G4Media.ro

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó: De îndată ce etnicii maghiari…

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó: De îndată ce etnicii maghiari din Transcarpatia vor spune că s-a rezolvat problema educației și drepturile lingvistice, noi nu vom mai bloca reuniunile Consiliului NATO-Ucraina

Ungaria și Ucraina reia negocierile pe temea educaţiei şi drepturilor lingvistice ale minorităţii maghiare de pe teritoriul Ucrainei. Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunțat că  țara sa dorește să treacă peste divergențe, după întâlnirea avută vineri la Budapesta cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, dar cu condiția ca Ucraina să rezolve problema minorității maghiare, în privința educației în limbii materne.

„De îndată ce etnicii maghiari din Transcarpatia vor spune că aceste chestiuni legate de limbă și educație au fost rezolvate, Ungaria va înceta să blocheze reuniunile Consiliului NATO-Ucraina”, a spus Szijjártó în cadrul unei conferinţe de presă, informează MTI.

Ministrul ungar a mai spus că a primit din partea Ucrainei un proiect cu o propunere de declaraţie comună care  vizează o foaie de parcurs ce va include capitole privind educaţia, folosirea limbii şi economia.

Totodată,  Szijjártó a apreciat că Transcarpatia poate deveni o poveste de succes, în condiţiile în care Ucraina are în vedere realizarea unor proiecte semnificative de infrastructură în această regiune, iar Ungaria şi-ar putea aduce contribuţia printr-un credit de 50 de milioane de dolari.

Toate cele trei comisii mixte interguvernamentale se vor întâlni în luna iunie pentru a elabora soluţii acceptabile atât pentru etnicii unguri din Transcarpatia, cât şi pentru guvernul de la Kiev, a adăugat Szijjártó.

Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a efectuat la Budapesta prima sa vizită oficială în calitate de ministru de externe, aceasta fiind intepretată ca un semnal în privința consolidării relaţiilor dintre cele două ţări.

Dmitro Kuleba a afirmat și el că a sosit momentul „să se deschidă un nou capitol în relaţiile bilaterale, să se găsească soluţii reciproc benefice pentru chestiunile nesoluţionate şi să se continue susţinerea reciprocă”.

Sursa Foto: Facebook/Péter Szijjártó

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. iredentisti si sovini!

  in romania, sunt licuricii tericeanului, ai pesedeului. adica ai nostrii, prin reprezentanti.

  partidului ii trece pragul electoral „din pix”.

  chereshtoii fac averi de zeci de milioane de euro „lucrand” in parlamentul romanichii.

 2. E cu doi. Unul e de la licurici.

 3. Sunt curios, minoritatile din Ungaria au dreptul la invatamant in limba materna? Au universitati? Au ore la televiziunea nationala?
  Pai si voi de ce vreti de la altii? Mars in pusta.

  • Vad ca dai raspunsuri la intrebari la care nu sti raspunsurile. Faci parte din cei 41% de analfabeti functionali? Na la oi, na, albanezule.

  • Coana Adriano, mai pune dracului mana pe o carte de gramatica. Poate afli si tu ca ,,sti,, se scrie cu doi i. Ca tot vorbeai de analfabetism.

 4. Si acum unde e Aiurescu? Accepta ca Ungaria sa scoata castanele din foc pt cei 500 mii de romani ucrainieni?

  • Romani din Ucraina, te rog. „Romani ucrainieni” suna ca „unguri romani”. Pentru politicienii damboviteni ei practic nu exista. Cum nu exista nici romanii din Serbia, iar de cei din Ungaria sau Bulgaria nici nu mai vorbesc.

 5. Lăsând la o parte unele postări cretinoide, ma refer la preopinenții chibiți…se știu ei care, mă gândeam că Ungaria pune bețe în roate cam la toată lumra, fie NATO, fie UE.
  Sunt absolut sigur că, la un „adică” NATO ar avea mai multă nevoie de Ucraina decât de Ungaria.
  Și încă ceva( pentru unii,care este ei): nu de dragul românilor a vorbit Sigartău ăsta, deci lăsați castanele în foc, la locul lor.
  Dacă ar fi după ungur, în „transcarpatia” limba oficială ar fi maghiara.

 6. Da exista scoli elementare si liceu la Gyula