G4Media.ro

Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila recunoaște că a negociat cu Organizația…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila recunoaște că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un acord de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul PNRR / 10 milioane de euro trebuie plătiți ca avans în 30 de zile de la semnare (document)

UPDATE: Ministerul Sănătății a publicat în transparență proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea memorandumului semnat de ministrul Sănătății, și directorul OMS Europa, Hans Kluge, în 10 iunie 2022.

Potrivit documentului, memorandumul a fost încheiat în baza unei solicitări a Ministerului Sănătății către OMS de asistență tehnică și sprijin în vederea implementării PNRR.

Suma totală a plăților către OMS se ridică la 21.253.776 euro, care trebuie achitați după următorul calendar:

1. 10.000.000 euro în termen de 30 de zile de la semnarea prezentului Memorandum, reprezentând 47% plată în avans la Memorandum;

2. 5.500.000 euro până la 30 iunie 2023;

3. 4.500.000 euro până la 31 decembrie 2023;

4. 1.253.776 euro până la 30 iunie 2024.”

Data de început a planului este 10 iunie 2022, iar cea de încheiere 30 iunie 2026.

„OMS nu are nicio obligație de a pune în aplicare Planul, decât dacă OMS a primit toate fondurile necesare și suficiente pentru punerea în aplicare. În cazul în care data de începere este amânată din acest motiv, data de încheiere se prelungește în mod corespunzător, dacă este posibil.

BP (Ministerul Sănătății, n.red.) acordă OMS o perioadă de până la douăsprezece luni de la finalizarea Planului sau de la orice reziliere a prezentului acord (data de încheiere) pentru a lichida toate sarcinile pentru activitățile finalizate de OMS înainte de încheiere sau reziliere”, se arată în document.

Toate contribuțiile către OMS fac obiectul exclusiv al auditului intern și extern al acesteia.

„Oricare dintre părți poate notifica celeilalte părți încetarea prezentului Memorandum de înțelegere. O astfel de reziliere intră în vigoare la șase luni de la primirea notificării, sub rezerva achitării oricăror sarcini restante”, mai prevede acordul.

Ce va viza asistența OMS:

 • capacitate sporită pentru gestionarea fondurilor publice de sănătate
 • capacitate sporită pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate
 • dezvoltarea resurselor umane din sănătate
 • creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscului de corupție în sistemul de sănătate
 • realizarea sistemului de eHealth și telemedicină

Memorandumul integral poate fi consultat aici.

Potrivit ministerului, documentul a fost publicat în transparență marți, 16 august. Este vorba de proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea memorandumului, care are un singur articol:

„Se aprobă Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății privind suportul tehnic necesar în vederea implementării Planului național de redresare și reziliență al României, prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.”

Memorandumul nu mai poate fi modificat, fiind deja semnat.

Știrea inițială: Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila (PSD) a remis presei, miercuri, un comunicat în care admite că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un contract de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul precizează, în comunicat, că în cadrul PNRR, componentele Sănătate și Digitalizare, coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială.

Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană, menționează sursa citată.

În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„OMS și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 și Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul mai menționează că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investițiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicești – ANDIS), Ministerul Sănătății va purta negocieri suplimentare cu organizațiile internaționale de profil (Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții). Pentru coordonarea investițiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătății utilizează în prezent asistență tehnică internațională oferită de Banca Europeană de Investiții prin intermediul acordului BEI-PASSA.

Context. USR îl acuză pe ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat, fără transparență, un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății.

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

 1. PSD, PNL si propaganda lor media (Latrina3, Digi24, RTV, B1, iRealitatea etc) urlau ca USR sifoneaza bani din PNRR pentru consultanta, dar de fapt chiar PSD sifoneaza bani pentru consultanta! 😀

  • penerere asta e ca fondurile norvegiene pentru ANES – se dau dar trebuiesc cheltuite impreuna tot cu ei

  • Hotul striga hotii. Cum era aia? consultanta e la USR, miseilor?

  • Buna treaba. E ceva sa consulti saracii pe milioane. Rafila a facut o combinatie cu fostii colegi de la OMS. Faci un referat copy-paste, iei 20 de milioane.

   @Justice: Esti off-topic. OMS nu a dat. UE da. OMS va lua prin mana PSDului.

 2. Cât a dat Ghenea de la USR Băncii Mondiale din PNRR ca să facă legea pensiilor? Aud??????
  USR este incapabil de a face politică!

  • Ia zi bă Ionuțe ,cât a dat Ghinea, așa cu cuvintele tale…

  • Stire din 28 februarie 2022:

   „Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a anunțat luni că a semnat contractul de asistență cu Banca Mondială, jalon în PNRR, pentru oferirea de consultanță în vederea îmbunătățirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din România.”

   Deci, nene Ionut, cine a dat banii Bancii Mondiale? Ghinea sau Budai?

   Bine fac astia din USR: trebuie sa va bage pe gat absolut fiecare semnatura pusa pe absolut orice contract de consultanta, la cate minciuni ati raspandit pe tema asta. Chiar daca acel contract e justificat, tot nu trebuie sa va ierte. Sa va iasa minciunile pe urechi.

  • @ Ionut
   Auzi!!!
   Ministrul Muncii Marius Budai a atribuit consultanta Bancii Mondiale! Stii de la ce partid este domnul Budai?

   Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 6 milioane euro (24 de milioane lei) pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen.

   Cu toate acestea, la licitația publică anunțată în SICAP, o singură asociere de firme, condusă de firma de consultanță Ernst&Young, și-a manifestat interesul și a depus o ofertă în acest sens. Drept urmare, Ministerul Muncii a decis să anuleze licitația, pe 2 decembrie pentru lotul 1 (reforma pensiilor) și pe 14 decembrie 2021 pentru lotul 2 (reforma legii salarizării). Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat pentru Hotnews.ro că a demarat discuțiile pentru expertiza necesară cu Banca Mondială (…) Ministerul Muncii a decis că Banca Mondială va realiza în cele din urmă consultanța, atât pentru reforma legii pensiilor, cât și pentru schimbarea legii salarizării publice.

 3. Nu poți scoate stelele din Rafila nici cu telescopul Webb

 4. Vedeți, de asta USR a fost demonizată de la tri na3 și Ghiță tv. Plus celelalte slugi din presă.

 5. Daca esti t@mpit, mai citeste de cateva ori, pana pricepi: PSD si rafila au furat 21 de milioane de euro. Nu USR, nu VV!
  Stim ca pesedistii/putinistii sunt t@mpiti, asa ca trebuie sa li se dea mula-n gura!

 6. Întrebare de bun simț Rafila în ce calitate a fost reprezentantul României la OMS de specialist? După cum se agita pe sticlă pe la toate posturile cumpărate și la ce mizerie a făcut de faptt se vede adevărul un găinar trimis de partid. Și acum PROVOCARE Ciucă fă publică lista cu toate entitățile care au rolul de consultanță pe PNRR, te bagi?

  • În calitate de hoț pesedist, așa cum a fost și Tudorel la Comisia de la Veneția.

  • Caută lista cu esperții din OMS si până ajungi la a’nost espert Rafilă ai să te lași vaccinat doar să scapi de ei.Vezi că săfu lor,etiopianu doctor(si membru al Tigrilor in timpul liber)espert in bolile migratorii !! a fost reales …la al țâșpilea congres…

 7. Cu mai putini bani cautati firme din tari precum Germania Anglia Italia sau tatile nordice unde deja au fost implementate reforme si digitalulizarea sistemului sanitar sunt cu decenii in fata noastra.Avem informaticieni de top dar in institutiile noastre nu sunt acceptati.Ca sa vedeti ce timpenii se produc in Ministerul Sanatatii sa va dau un exemplu pentru cineva din familie care ca fiind hipertensiv, care pana in luna mai avea o reteta, pe care doctorul o elibera odata la 3 luni, dar incepand cu aceasta data medicul specialist ia prescris un anticoagulant XARELTO, si este nevoit sa merga lunar pentru ultimul medicament si la 3 luni pentru celelalte medicamente pentru prescrierea retetelor.Poate cineva de la MS sa- mi explice ce a stat la baza acestei decizii.Unele medicamente se pot elibera pentru o perioada de 3luni iar altele nu.Este in defavoarea pacientului care este nevoit sa faca mai multe deplasari si implicit si cheltuieli.

 8. Eu nu inteleg, au intrat bani din PNRR in tara?
  de unde 10.000.000 euro?!

  si mai ales cum sa platesti in avans o suma atat de mare nestiind ce primesti

 9. Escrocul ordinar.

 10. o.m.s., consultanță 21 mil.euro .PENTRU CE ???…ROMÂNIA, TREZEȘTE-TE !…

 11. O intrebare pentru Justice, cred ca est o persoana , un factor de decizie care de 30 de ani tineti Romania captiva.Dupa tine de ce sa mai faci un tratament ca daca mori statul cheltuie bani, la general vorbesc dupa mentalitatea ta.

 12. Sunt bugetar și am salariul 4920 de lei lunar trecuta
  Nu e prea mult dar în domeniul în care activez, voi ajunge în 5-8 ani la 20.000 de lei, iar o mărire pana la 23.000 de lei în acest orizont de timp gratie indexarilor mi-ar prinde bine.

 13. rafila asta in afara de gargara mai face si el ceva?

 14. Cum adica recunoaste ?

 15. Dar specialistii PSD ce au ca trocmai au anuntat ca ei au redus consultarea?

 16. Tu voi ştiţi acuma de ce muşca aşa la USR că ăştia când aude de consultanţă se gândit la ei că e vorba de sugativatu banu cum face ei la toate ale cu autostrăzi şi alte sugative ale lor tu.

