G4Media.ro

Ministrul bulgar de interne, despre Schengen: „Am împiedicat 160.000 de tentative de…

Sursa foto: Denis LOVROVIC / AFP

Ministrul bulgar de interne, despre Schengen: „Am împiedicat 160.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Cred că vom obţine rezultatul necesar în decembrie”

Ministrul bulgar al afacerilor interne, Kalin Stoianov, a declarat în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles că Bulgaria a împiedicat 160.000 de tentative ilegale de trecere a frontierei de la începutul anului, faţă de 100.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Rador Radio România.

Ministrul Stoianov a precizat că au existat zile în luna precedentă în care încercările de traversare ilegală a frontierei bulgare au fost de circa 1.000-1.500 pe zi.

„În acelaşi timp, am reuşit să reducem numărul de reţineri în interiorul ţării, ceea ce înseamnă că serviciile Ministerului Afacerilor Interne îşi fac treaba în mod activ la graniţă. În ultimele luni, procentul bulgarilor care transportă, organizează şi efectuează logistica pentru migranţi ilegali în Bulgaria a scăzut serios. Este vorba în principal despre persoane din Ucraina, Republica Moldova, Polonia şi alte ţări, însă sunt din ce în ce mai puţini bulgari”, a explicat ministrul de interne.

Kalin Stoianov a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din Austria, Spania, România şi Grecia şi a menţionat că pe 4 octombrie va vizita Austria, împreună cu premierul Nikolai Denkov şi o delegaţie bulgară: „Acolo, ne aşteptăm să primim întrebări la care vom da răspunsuri concrete, vom asculta argumentele părţii austriece şi ne vom prezenta argumentele. Un alt eveniment legat de Austria este vizita preşedintelui Parlamentului austriac, pe 10 octombrie. Acestea sunt, de asemenea, întâlniri foarte importante. Consider că ne îndreptăm în direcţia bună şi vom face tot posibilul pentru a schimba poziţia Austriei şi Ţărilor de Jos cu privire la admiterea noastră în Schengen”, a afirmat ministrul bulgar de interne.

În ceea ce priveşte Ţările de Jos, Stoianov este de părere că lucrurile sunt mai clare, deoarece solicitările adresate Bulgariei privind statul de drept sunt în derulare.

Oficialul bulgar a declarat că împreună cu Spania, se va face tot posibilul ca Bulgaria şi România să fie admise în Schengen în decembrie.

La întrebarea dacă Bulgaria se va baza în principal pe metode de persuasiune sau poate recurge, de exemplu, la presiuni precum România, care a spus că poate bloca Austria în cadrul NATO, ministrul Stoianov a răspuns: „Nu am cum să comentez acţiunile României. Continuăm să facem ceea ce avem de făcut ca Minister de Interne, precum şi ca stat. Absolut întreg statul, toate instituţiile sunt mobilizate la nivel maxim şi cred că vom obţine rezultatul necesar în decembrie”.

Ministrul Kalin Stoianov a avut o întrevedere şi cu omologul său român, Cătălin Predoiu. Continuarea coordonării pentru a soluţiona în mod pozitiv problema privind aderarea celor două ţări la Schengen în decembrie, precum şi măsurile comune pentru facilitarea traficului la graniţa româno-bulgară s-au numărat printre temele de discuţie dintre cei doi miniştri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...