G4Media.ro

Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba afirmă că summitul pentru pace…

Sursa foto: European Council

Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba afirmă că summitul pentru pace din Elveția reflectă poziţia Kievului

Conform ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, comunicatul final al summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziţia Kievului, transmite Reuters duminică, conform Agerpres.

La evenimentul găzduit timp de două zile la Buergenstock, în Elveţia, au fost reprezentate peste 90 de ţări, dar Rusia nu a fost invitată.

Kuleba a apreciat că textul propus „este echilibrat” şi au fost luate în considerare toate cele patru „poziţii de principiu” ale Ucrainei.

El a lăsat să se înţeleagă că la un eventual summit viitor pe aceeaşi temă ar putea participa şi Rusia. „Desigur (…) înţelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (…) Dar poziţia noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, aşa cum vorbeşte în prezent”.

Şeful diplomaţiei ucrainene a respins propunerea făcută vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupaţia forţelor Moscovei şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO.

El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat presei, la Buergenstock, că sunt şanse reduse pentru un consens în privinţa modului în care s-ar putea încheia războiul declanşat în februarie 2022 de invaza rusă în Ucraina.

Kremlinul a comunicat duminică, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia nu exclude negocierile cu Ucraina, însă va fi nevoie de garanţii pentru a asigura credibilitatea oricăror tratative.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează