G4Media.ro

Ministrul Bogdan Aurescu, despre poziţia României în criza cu Ucraina: Am fost…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Bogdan Aurescu, despre poziţia României în criza cu Ucraina: Am fost consultaţi îndeaproape de către SUA. Pachetul de sancțiuni pregătit pentru Rusia va avea „costuri severe”

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, sâmbătă, că în poziţia României cu privire la conflictul ruso-ucrainean, ţara noastră a fost consultată îndeaproape de către Statele Unite. El consideră că pachetul de sancţiuni care se pregăteşte pentru Rusia va avea „costuri severe”, relatează News.ro.

„Efortul României din această perioadă a fost extrem de intens, pentru că alături de partenerii şi aliaţii noştri din NATO, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în relaţia cu partenerul strategic american, am încercat să găsim soluţii pentru dialog, soluţii pentru dezescaladare. Trebuie spus că România a fost foarte activ şi profund implicată în redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contribuţia substanţială a României şi cu decizia României ca stat membru NATO, pe de altă parte – în redactarea de către Statele Unite a propunerilor pe care le-a înaintat tot pe 26 ianuarie părţile ruse. Noi am fost consultaţi îndeaproape de Statele Unite, am transmis observaţii şi comentarii, iar ele au fost incluse în documentul care a fost transmis părţii ruse pe 26 ianuarie. Prin urmare, aşteptăm cu foarte mult interes să vedem ce  conţine  reacţia  părţii ruse. Securitatea Mării Negre este o parte integrantă a securităţii euroatlantice. Deci aceste măsuri de  răspuns în niciun caz nu reprezintă măsuri cu caracter escalatoriu pe care, să spunem, Federaţia Rusă ar trebui să le interpreteze aşa, ci dimpotrivă, reprezintă măsuri cu caracter de descurajare”, a declarat Bogdan Aurescu, sâmbătă la emisiunea „Be EU” difuzată de Antena 3.

Ministrul de Externe a explicat că situaţia de la graniţa cu Ucraina este din ce în ce mai tensionată, pe fondul desfăşurării masive de trupe de către Federaţia Rusă.

„Ceea ce dorim să facem şi ceea ce întreprindem la nivelul Alianţei este să consolidăm postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Iar dacă vom face o comparaţie între numărul de trupe aliate de pe Flancul Estic şi desfăşurarea masivă de forţe pe care Rusia a efectuat-o în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre constatăm că avem de-a face cu o proporţie de 1 la 10. Avem în jur de 15.000 de trupe aliate pe Flancul Estic, faţă de, iată, aproape 150.000, conform ultimelor rapoarte, de trupe ruseşti pe  frontiera cu Ucraina sau în Peninsula Crimeea, respectiv în regiunea Mării Negre, în general. Situaţia, din păcate, rămâne în continuare foarte tensionată, aşa cum aţi spus. Am constatat în ultimele zile o serie de declaraţii ale părţii ruse care susţine că o parte a trupelor din  proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre au început să se retragă. Pe de altă parte, constatăm, potrivit informaţiilor de specialitate din mediul aliat, că această informaţie nu se confirmă, dimpotrivă, informaţiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezenţa militară la frontiera cu Ucraina”, a mai afirmat Aurescu.

El a adăugat că poate fi constatată „o mutare interesantă în Federaţia Rusă, prin solicitarea adresată de către Duma de Stat preşedintelui Putin de a recunoaşte ca entităţi independente regiunile separatiste din estul Ucrainei”.

„De asemenea, am putut să constatăm la conferinţa de presă pe care preşedintele Putin a susţinut-o împreună cu cancelarul Germaniei, tot în această săptămână, folosirea de către preşedintele Putin a termenului de “genocid” cu privire la situaţia din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispoziţie nu ne arată nicio dezescaladare, nicio detensionare a situaţiei de criză”, a mai precizat Aurescu.

Acesta a reiterat ideea garanţiilor de securitate de care beneficiază România ca stat membru NATO.

„Am spus-o de mai multe ori şi v-o spun şi acum cât se poate de clar şi răspicat: niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă că este în nesiguranţă. Dimpotrivă, România şi societatea românească se află în acest moment sub umbrela de securitate a Alianţei Nord-Atlantice, care este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Prin urmare, România beneficiază de absolut toate garanţiile de securitate de care poate beneficia. Este cea mai sigură situaţie pentru România şi pentru cetăţenii săi, nu există niciun pericol ca NATO, deci inclusiv România, atrase într-un conflict cu caracter militar. În orice caz, România este protejată extrem de bine şi nimeni nu trebuie să aibă vreo frică din acest punct de vedere.”, a mai spus Aurescu.

În opinia acestuia, pachetul de sencţiuni care se pregăteşte pentru Rusia va avea „costuri severe”.

