G4Media.ro

Ministrul francez de externe sugerează că Israelul s-ar putea confrunta cu sancțiuni

Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP

Ministrul francez de externe sugerează că Israelul s-ar putea confrunta cu sancțiuni

Ministrul de externe al Franței a sugerat posibilitatea impunerii de sancțiuni Israelului pentru a-l forța să deschidă punctele de trecere a ajutoarelor în Fâșia Gaza, transmite Sky News.

„Trebuie să existe pârghii de influență și există mai multe pârghii, mergând până la sancțiuni pentru a lăsa ajutorul umanitar să treacă prin punctele de control”, a declarat Stephane Sejourne la radio RFI și la televiziunea France 24.

El a precizat că Franța a fost una dintre primele țări care a propus sancțiuni europene împotriva coloniștilor israelieni care comit acte de violență în Cisiordania.

Publicitate electorală

„Vom continua, dacă va fi nevoie, să obținem deschiderea ajutorului umanitar”, a spus el.

Agențiile umanitare acuză faptul că au întâmpinat dificultăți în a introduce provizii în Gaza din cauza luptelor continue, a controalelor israeliene, a supraîncărcării punctelor de intrare și a lipsei de vehicule de livrare.

Israelul a promis recent că va deschide puncte de trecere suplimentare, dar acest lucru nu a fost încă pus în aplicare pe deplin.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat luna trecută că restricțiile impuse de Israel asupra ajutorului umanitar pentru Gaza ar putea constitui o tactică de înfometare care ar putea fi considerată o crimă de război.

Foametea este „iminentă” în jumătatea nordică a Fâșiei Gaza, a declarat luna trecută un raport susținut de ONU, iar potrivit Oxfam, numărul persoanelor care se confruntă cu „niveluri catastrofale” de foamete aproape că s-a dublat din decembrie.

Israelul neagă blocarea ajutoarelor, afirmând că lipsurile sunt rezultatul unor eșecuri logistice ale organizațiilor umanitare sau al deturnării de către Hamas a proviziilor.

Dar agențiile umanitare spun că livrarea a fost grav îngreunată de o combinație de obstacole logistice, drumuri deteriorate, o prăbușire a ordinii publice și controale birocratice îndelungate impuse de Israel.

Unele grupuri umanitare au declarat că trimiterea convoaielor de camioane spre nord a fost prea periculoasă din cauza eșecului armatei de a asigura o trecere sigură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...