G4Media.ro

România, Olanda și compania americană Lockheed Martin au convenit deschiderea unui centru…

sursa foto: MApN

România, Olanda și compania americană Lockheed Martin au convenit deschiderea unui centru de pilotaj pentru avioane de tip F-16 / Centrul va funcționa la o bază aeriană din județul Călărași

Olanda, România și partenerul american Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenție vizând deschiderea, în România, a unui centru european de pilotaj destinat avioanelor de tip F-16, avioane care ar putea fi pilotate de piloți ucraineni instruiți în acest centru.

Într-o declarație făcută joi, compania Lockheed Martin a precizat că centrul, aflat la Baza Aeriană 86 Lt Aviator Gheorghe Mociorniță din Borcea, județul Călărași, se va concentra mai întâi asupra instruirii piloților români de pe avioane F-16, acolo urmând să se implice ulterior și alte țări, relatează Breaking Defense, citată de Rador.

În prezent, România dispune de o flotă formată din 17 avioane de tip F-16, dar urmează să mai primească încă 32 de avioane, care au aparținut ulterior Forțelor Aeriene Regale din Norvegia, acordul acestora expirând în 2022.

„În prezent, echipajele din Olanda și din România se instruiesc pe simulatoare F-16 Lockheed Martin, iar acest centru de pilotaj va susține instruirea printr-un șir de eficiente misiuni la sol și de zbor”, a mai adăugat Lockheed Martin cu privire la acordul vizând centrul de pilotaj destinat avioanelor F-16.

Scrisoarea de intenție survine după ce Administrația Biden a aprobat reexportarea în Ucraina a unor avioane din a patra generație, după care Olanda și Danemarca s-au angajat să trimită Kievului 61 de avioane, deși oficialii nu au precizat când ar putea aceste avioane să fie folosite în operațiunile de luptă împotriva Rusiei.

Anterior, cu ocazia summitului desfășurat la Vilnius, în iulie 2023, statele membre ale NATO au aprobat mai întâi ca România să găzduiască un centru regional destinat avioanelor F-16.

Olanda este cea care se află în fruntea capacităților europene de avioane F-16 destinate Ucrainei, iar marți, într-o declarație tradusă ulterior, țara a precizat că „Intenția este aceea de a-i instrui pe piloții ucraineni și personalul tehnic, precum și piloții și brigăzile lor din țările NATO”. Declarația nu precizează și când va începe instruirea piloților ucraineni în România, dar a adăugat că primele ședințe de pilotaj au început deja în Regatul Unit și în Danemarca.

Într-o declarație, Ministerul român al Apărării a subliniat că „unele” avioane olandeze de tip F-16 vor fi trimise la Baza Aeriană 86 ‚”în vederea punerii în aplicare a acestui proiect”.

Săptămâna trecută, Departamentul american al Apărării a dezvăluit că, peste câteva săptămâni, piloții ucraineni se vor instrui în SUA, deși, atunci când s-a adresat presei, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, nu a oferit și un număr exact al acestora.

Potrivit cifrelor difuzate de Lockheed Martin, în prezent peste 3100 de avioane F-18 operează în 25 de țări.

Sursa: Breaking Defense/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Articolul se referă la f16, sau la f18, ori la amândouă?…