G4Media.ro

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Piloții ucraineni vor fi antrenați pe bază de…

sursa foto: captura video

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Piloții ucraineni vor fi antrenați pe bază de contract la centrul de pilotaj pentru F-16 care se va deschide în Călărași / Până acum, trei state interesate să trimită piloți la antrenamente

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat, într-un interviu publicat marți de Agerpres, că piloții ucraineni vor fi antrenați pe bază de contract la centrul de pilotaj pentru avioane F-16 care se va deschide în Călărași, Ministrul a precizat că piloții români vor avea prioritate și că, până acum, trei state și-au exprimat interesul să trimită piloți la antrenamente.

„Lucrul acesta (instruirea piloților ucraineni, n.red.) se va face pe bază contractuală, subliniez: piloţii români având prioritate. Până acum mai există cel puţin trei state care şi-au exprimat dorinţa de a trimite piloţi la acest centru de instruire şi, evident, sunt etape, pentru că probabil că dumneavoastră ştiţi, da, o să o fac pentru cei care care ne citesc sau care ne urmăresc: există o abordare colaborativă între noi, între Olanda şi între Lockheed Martin. Partenerii noştri din Olanda vor oferi avioanele Lockheed Martin, vor oferi pregătirea şi elementele de instruire în ceea ce priveşte mentenanţa iar România, ca ţară gazdă, va certifica, va contribui cu tot ce ţine de infrastructură şi nu-i puţin lucru şi cred eu că rezultatul va fi unul foarte bun”, a afirmat Angel Tîlvăr.

Întrebat când vor veni piloții ucraineni la antrenamente, ministrul Apărării a răspuns: „Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală, ţinând seama şi de arhitectura de pregătire a piloţilor ucraineni, care este gândită la nivel european, în care ei pot face această pregătire nu numai în România, dar România este dispusă şi are, va avea capacitatea necesară. Se poate face şi acest lucru”.

Ministrul a mai precizat că instruirea „va începe după ce acordurile tehnice se vor fi încheiat şi ele sunt un pas obligatoriu pentru un astfel de demers şi cred eu că până la sfârşitul anului putem discuta despre acest lucru, ceea ce, iar, în termeni de astfel de iniţiative înseamnă foarte repede”.

Context. Olanda, România și partenerul american Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenție vizând deschiderea, în România, a unui centru european de pilotaj destinat avioanelor de tip F-16, avioane care ar putea fi pilotate de piloți ucraineni instruiți în acest centru.

Într-o declarație, compania Lockheed Martin a precizat că centrul, aflat la Baza Aeriană 86 Lt Aviator Gheorghe Mociorniță din Borcea, județul Călărași, se va concentra mai întâi asupra instruirii piloților români de pe avioane F-16, acolo urmând să se implice ulterior și alte țări, relatează Breaking Defense, citată de Rador.

În prezent, România dispune de o flotă formată din 17 avioane de tip F-16, dar urmează să mai primească încă 32 de avioane, care au aparținut ulterior Forțelor Aeriene Regale din Norvegia, acordul acestora expirând în 2022. Detalii aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Banuiam ca asta e planul de cand am auzit ca se deschide acest centru. Dar nu cumva trebuia sa ramana secret? Asta a fost politica mafiei USL pana acum (buna, rea, cum o fi), ca ce face guvernul pentru Ucraina ramane secret. Si vine Tîlvăr si divulga una din aceste masuri.
    E oare asa de incompetent? Dupa reputatie, partidul din care face parte si recentul reportaj Recorder despre armata, DA.