 17. Nu mai e nici propaganda ce a fost ca au ajuns cei care vor sa ii propagandesca mai inteligenti ca propagandistii.

 18. S-a ocupata Ghinea sa-i dea la ma-t.a iaurt, asta a facut, postac galbejit, fan Al dulapului de la cotroceni

 19. tu nu zici nimic ma! tu doar bagi batul prin gard. tu esti un troll care nici macar la asta nu se pricepe.

 20. Au negociat intre ei cum sa sugativeze banii si sa ii imparta intre ei.

 21. Iarasi numai machete o sa vedem de la specialistii PSD.

 22. Au gasit pana la urma stick-ul sa se apuce de digitalizare?

 23. Toti s-au prins ca sunt bani bagati la buzunar.

 24. treaba sta asa:
  Pnrr are bani de consultanta la implementare prinsi in buget
  Rafuila, sau min sanatatii , ca ordonator de credit cheltuie banii astia pe consultanta.
  pana aici totul e legal. degeaba tipati ca i a furat rafila, ca banii sunt la MS si la OMS.
  unde apare problema e la procesul de selectie al OMS in calitate de consultant.
  acolo se impute treaba , daca a fosmt transparent, licitatie si tot tacamul
  daca nu, si s a atribuit firect, putem suspecta coruptie ca a i dat unui fost angajator un ncontract.

 25. Cum naiba Romania arunca atatea Milioane si sute de Milioane de Euro pe Consultantya, in timp ce 2 femei destepte Oana Gheorghiu si Doina Uscatu au CONSTRUIT 1 Spital modern, ultramodern exclusiv din donatii?!
  Si atatea Spitale private din Romania, spitale dotate la standarde europene ridicate NU arunca atatea milioane de Euro pe Consyultanta precum arunca incompetentii astia!
  Ba mai mult, reusesc sa ridice si sa dea in fucntiune aceste Spitale private in timp RECORD fata de incompetentul stat romman?!!!
  O sa ramanem in final cu zecile de Milioane de Euro aruncate pe Consultanta si NU vom vedea nici 1 Spital nou, nici o SCHIMBARE in urma acestui PNRR!!!

  Politrucii romani sunt tare priceputi in de-alde d-astea:
  In 2013 Guvernul Ponta a incheiat un Acord cu Banca Mondiala care prevedea Consultanta pentru Digitalizarea ANAF din partea BM, Consultanta prevedea un imprumut de 70 Milioane de Euro de la BM!!!
  2 Iulie 2018: „Ministerul Finanțelor a renunțat la proiectul de modernizare a ANAF împreună cu Banca Mondială.
  Modernizarea ANAF cu un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială (programul RAMP) s-a aflat în analiza Finanțelor în ultimele luni, după ce la începutul acestui an a fost făcut publică situația cheltuielilor. Astfel, deși din împrumut autoritățile au cheltuit sume mari de bani, peste 10 milioane de euro, toate cheltuielile au vizat servicii de consultanță și analize, fără să fie cumpărat un singur computer.
  Recent, la începutul lunii iunie, reprezentanții Băncii Mondiale anunțau că proiectul pentru modernizarea ANAF este analizat împreună cu Ministerul Finanțelor. Programul RAMP a fost foarte aproape de a fi oprit la începutul acestui an, după progrese limitate în ultimii ani. Precedentul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat, în ianuarie, că de la semnarea acordului, în 2012, ANAF a cheltuit doar 60 de milioane de lei pentru ANALIZE și CONSULTATA, dintr-o linie de IMPRUMUT de 70 de Milioane de Euro, dar nici măcar 1 leu pentru sistemul IT.
  Ionuț Mișa declara în ianuarie, cu puțin timp înainte ca postul de ministru al Finanțelor să fie preluat de Eugen Teodorovici, că ANAF a cheltuit doar 23,5% din banii alocați în programul de modernizare desfășurat din 2012 în cooperare cu Banca Mondială, suma respectivă, de 60 MILIOANE lei, fiind cheltuită doar pentru analize și consultanță, niciun leu nefiind încă alocat pentru sistemul IT.”

  Pariem ca vom revedea aceeasi situatie: Milioane de Euro aruncati pe apa sambetei!!!!

 26. Dar specialiștii noștri ce fac, pentru ce sunt plătiți? Nu trebuie dați atâția bani pe consultanta. Consultanta este un paravan pentru mita, parandărăt și rezultate prea insignifiante ca sa se justifice aceasta cheltuiala.

 27. Păi chiar crede cineva că dr.Rafila Jr. este vreo lumină și vreo onestitate?!?
  Haida-de!
  Apropo,cunoaște cineva pacienți vindecați de ipocritul ăsta pompos,fiu de torționar sadea?