„Un pachet de sancţiuni este în curs de finalizare şi este extrem de substanţial şi de cuprinzător. Prin urmare, este cazul ca Rusia să fie descurajată de perspectiva adoptării acestui pachet de sancţiuni pentru că el într-adevăr va produce, aşa cum a decis Consiliul European în decembrie, costuri masive, costuri severe, consecinţe masive faţă de Federaţia Rusă. Este vorba de sancţiuni care vizează domeniul financiar şi bancar,  tranzacţii comerciale cu anumite tipuri de  produse, nu intru în foarte multe detalii pentru că pachetul nu este încă public. Deci este vorba despre consecinţe serioase asupra economiei Federaţiei Ruse, care trebuie să fie luate în considerare, iar acest pachet de sancţiuni fără îndoială are şi un rol de  descurajare. Nu trebuie să ajungem neapărat la adoptarea lui, deşi suntem pregătiţi să o facem în cazul în care Rusia va continua agresiunea împotriva Ucrainei. Este important să se ştie faptul că acest pachet de sancţiuni este unul foarte serios. Rusia ar trebui să înţeleagă că orice fel de acţiune agresivă, asertivă, pe care o întreprinde în vecinătatea Alianţei Nord-Atlantice este întâmpinată cu o reacţie proporţională de răspuns. Pentru că, până la urmă, tot ceea ce a făcut Alianţa Nord-Atlantică, toate măsurile care au fost luate după 2014, după invadarea ilegală a Peninsulei Crimeea, au fost măsuri de reacţie la ceea ce Federaţia Rusă a făcut, măsuri pur defensive care au constat în crearea prezenţei înaintate a NATO pe Flancul Estic, în nordul Flancului Estic – prezenţă înaintată întărită, iar în sudul Flancului Estic – prezenţa înaintată adaptată. Ceea ce decidem în aceste zile la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, decizia pe care miniştrii apărării au luat-o, reprezintă începutul unui parcurs, unei proceduri care sperăm că va duce la crearea  acestor grupuri de luptă, inclusiv a unui grup de luptă găzduit de România, ceea ce reprezintă, de fapt, un răspuns adecvat,  proporţional, la ceea ce face Federaţia Rusă.”, a conchis Bogdan Aurescu.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nu cred ca Rusia isi permite sa atace Ucraina cu trupe de linie .Prima salva de tun atrage oprobiul intregii omeniri .Media internationala va face din Rusia agresorul suprem , pina si nemtii , celui de a doilea razboi mondial ,vor fi uitati . Contractele pentru petrol si gaze vor fi date uitarii . Nord stream 2 devine o teava la fundul marii. Averile oligarhilor si ale rusilor ,in general ,aflate in Occident vor fi blocate . Omenirea democratica va renunta la afacerile facute cu Rusia .Trupele NATO inclusiv cele dotate cu formula nucleara vor fi pozitionate la granite .Oriunde ar fi cetateniii rusi vor fi priviti cumva cu alti ochi , chiar daca ei nu merita asta .Nimeni nu crede(nici macar ei ) ca rusii vor porni pe acest drum .

  2. Fara parerea si acordul Romaniei, americanii nu ar fi facut nimic.

    • Va deranjează că poziția României e mai puternică și contăm pentru Aliați, ca avem o politică externă orientată către lumea.civilizata,. democratică și nu catre dictatura?

    • hai sa nu ne imbatam cu apa calda.
      Romania ii o tara mica, incapabila sa isi rezolve problemele din propria curte si cand se iveste ocazia mai fura niste motorina si de la altii

  3. nenea e ministru de externe din Romania, nu a Romaniei.

  4. la cate tampenii au facut Iohanis si PSD, cu tentativa de a ne scoate din UE si din NATO, acum ar trebui sa taca din gura , doar sa raspunda la telefon, si indiferent ce se aude pe fir, numai 3 cuvinte au voie sa raspunda : da, sa traiti!

  5. Cum pentru cine? Costuri pentru aia care platesc. Ce platim noi rusilor? Gaz! Suntem dependenti de gazul lor. Nu mai vrem de la ei? Nu-i nimic, luam de la altii mult mai scump. Pai nu aducem noi gaz din america si japonia, ce naiba…

  6. Dl aurescu cat mai costa tigarile? Umbla vorba ca se scumpesc.

    Ce se mai aude despre concursurile din mae? Stiti dvs …acele concusuri cu dedicatie, ocupate de copii directorilor tot din mae. Cum de unde stiu …..pai vorbesc colegii dvs..se lauda cu ce invarteli fac.

  7. De idioți ce suntem ca și nație, ne băgăm singuri în seama, fara sa intereseze pe nimeni, la modul serios, de părerile noastre. Dimpotrivă, după cate știu, gazele le luam de la ruși și nu de la americani. In plus, nu știu cum naiba maghiarii sunt totdeauna cu un cap deasupra noastră. Ministrul lor de externe a spus clar că țara lor nu are treabă cu conflictul ucrainean, președintele lor a fost recent la Puțin ocazie cu care s-au semnat un contract pentru gaze pe 15 ani iar țara lor este plina investiții făcute de țări vestice sau US. In acest timp, noi suntem mult sub ei ca și nivel de dezvoltare sau al investitiilor făcute de firme serioase . Cat despre respectarea drepturilor românilor din Ucraina, nu interesează pe nimeni, nici măcar pe cei din ministerul de externe. Pentru conducerea actuala a Ucrainei, românii din Bucovina nici nu contează.

    • tu sigur esti idi .

  8. Lucrurile se mișcă, deja am început să impunem măsuri aspre. Aveam de 6,5 ori gazul mai scump, de 4 ori energia electrică și benzina tinde spre 8 lei. Vă dați seama că rușii supuși sancțiunilor au prețuri mult mai mari la astea trei? Cred că deja umblă cu căldări după ei să caute ceva motorină mai ieftină pentru tancuri.

  9. Dacă nu ar fi jalnic…ar fi de ras…..Am văzut cum ne-au luat în seamă Ucraina…..

  10. Un concurs ratat in MAE, facut asa incat sa pice oamenii cu experienta ca sa ramana locuri garla pentru clientela politica! Rusine ba, ministre, ti-ai cumparat functia scuipand pe prostii care muncesc pentru tine!