G4Media.ro

Ministrul Culturii, audiat săptămâna viitoare în Parlament pe tema retragerii dosarului Roșia…

Ministrul Culturii, audiat săptămâna viitoare în Parlament pe tema retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO

Ministrul Culturii, George Ivașcu, va fi audiat marți, 12 iunie, în comisia de resort a Camerei Deputaților în legătură cu stoparea dosarului prin care Roșia Montană să poată deveni un sit protejat în patrimoniu UNESCO, a anunțat deputatul PNL Gigel Știrbu, președintele comisiei, întrun comunicat de presă.

Comunicatul integral:

”Lobby-ul mai puternic decât interesul naţional

Ca şi cum nu era suficient că în Parlamentul României, era adoptată Legea Fondului NeSuveran De Investiţii prin care s-au jefuit din buzunarele cetăţenilor români încă 9 miliarde de lei, în aceeaşi zi, tot pesediştii, prin Guvernul PSDragnea a depus o cerere de stopare a dosarului prin care Roșia Montană să poată deveni un sit protejat în patrimoniu UNESCO.

Atât eu, în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor şi de Vicepreşedinte PNL, cât şi Partidul Naţional Liberal susţinem păstrarea si acceptarea dosarului Roșia Montană pe agenda Comitetului UNESCO şi ne dorim salvarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru generațiile viitoare. Vom face toate demersurile pentru ca Roșia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO!

Pe data de 12 iunie, este invitat domnul George Ivaşcu, Ministrul Culturii si Îngroparii Naţionale, la audieri în şedinţa Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor şi suntem curioşi ce va răspunde la întrebările referitoare la instructiunea emisă de ministerul pe care îl conduce, şi care prin intermediul Ministerului de Externe a fost transmisă, că România retrage dosarul prin care cerea includerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Menţionez că pe data de pe 4 ianuarie 2017, Ministerul Culturii a trimis la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, iar după câteva luni, acelaşi minister cere retragerea acestui dosar!

Soarta proiectului depinde acum de votul final din Comitetul Patrimoniului Mondial de la sfârșitul lunii iunie, dar până atunci, reprezentanții guvernului PSDezastru acționează în interesul industriei miniere, şi nu în interesul patrimoniului românesc. Valoarea excepţională a Roşiei Montane este recunoscută şi afirmată de un număr fără precedent de instituţii şi organizaţii ale specialiştilor din ţară şi din străinătate în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului, printre care ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. Acţiunile haotice ale actualilor guvernanţi de a retrage de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a dosarului Roșia Montana este un atac iresponsabil la comorile românești, iar faptul ca decizia a fost luată fără nici o consultare sau dezbatere publică, este la limita penalului!

Nu putem să nu ne întrebăm dacă pentru PSDragnea lobbyul celor din industria de expoatare a metalelor prețioase e mai puternic decât interesul național, patrimoniul cultural național sau viitorul acestei naţiuni”.

Foto: Pagina Uniti Salvam

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Parlamentarii PSD îşi vor partea din şpăgile grase de la exploatatorii de resurse.