G4Media.ro

Ministrul Finanțelor: Am solicitat premierului revocarea șefului ANAF. Sper să accepte cât…

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor: Am solicitat premierului revocarea șefului ANAF. Sper să accepte cât mai repede

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă revocarea din funcție a președintelui ANAF, Ionuț Mișa. El a susținut că ANAF trebuie să-și schimbe radical comportamentul și mentalitatea, să se informatizeze și să aibă o altă atitudine față de contribuabili.

”Am solicitat doamnei prim-ministru revocarea din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală a domnului Ionuț Mișa. Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, știm foarte bine cu toții, în special în zona economică. Iar ANAF-ul, așa cum am spus de foarte multe ori, ca principală instituție publică din România, trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. În primul rând, schimbarea mentalității: trebuie să demonstreze că are un tratament corect, echitabil și onest față de contribuabili, fie persoană fizică, fie persoană juridică. Sunt câteva elemente esențiale pe care ANAF-ul în 2019 trebuie să le parcurgă, trebuie să le îndeplinească: vorbim de o reformă a întregii administrări fiscale, vorbim de informatizarea sistemului din cadrul ANAF – o lacună de foarte mulți ani de zile și o soluție care se încearcă de foarte mulți ani de zile, și ne propunem ca în 2019 să fie anul în care aceste lucruri să se și întâmple. O simplificare a modului în care ANAF acționează în piață în relația cu contribuabilul, o colectare mai bună”, a anunțat Teodorovici în cadrul unei declarații de presă susținute la sediul Ministerului Finanțelor.

Ministrul a mai susținut că sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod foarte eficient de lucru al ANAF.

”De asemenea, cred că-i foarte important ca ANAF să demonstreze că are un rol activ și corect și, într-adevăr, un partener onest și echitabil în relația cu mediul de afaceri. Este foarte important ca modul în care se alocă resursele la nivelul ANAF și pentru ce anume se alocă să producă un randament cât mai ridicat”, a explicat el.

Eugen Teodorovici a spus că i-a propus premierului și înlocuitorul lui Mișa la Șefia ANAF, fără însă a preciza despre cine este vorba.

”2019, fiind un an extrem de intens, să spunem, în acțiuni ale statului în zona economică, în sensul bun, strategia mea privind schimbarea ANAF avea nevoie de o altă conducere la această instituție”, a conchis el.

Miercuri, Ionuț Mișa a răspuns public informații apărute pe surse privind solicitarea de revocare a sa din funcție.

„Nu ştiu despre ce solicitare ar fi vorba. Public, ministrul nu a făcut nicio declaraţie de acest gen. Cred că ar fi şi foarte greu să facă o astfel de solicitare, având în vedere că ANAF are cele mai mari încasări din istorie şi mult peste ce a fost prevăzut iniţial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajaţii şi conducerea ANAF pentru rezultatele deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit”, a declarat Ionuț Mișa.

Anterior deciziei de revocare din funcție, Teodorovici i-a transmis lui Mișa o serie de avertismente anul trecut în legătură cu țintele de încasări bugetare, notează News.ro.

Astfel, în aprilie 2018, ministrul Finanțelor l-a atenţionat pe șeful ANAF că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.

În luna iulie, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Tot nu s-a tuns Orlando!

  2. Actualul sef ANAF, asa plangaret cum il stim, este de zeci de ori mai valoros profesional decat Evgheni Teodorovici. Ionut Misa, care a fost si ministru de finante a performat indiscutabil mai bine decat prostul plin de ifose care este rusofilul Evgheni Teodorovici. Sau poate ca misiunea lui Evgheni Teodorovici este sa dianmiteze din interior Ministerul de finante? Ce pacat ca nu mai exista SRI care sa mne apere de leprele pro-ruse ajunse la putere!

  3. Fa Doino nu ai cum sa-l demiti ca nu VA FACE ci doar pentru ca NU A FACUT ! Si asta spune (in mare) si dnul Catu ! In sensul ca programul nu a fost realizat si nu pentru ca Misu e prost -desi e- ci pentru ca programul de incasari pe baza caruia a fost proiect bugetul era SF, nerealizabil si se stia asta …….

  4. V-ATI GASIT TAPUL ISPASITOR. VA PUNETI GAGICA DIN CLAN.

  5. Orlando tata tu chiar vrei sa masluiesti cifrele si asta cu Misulica e o mare abureala ca sa iti acoperi neputintza de a justifica aberatiile SF din buget.

  6. Poate ne explica de ce unele pensii sunt crescute dupa cum creste inflatia iar marea majoritate sunt roase de inflatie ? O fi consitutional ? Unii sunt mai egali decat altii ?