G4Media.ro

Ministrul Finanțelor vrea ca România să folosească în 2019 fonduri europene alocate…

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor vrea ca România să folosească în 2019 fonduri europene alocate pentru perioada 2021 – 2027

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, va propune Comisiei Europene ca statele membre – inclusiv România – să poată face cheltuieli ”în linie cu prioritățile UE” în 2019, iar acestea să fie decontate din fondurile europene alocate pentru exercițiul bugetar viitor, adică 2021-2027.

”Am o propunere de modificare pentru viitorul cadru multianual: să se accepte ca de la 1 ianuarie 2019 toate statele membre UE să poată face cheltuieli din banii publici sau să ia împrumuturi de la instituții internaționale și dacă acestea sunt în linie cu prioritățile UE, la 1 ianuarie 2021 să poată face decontul din fondurile europene. Dacă se va întâmpla asta, evităm întârzierea (în cheltuirea fondurilor UE – n.red.). Nu trebuie să așteptăm data de începere a noului cadru multianual. E o schimbare radicală”, a declarat vineri Teodorovici într-o conferință de presă la finalul ședinței de guvern.

Cu alte cuvinte, o țară ar putea angaja diferite tipuri de cheltuieli încă din 2019, asumând că acestea sunt conforme cu liniile de finanțare stabilite de Comisia Europeană, iar la începutul viitorului buget multianual al UE, în 2021, să ceară decontarea acestora din fondurile europene alocate. Problema va apărea dacă Bruxelles-ul va considera că unele dintre acele cheltuieli deja realizate de o anumită țară nu sunt eligibile pentru decontare din fondurile europene.

Spre exemplu, Parlamentul a modificat legislația în luna octombrie pentru ca guvernul să poată cere Comisiei Europene decontarea din fondurile europene a investițiilor făcute din fonduri naționale în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) – programul prin care sunt finanțați baronii locali.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Am fi mai castigati daca ne-ar da macar banii de anul asta. Sau de anul trecut.
    Sau de cand am aderat.

    Asta e ca si cum unul care are o plasa cu paine in mana vine si iti cere bani ca moare de foame.

    • Bine, bine, dar Fernando cati bani europeni a cheltuit anul acesta? Inteleg ca ar cheltui daca a folosit toti banii alocati deja si ar avea n+1 autostrazi in lucru!

  2. Da’ nu va bate Dumnezo’ ?
    Sunteti exasperati, ati ajuns la fundul sacului, nu mai aveti bani de salarii marite in nestire si pensii speciale ! Arda-v-ar jaru’ de gunoaie !

  3. ?????
    Deci, ei nu sunt in stare sa cheltuie miliardele alocate României pt dezvoltare și vor să se împrumute in contul anilor viitori???

    Sa înțeleg că deja nu mai au bani de pensii și salarii??? Că nu mai pot împrumuta pentru că deja au ajuns la limita maxima la care se puteau împrumuta pt perioada asta? Ce nenorociți, adică cei care vor veni după ei nu vor putea sa se mai împrumute, ba mai mult, vor trebuie sa și plătească dublu-triplu împrumuturile lor care nu ajung deloc în investiții ??
    Că, vorba cuiva, după ce au cheltuit tot imprumutul la un chef monstru, vor să se mai împrumute încă o data pt un alt chef, fără să investească nimic, din nou??
    Bre, spuneți cu „subiect și predicat” ( vorba Olgutei) că nu mai aveți bani și nici nu va mai puteți imprumuta! Recunoasteti-va incompetența și plecați cât mai e timp (atât pt voi, cât și pt noi)!!!
    Fraieri vor fi cei de la UE (cu economiști adevărați) să facă ce propuneți voi ( cu diplome la Spiru Haret). Deștepți mai sunteți!

    • banii UE sunt alocati pe domenii, asa ca jigodia asta nu poate sa ia de la infrastructura si sa mute la baroni sau la salarii (de exemplu)
      ca sa ramana la putere inca 1 an (sa incheie cu Fondul Suveran, ca asta este marea miza), vor sa faca aceasta acrobatie ca sa ii sature pe baroni „inca o tura”
      dupa aia potopul, ca oricum Dragnea si inca vreo 3-4 vor fi fugiti, iar PSD-ul o sa spuna despre Dragnea exact cum spune acum despre Ponta: „nu stim d’astea dom’le; nu noi ! intrebati-i pe Ponta, pe Ghita si pe Dan Sova !”

    • Nu-i mai pot prosti nici p-aia de la UE! Asa ca pica schema.

  4. cu alte cuvinte, cretinu’ asta de teodorovici vrea sa dea salarii bugetarilor pe seama banilor europeni din urmatorii zece ani, daca se poate.

  5. Purceaua-i moarta in cotet! Pregatiti-va de putina criza.

  6. Noi n-am fost in stare sa accesăm banii pe exercițiul 2013-2020 (nu mai vorbim de cheltuit), far vrem dă-i luam in avans pe cei fin 2021…… Tare Teodorovici asta….. Chiar îi ia pe toți de prosti?

    Cu puțin „noroc” din partea UE n-o sa mai avem ce cheltui după 2020, ca n-am o sa mai primim nimic…

  7. Pe principiul… după noi potopul!!!!

  8. noroc ca pe la UE mai sunt si oameni care stiu sa socoteasca nu toti au facut studii prin discoteci

  9. UE nu erau aia rai si antiromani? de ce le cerem bani de salarii? ne lasa mandria de romani?

  10. Dati-mi banii inainte ca am jucat la Loft si discoteca.