G4Media.ro

Miniştrii de externe ai UE se reunesc marţi în încercarea de a…

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

Miniştrii de externe ai UE se reunesc marţi în încercarea de a evita o creştere a tensiunilor în Orientul Mijlociu

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene participă marţi la o reuniune extraordinară prin videoconferinţă, singurul punct de pe ordinea de zi fiind situaţia din Orientul Mijlociu, informează EFE, transmite Agerpres.

Convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, reuniunea va începe la 17:00, ora Bruxellesului, iar miniştrii europeni vor participa online într-o atmosferă în care „pare să existe o înţelegere şi o abordare comună” în încercarea de a evita o creştere a tensiunilor în Orientul Mijlociu după atacul Iranului asupra Israelului de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat surse diplomatice.

Concret, potrivit surselor citate, Cei 27 sunt pe aceeaşi lungime de undă când vine vorba de a condamna ferm atacul iranian; de a reafirma angajamentul european faţă de securitatea Israelului; de a cere reţinere şi evitarea escaladării, precum şi de a studia noi sancţiuni privind regimul dronelor.

Monitorizarea îndeaproape a situaţiei din Fâşia Gaza şi trecerea în revistă a ultimelor concluzii susţinute de liderii europeni la summitul lor din martie cu privire la o încetare a focului şi la accesul ajutoarelor umanitare, precum şi perspectivele politice şi o soluţie cu două state vor completa subiectele aflate marţi pe agenda reuniunii, au explicat sursele citate.

Încă din vara trecută, Consiliul UE a stabilit un nou cadru pentru măsuri restrictive împotriva Teheranului ca urmare a sprijinul militar iranian pentru Rusia în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, iar de atunci UE interzice exportul din Uniune către Iran de componente utilizate în construcţia şi producţia de drone.

Iranul a lansat sâmbătă noapte sute de drone şi rachete împotriva Israelului ca răspuns la un prezumtiv atac israelian asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, care a provocat moartea a şase sirieni şi a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, între care doi generali.

Într-o ofensivă diplomatică în care a inclus şi UE, Iranul a transmis luni mai multor ţări că obiectivul Teheranului a fost unul de descurajare şi că va răspunde unor noi agresiuni israeliene. La rândul său, Israelul a avertizat marţi că va exista „un răspuns” la atacul iranian, dar nu a oferit mai multe detalii.

Practic la unison, liderii europeni au cerut evitarea unei noi creşteri a tensiunii în Orientul Mijlociu şi au convenit că atacul Iranului asupra Israelului reprezintă o escaladare fără precedent şi o ameninţare serioasă la adresa securităţii regionale.

Reuniunea miniştrilor de externe de marţi are loc cu o zi înainte ca liderii europeni să se întâlnească miercuri şi joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar, programat înainte de atac.

Se aşteaptă ca Cei 27 să condamne „în mod ferm şi fără echivoc” atacul iranian asupra Israelului şi să-şi reafirme angajamentul faţă de securitatea Israelului, potrivit proiectului de concluzii văzut de EFE.

Liderii europeni plănuiesc să solicite Iranului să înceteze complet atacurile şi vor îndemna toate părţile să exercite reţinere maximă şi să se abţină de la orice acţiuni care ar putea creşte tensiunile în regiune.

Ei intenţionează, de asemenea, să îşi reitereze angajamentul de a lucra cu partenerii pentru a pune capăt crizei din Gaza şi pentru a pune în aplicare Rezoluţia 2728 adoptată la 25 martie de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, inclusiv prin obţinerea unei încetări imediate a focului şi eliberarea ostaticilor, precum şi prin creşterea ajutorului umanitar pentru palestinienii aflaţi într-o situaţie dificilă.

Circumstanţele din Liban şi situaţia sirienilor strămutaţi în interiorul Siriei şi în regiune fac, de asemenea, parte din subiectele care vor fi abordate de şefii diplomaţiilor europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...