/) atunci acest domn ar trebui sa scoata de pe lista aceasta industrie si sa-i interzica reciclarea in acest mod. Altfel este doar praf in ochii lumii deoarece industria cimentului este un poluator major prin arderea gunoaielor. Pe de alta parte ca sa fie transparent dl. ministru ar trebui sa spuna clar ce se recicleaza , unde si ce rezulta in urma reclarii. Daca rezulta hartie, obiecte sau piese din plastic, metal sau sticla atunci suntem pe calea cea buna, daca insa rezulta doar fum atunci e grav si inseamna ca nu avem de fapt o industrie a recliclarii in adevaratul sens al cuvantului.

 6. Pai, in cazul acesta, de ce nu recunoașteți ca principala problema privind calitatea aerului si a apei in Romania este generată de mafia deșeurilor, nu de transportul rutier?!

 7. Ar trebui sa avem premier de la UDMR.

 8. Impuneti firmelor care aduna gunoiul sa aiba cote de sortare/reciclare ca altfel pe ei i doare fix in 14 banul lor curge oricum.
  Sa analizez costurile si metodele si sa negociati pretul in functie de asta.

 9. Atitudinea de oi care behaie si lasa raul sa prolifereze trebuie stransa de gat si ingropata. In locul ei trebuie implementate amenzi care sa rupa capul, confiscari de masini si utilaje iar pentru chestii grave puscarie .
  Daca vrem ordine ca in Germania trebuie sa incepem sa dam amenzi ca in Germania, nu exista ”constiinta” cum pretind comunistii, exista doar pedeapsa justa si recompensa justa !!!!!!!!!!!!