G4Media.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Întotdeauna îmi ascult instinctele / Risipa alimentară este…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Întotdeauna îmi ascult instinctele / Risipa alimentară este poate unul dintre cei mai mari adversari ai propriei persoane

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, i-a încurajat din nou pe români să-i urmeze sfatul şi să mănânce înainte de a merge la cumpărături pentru a evita risipa alimentară, în condiţiile în care anul trecut în România s-au aruncat la gunoi cel puţin două miliarde de kilograme de alimente, transmite Agerpres.

Acesta a fost întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă îşi urmează propriul sfat pe care l-a dat în urmă cu câteva zile, respectiv de a mânca înainte de a merge la cumpărături pentru a nu cumpăra mai multe alimente, într-un context în care s-a vorbit despre risipa alimentară.

„Întotdeauna îmi ascult instinctele. În primul rând, chiar dacă a generat o oarecare rumoare, este de datoria noastră să înţelegem că risipa alimentară este o problemă la nivel global. Ceea ce v-am spus că aplic pe propria persoană vine ca urmare a recomandărilor FAO, o Organizaţie a Naţiunilor Unite care pe anumite segmente de activitate face anumite recomandări, studii, cercetări ştiinţifice şi este extrem de important să înţelegem cu toţii că risipa alimentară este poate unul dintre cei mai mari adversari ai propriei persoane, pentru că în România, în anul 2021, s-au aruncat la gunoi cel puţin două miliarde de kilograme de alimente. Dacă transformăm această cantitate în bani o să ne dăm seama câţi bani aruncăm la gunoi, doar pentru simplul fapt că trebuie să fim mai atenţi şi mai echilibraţi în momentul în care ne facem cumpărăturile. Acesta a fost şi contextul integral al declaraţiilor mele. Evident că doar o părticică din declaraţia mea a fost prezentată public şi dacă vreţi să îmi urmaţi sfatul, vă încurajez încă o dată să o faceţi, pentru că vă asigur că va da roade, şi nu o spun numai eu, ci şi specialiştii în domeniu”, a răspuns Chesnoiu.

În ceea ce priveşte măsurile pe care le-a luat pentru a stabiliza preţurile alimentelor, ministrul Agriculturii a menţionat că principala preocupare la MADR a fost să lanseze programe de sprijin pentru fermieri, astfel încât nivelul producţiei să rămână unul constant.

„În momentul în care nivelul producţiei scade, cererea fiind mai mare şi preţul va creşte. Or, menţinerea nivelului de producţie constant duce la o echilibrare a cererii şi ofertei şi la o stabilizare a preţului, numai că în formarea preţului sunt şi alţi factori externi care nu ţin neapărat de ceea se întâmplă la minister. Noi am lansat programe de sprijin pentru producătorii de legume în spaţii protejate, am lansat programe de sprijin pentru cultivatorii de cartofi, am venit cu pachete de sprijin financiar către producătorii din sectorul zootehnic (…). Toate aceste pachete de sprijin, în valoare totală de 500 de milioane de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, au acest scop: de a menţine în activitate producătorii agricoli, astfel încât eventuala dispariţie a lor din activitate să nu genereze o presiune şi mai mare asupra nivelul de asigurare cu alimente a populaţiei”, a subliniat şeful MADR.

El a menţionat că pe lângă acele vouchere de sprijin de 50 de euro pentru populaţia defavorizată va exista şi un pachet de 300 de milioane de euro capital şi granturi pentru fermieri şi operatorii din industria alimentară.

„Este o schemă de ajutor de stat la care lucrăm împreună cu MIPE, pentru că nu aveam banii în bugetul MADR am încercat să aducem către fermierii români, în acest context regional şi global extrem de complicat, cât mai multe sume de bani în sprijinirea lor. Luăm aceşti 300 de milioane de euro din Programul Operaţional Competitivitate, mai luam şi aceşti bani din Fondul de Modernizare şi îi direcţionăm către fermierii români şi cei din industria alimentară şi îi adăugăm sumelor alocate din bugetul de stat şi din fondurile europene destinate agriculturii. Agricultura este o activitate economică cu factori externi de risc şi de presiune care nu ţin neapărat de activitatea fermierilor în sine sau MADR sau a politicilor publice în domeniu”, a mai spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Caligula imperator
  A făcut din cal senator.
  PSD-istii mai sinistri
  Au făcut din boi miniștri!

 2. Ideile pesedistului Chesnoiu sunt fix cum gandea si Ceausescu, care lupta si el pentru stoparea risipei si era obsedat de specula (ca actualii guvernanti) de a ajuns sa infometeze o tara intreaga.

 3. Ministrul ăsta e praf, mulți nu au bani de mâncare. Dar votanții PSDNL sunt și mai praf.

 4. Chesnoiu este pentru agricultură cum e Budăi pentru muncă și pensii, adică doar gargară!

 5. Multe din produse sunt de calitate slaba, de aceea sunt aruncate. Subventiile anuleaza concurenta(principiul de baza pt. econ. de piata) in ce priveste calitatea , multi cultivatori fac treaba de mantuiala , fiindca incearca sa cultive suprafete cat mai mari si sa scoata recolte timpurii, pt a obtine subventii cat mai mari.

  • Un comentariu excelent, în agricultură ai venit mafioții vânători de subvenții care în goană după profit cât mai mare nu mai țin cont de calitate. Subvențiile trebuie transformate în vauchere imputuri nu Cash, trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima.

 6. Un incompetent si un borfas!

 7. e plin la MADR de pensionari ce isi iau pe langa pensie si salariul
  oameni care nu fac nimic toata ziua si care asteapta doar ziua sa le vina pensia si ziua in care se vireaza salariul
  cum sa mearga treaba cu imbuibatii astia?

 8. Un personaj extrem de enervant si nu stiu cat de priceput, intr-o vreme in care e nevoie de luciditate in ministerul pe care-l ocupa.

 9. Românii au început să nege orice formă de exprimare a realității.

 10. O sa votez usrplus ca cica astia e profesionisti. N-au avut inca sansa sa o dovedeasca dar umbla vorba ca e buni.