G4Media.ro

Ministrul Justiției, Stelian Ion, cere coaliției respectarea angajamentelor legate de SIIJ, înainte…

Ministrul Justiției, Stelian Ion, cere coaliției respectarea angajamentelor legate de SIIJ, înainte de ședința unde USR PLUS va sta la aceeași masă cu UDMR și PNL

Ministrul Justiției Stelian Ion a lansat, marți, un apel către toți partenerii coaliției pentru respectarea programului de guvernare în privința desființării SIIJ, cerându-le „nu doar să asiste pasiv”, pentru că tema vizează România, nu doar ministerul pe care-l conduce.

Comentariul său a fost postat cu puțin timp înainte de începerea ședinței coaliției de guvernare, loc unde toate cele trei partide discută subiectele aflate în divergență, rectificarea bugetară și modul în care se desființează SIIJ.

Ministrul USR PLUS și-a reluat susținerea pentru proiectul de desființare a SIIJ, inițiativă ce aparține Ministerului Justiței, adoptată de Camera Deputaților, dar amânată la Senat, din cauza neînțelegerilor cu UDMR.

Postarea ministrului Justiției:

„Oricâte discuții vor fi pe tema desființării SIIJ, voi face exact ce îmi dictează conștiința și ceea ce cred că este corect pentru justiție. Nu voi face compromisuri.

Din punctul meu de vedere, calea potrivită este respectarea programului de guvernare, unde este scris negru pe alb ce trebuie să se întâmple cu SIIJ: trebuie desființată. Mai mult decât atât, trebuie refăcută competența DNA, pentru că, de fapt, tema SIIJ este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla pe viitor cu DNA.

Nemulțumirile UDMR legate de desființarea SIIJ propusă de Ministerul Justiției și de Guvern sunt legate de această refacere a competenței DNA pe infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați. Or aici criticile cred că trebuie îndreptate împotriva UDMR, în principal.

Dincolo de asta, cred că toți factorii politici ar trebui să se implice, nu doar să asiste pasiv la aceste discuții, pentru că sunt niște chestiuni care nu vizează doar Ministerul Justiției, ci vizează România.

Aici nu este vorba doar despre mine, despre persoana ministrului Justiției, este vorba de USR PLUS, e vorba de faptul că am agreat împreună o variantă și tot împreună trebuie să găsim o soluție care să fie acceptată de toate părțile, dar în limitele programului de guvernare și ale angajamentelor pe care ni le-am asumat.

Doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desființăm o Secție, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Dragnea, nu este în regulă.

Eu sunt convins că Secția Specială va fi desființată.

Am declarat acest lucru și am dat mai multe detalii despre subiect în interviul de la RFI România, în această dimineață, la emisiunea „Invitatul dimineții”.

Context 

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat, săptămâna trecută, pe ministrul Justiției, Stelian Ion, despre care a spus că ”nu a găsit încă calea potrivită” pentru desființarea Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ).

”SIIJ nu a fost desființat, deși toată lumea vorbește despre asta. Ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită. Legile justiției nu sunt nici ele gata, sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Deocamdată auzim că se întâlnesc și se discută, dar mai este mult de lucru”, a spus Iohannis.

Atacul lui Iohannis vine la doar o săptămână după ce ministerul Justiţiei a anunțat că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT, post rămas vacant după ce şefa instituţiei, Giorgiana Hosu, a demisionat în septembrie 2020. De asemenea, Stelian Ion a pornit procesul de selecţie pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

Reamintim că UDMR se opune desființării Secției Speciale și transferului dosarelor la DNA, în ciuda propunerilor venite de la Ministerul Justiției. UDMR a respins până acum toate soluțiile propuse de Stelian Ion și vrea înființarea unei noi secții speciale la Parchetul General.

În ceea ce privește legile justiției, Iohannis a respins public propunerea lui Stelian de întărire a rolului CSM în procesul de numire a șefilor marilor parchete, deși programul de guvernare menționează explicit acest lucru.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Don Stelică Garsonieră Mică are în fișa postului indicațiile prețioase de la ambasada Franței salvarea de la pușcărie pentru fraude electorale a parașutei de Guadeloupe si a procurorului rezist șeful BES.Toata reforma din justiție se rezumă la acest specimen cu certificat valabil prin mutarea SSIIJ la DNA unde șef este crin Bologa prietenul lui Barna.Asa se înmormântează toată hoția.

  • Kinki e un troll cu mintea cat nuca si orice se spune la canaltv e adevarul curat.

  • Până la proba contrarie…Bat un cui în capul sec sigur cuiul trece printre cei 2 neuroni

  • Atâta timp cât infractorii din hudemere au votat împreună cu pesedeii înființarea SIIJ, nu vedem motivul pentru care vor vota desființarea ei !

  • @kinki nu eu ma fac de ras pe aici. Nu eu iau de buna fake news-urile… si mai ales nu eu iau partea hotilor.

