G4Media.ro

Ministrul bulgar al turismului: Sezonul turistic merge bine, deși încă nu se…

Foto: Stațiunea Nisipurile de Aur din Bulgaria / Sursa: Facebook

Ministrul bulgar al turismului: Sezonul turistic merge bine, deși încă nu se pot recupera nivelurile de dinainte de pandemie și se înregistrează o scădere de 20-25% față de vara anului 2019

“Sezonul turistic merge bine, deși încă nu se pot recupera nivelurile de dinainte de pandemie și se înregistrează o scădere de 20-25% față de vara anului 2019”, reiese din declarația ministrului interimar al turismului de la Sofia, Ilin Dimitrov, pentru Nova TV, citată de Mediapool.

„Plajele sunt curate, sunt turiști, starea de spirit este bună și sezonul, chiar dacă scurt, va fi mai bun decât anul trecut, deși va fi o ușoară scădere – cu aproximativ 20-25 la sută față de anul 2019”, a subliniat Dimitrov.

El a spus că Ministerul bulgar al Turismului dorește să facă o campanie de publicitate pentru piața internă și pentru piețele vecine – România, Serbia, Macedonia de Nord, Grecia, Turcia -, pentru ca Bulgaria să încerce să prelungească sezonul turistic de vară și în septembrie.

Ministrul interimar al turismului a făcut din nou apel la bulgari să aleagă litoralul bulgăresc al Mării Negre. El a amintit că acum au ocazia să facă acest lucru și cu vouchere de vacanță, care până de curând au fost doar pentru alimente, dar acum pot fi folosite și pentru vacanțe.

„Voucherele sunt un instrument convenabil, acestea vor oferi o oportunitate suplimentară pentru turism”, a spus Dimitrov. El a precizat că voucherele sunt valabile pentru fiecare serviciu turistic care face obiectul Legii Turismului – ospitalitate, catering, proceduri balneare. Dimitrov a reamintit că de la buget s-a alocat 1 miliard de leva pentru vouchere, exprimându-și speranța că între 200 și 300 de milioane de leva vor merge către turism din această sumă.

Ilin Dimitrov a spus că sunt trei probleme stringente care trebuie rezolvate – derularea verii în condițiile unei crize sanitare, plata hotelierilor în cadrul programului pentru refugiații ucraineni și clasificarea hotelurilor.

“Sunt multe întârzieri în programul pentru refugiații ucraineni, peste 500 de plângeri de la hotelieri au fost primite în doar 20 de zile, 90% dintre ele au fost procesate și fondurile vor fi achitate în cel mai scurt timp, poate până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus ministrul Dimitrov.

“Clasificarea hotelurilor este cealaltă problemă pentru care se caută o rezolvare. Și în acestă privință se înregistrează o întârziere – sunt 960 de dosare de întârzieri, am promis că până la sfârșitul sezonului vor fi sub o sută”, a mai spus Dimitrov.

În ceea ce privește cazurile cu prețuri majorate la serviciile medicale pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, Ilin Dimitrov a comentat că a avut o întrevedere cu ministrul sănătății, se va face o verificare la centrele medicale private – ce se întâmplă acolo și cum se formează prețurile. El a spus că pentru zilele rămase din acest sezon estival se va intensifica activitatea centrelor medicale de stat, pentru ca acestea să poată trata mai adecvat turiştii. Se vor repartiza încă câteva ambulanțe pentru stațiunile Sunny Beach și Nisipurile de Aur.

Dimitrov a comentat și pregătirile pentru sezonul de iarnă. „Ideea este ca de la începutul până la sfârșitul sezonului turistic să ne asigurăm că suntem pregătiți și să nu intrăm într-o situație în care sectorul ne avertizează asupra unor probleme. Sezonul turistic de iarnă de anul trecut a fost foarte reușit. Sperăm că anul acesta va continuă această tendință”, a mai spus ministrul bulgar al turismului.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...