G4Media.ro

Ministrul Justiţiei, despre extrădarea din Turcia a condamnatului Ionuţ Costea, cumnatul lui…

sursa foto: captura video

Ministrul Justiţiei, despre extrădarea din Turcia a condamnatului Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană: Momentan nu există un progres

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat despre posibila extrădare din Turcia a lui Ionuţ Costea, fostul preşedinte Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană, că procedura este în derulare, dar că momentan nu există un progres, precizând că aşteaptă să vadă în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia dorită, transmite News.ro. Gorghiu a fost întrebată într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei în Turcia, în ce stadiu este procesul de extrădare a lui Ionuţ Costea.

”Am discutat astăzi (marţi – n.r.) cu ministrul de Justiţie din Turcia despre mai multe subiecte. Priorităţile comune au fost legate de digitalizarea sistemului judiciar. Dânşii au mai multe proiecte de dezvoltare, de modernizare a sistemului de justiţie privitor la dimensiunea digitalizare. România, la fel, ştiţi că a luat destul de mulţi bani din PNRR pentru dosarul electronic. Partea de digitalizare este o prioritate esenţială pentru că oferă acces aşa cum trebuie al cetăţeanului la actul de justiţie. În al doilea rând am discutat de sistemele penitenciare, atât din Turcia, cât şi din România, de modalitatea în care încercăm să investim în instanţe, iar subiectul extradări a fost, de asemenea, pe agendă. Sunt solicitări venite şi din partea turcă către statul român, sunt anumite solicitări venite şi din partea noastră, venite către statul turc”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a precizat că în cazul lui Ionuţ Costea procedura de extrădare este în derulare.

”În speţă avem cazuri, aşa cum menţionaţi dumneavoastră, cazul Costea, care sunt nume sonore, dar avem cetăţeni care săvârşesc infracţiuni, sunt condamnaţi în România, pleacă inclusiv pe teritoriul Turciei şi pe care încercăm să îi recuperăm, pentru că, pentru noi, fugarii nu se împart în nume sonore şi nume mai puţin sonore, se împart în… sau constituie o singură categorie de oameni care trebuie recuperaţi şi execută pedeapsa în sistem penitenciar. În cazul în care reuşim să ducem mai departe această procedură, vă voi ţine la curent. La momentul acesta, procedura este în curs de derulare. Este o informaţie pe care partea turcă ne-a furnizat-o. Nu este un element de noutate, din momentul în care statul român face solicitarea de extrădare, continuă procedura. În momentul în care vom avea din partea domniilor lor informaţii suplimentare, le vom aduce la cunoştinţă în spaţiul public”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a mai fost întrebată dacă i-a fost comunicat vreun progres în această speţă de către partea turcă.

”Momentan nu există un progres. Aşteptăm să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia pe care ne-o dorim, ca în cazul fiecărui alt fugar. În condiţiile în care vom vedea paşii suplimentari făcuţi, vă asigur că voi da toate informaţiile atât instituţiilor din România, cât şi presei”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Ionuţ Costea a fost condamnat, în 26 mai 2023, la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, alături de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, în dosarul de corupţie legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa.

La acel moment, cumnatul său Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, declara: ”Chiar şi în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepţie, deciziile judecătoreşti trebuie respectate şi duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu şi Mihaela vom continua să fim alături de nepoţii noştri şi să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele”.

Ionuţ Costea a fost dat în urmărire internaţională în 29 mai 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. @Gepatru: ați șters un comentariu pertinent, nu al meu, care spunea că plagiatorul dovedit pe nume Monta, a dat mâna cu dictatorul și nicio șansă să-l vedem pe cumnatul lui Mircea GiOană înapoi.
    Nu înțeleg de ce ați șters mesajul

  2. Uite ce putea face Ciolacu mai util in întâlnirea de ieri cu Erdogan, mult mai eficient decât sa călătorim cu buletinul in Turcia…

  3. Dar pe Iordănescu îl mai aduce doamna ministru în țară? Ne mai ține la curent cineva cu situația lui?