 2. Alina Mihai este noul pseudonim al lui Alin Ionescu Alex Costache?Întreb,certitudinile apar pe parcurs

 3. Kânki , daca nu esti cleptoman înseamnă ca ești prostovan.

 4. ce face comisia juridica a senatului ? 🙂

 5. Nu i-am auzit vreodată pe unguri să fie de acord cu desființarea SIIJ, sau cu alegerile în 2 tururi. Ba din contră.

  • E în programul de guvernare pe care l-au negociat împreună. Semnătura e semnătură, indiferent de ce declară ei.

  • Ai văzut tu acel program? Să fim serioși, minți cu nerușinare. Nu există niciun program de guvernare. Nu s-a făcut nimic în aceste 10 luni decât s-a furat pe rupte iar membrii coaliției și-au angajat miile de cunoștințe în posturi mai mult decat calde și pe salarii de peste 3000 de euro cum se lăuda Cîțu astăzi.

  • Programul de guvernare il gasesti in totalitatea lui pe site-ul usrplus. Vorbesti de hotii dar nu ai o problema cu cei care au furat tara timp de 30 de ani, ba chiar ii sustii cu ardoare. Pentru tine 10 luni>30 ani.

  • eugenia ( asta cu „ai vazut tu acel program ?”) alias lili alias îlîl …
   … iar nu ț-o tradus sputnik tot ….
   …. io t-am spus sa nu mai scrii dupa dictare … te faci de ras …. zau asa ….
   … rusine bre …
   …. da’ vezi ca are iutub tăte sedintele de camera de deputati …. si de la senat … vezi acolo ce si cum ….

  • @ela și câti so întâmplaț din șele șcrise de don Barna la program că pare că este mulțimea vidă.Vidă ele vidă.

  • eugenia alias lili alias kikirimikiri ,
   … pai de ce n-ai iesit la vot bre ? … ca atunci toate „se intamplau la program” ….
   … si nu mai ajungea udîmîrî sa bage bete-n roate … si erau mai in fata toate …
   …. ei , acu’ daca n-ai votat , nu te văicari…
   …. si daca ai furturi de declarat
   mergi bre la politie … la parchet ….
   …. ca daca-l acoperi pe hot, zice legea ca esti la fel cu autoru’…
   …. aaa si inca ceva …. nu-ti vine bine accentu’ …. se vede de la o posta ca e fake …. aşijderea comentu’ … başca lipsa de sugestii …
   …. pe scurt … ia-ti bre pîsîdîu si auru’ din cale c-ati facut de ras tara destul …

  • eugenia alias lili alias kikirimikiri ,
   … pai de ce n-ai iesit la vot bre ? … ca atunci toate „se intamplau la program” ….
   … si nu mai ajungea udîmîrî sa bage bete-n roate … si erau mai in fata toate …
   …. ei , acu’ daca n-ai votat , nu te văicari…
   …. si daca ai furturi de declarat
   mergi bre la politie … la parchet ….
   …. ca daca-l acoperi pe hot, zice legea ca esti la fel cu autoru’…
   …. aaa si inca ceva …. nu-ti vine bine accentu’ …. se vede de la o posta ca e fake …. aşijderea comentu’ … başca lipsa de sugestii …
   …. pe scurt … ia-ti bre pîsîdîu si auru’ din cale c-ati facut de ras tara destul …

 6. @ela și câti so întâmplaț din șele șcrise de don Barna la program că pare că este mulțimea vidă.Vidă ele vidă.

 7. Apel catre USRPLUS
  Daca nu aveti un Drula si pentru Justitie, lasati-va ….si lasati-ne! Nu mai blocati postul!
  Angajati-o – la vreme de criza – pe Birchall. Outsourcing – se poarta!
  Cu toate ca e cu poanson psd, e mai usr decat multi dintre „parintii fondatori”.

 8. Băi Steliane, sunt convins că tu, cu capul băgat doar în Justiție, nu ști că de fapt sunt mult mai multe puncte și domenii în care partidele din coaliție au bătut palmă în PG dar ulterior s-au răzgândit!

  • Stelian e un bleg. Ceea ce le-a convenit tuturor. Iar usr plus s-au bucurat ca fraierii ca mai au un minister. Practic si-au inchis singuri culoarul.

 9. Asta să întâmplă în colonie de sclavagism după lovitura de stat din 89 pentru că la conducerea tarii și în șparlament nu a existat un român adevărat ci doar umpluturi de naționalități conlocuitoare ce au distrus țara tuturor posibilităților și au transformat-o în colonie de sclavagism

 10. Udmr este alt cancer al țării , nimeni nu poate demonstra contrariul .,.dacă românii ar veni la vot nemâncații ăștia nu prind 5%

 11. Desființarea SIIJ, răspunsul este simplu: patrimoniul Grupului Etnic German, cea mai mare mizerie imobiliară, care costă statul român cel puțin 25 mld. euro.
  Restul povești de propagandă.
  Aceasta este miza.
  Petrov și KWI știu mai multe.