G4Media.ro

Ministrul Apărării: Trebuie să avem grijă ca această criză sanitară şi recesiunea…

Ministrul Apărării: Trebuie să avem grijă ca această criză sanitară şi recesiunea economică să nu devină o criză de securitate

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat vineri la Bucharest Forum că există îngrijorări legate de necunoscutele pandemiei cu COVID-19 şi că autorităţile trebuie să se asigure că „această criză sanitară şi recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate”.

El a apreciat în discursul său că „noua paradigmă a crizei economice şi financiare post-COVID va avea probabil impact asupra domeniului Apărării la nivel global”.

Oficialul român a vorbit de angajamentul ţării noastre privind modernizarea forţelor armate.

„Noi, la Ministerul Apărării Naţionale, suntem foarte hotărâţi să mergem înainte cu modernizarea armatei române, fiind conştienţi că, pe lângă avantajele de a avea capabilităţi moderne, care au impact asupra pregătirii şi activităţii noastre, două elemente-cheie ce reies din această iniţiativă vor influenţa investiţiile viitoare”, a punctat el.

În acest sens, a menţionat menţinerea cotei de 2% din PIB pentru Apărare până în 2026 şi identificarea şi implementarea celor mai bune metode prin care companiile române se pot implica în programul de achiziţii.

În ceea ce priveşte achiziţiile din domeniul Apărării, el a vorbit de condiţii-cheie pentru respectivele echipamente, anume interoperabilitatea cu statele NATO, UE şi cu partenerii strategici.

Ciucă a amintit că acesta este al patrulea an când Apărarea din România beneficiază de 2% din Produsul Intern Brut.

Totodată, a spus că în perioada 2020-2023 sunt alocaţi 6,05 miliarde de euro de la bugetul de stat pentru echipament de importanţă majoră, pentru modernizarea armatei.

Ministrul a mai spus şi că presiunea crizei sanitare va afecta bugetele pentru achiziţii şi cercetare.

„Ştim că prioritizarea cheltuielilor pentru Apărare în mijlocul unei crize sanitare nu este un lucru uşor. În acelaşi timp, suntem conştienţi că ameninţările ce existau înaintea pandemiei nu au scăzut. Aceste ameninţări înseamnă şi folosirea de noi tehnologii, inclusiv ‘inteligenţa artificială’, pentru a ne destabiliza şi a ne testa. Guvernele trebuie să investească în noile tehnologii, pentru a descuraja noi ameninţări în viitor”, a subliniat el.

Nicolae Ciucă a amintit că România a primit, recent, primul sistem PATRIOT, devenind „primul aliat de pe flancul estic care are un asemenea sistem”.

De asemenea, a evidenţiat investiţiile române în modernizarea bazei militare „Mihail Kogălniceanu”, pentru ca aceasta să fie „un hub-pivot la Marea Neagră”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ce sa cumpărăm ventilatoare,echipamente medicale,Dezinfectant etc mai bine cumpărăm avioane și rachete. Nu o sa mai fie război niciodată o sa avem războaie economice viruși aruncați în piața . Cu atâtea miliarde de euro aruncate pe geam se puteau face multe spre exemplu autostrăzi.

    • Respecta militareste niste reguli normale de igiena, apeleaza in perioda asta mai mult bucata aia de creier rational si mai putin pe aia emotionala, lasa pupaturile cu neamurile, nuntile, petrecerile si in felul asta poti fi un Arnold Schwarzenegger in lupta cu gandacul nanoscopic si nu ajungem la ventilatoare – (Oare au timp sa le dezinfecteze serios cand trec de la un pacient la altul?)

  2. Luis, dar este război, dar nu ca în cârțile de istorie a mecanicii artileriei de pământ ale generalului Ciuca. Salut!

  3. Băi boule, ESTE o criză de securitate. În mintea ta de tinichea, securitate înseamnă doar că vine rusu’ peste tine că altă treabă n-are ( ne băgăm noi în treaba lui că ne trimite Zăhărescu ăla de la ambasadă).
    Că moare lumea pe capete de COVID, că DSP nu face anchete epidemiologice și covidații testați și netestați circulă liber dacă vor, pentru că voi nu dați decizii de carantină/izolare și nici măcar concedii medicale – asta e criză de securitate, nu povești cu ruși sau unguri care jinduiesc la țărișoara haștagiștilor.
    N-am nici apă caldă. Dacă vine rusu’ și-mi dă apă caldă, îl primesc cu pâine și sare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.