G4Media.ro

USR îl acuză pe ministrul Rafila că ar fi dat ”pe șest”…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

USR îl acuză pe ministrul Rafila că ar fi dat ”pe șest” 21 de milioane de euro pentru consultanță Organizației Mondiale a Sănătății și anunță sesizări la DNA și ANI / Rafila a primit de la OMS doar diurne, nu venituri salariale

USR îl acuză pe ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat, fără transparență, un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății. Deputatul Emanuel Ungureanu îl acuză pe Rafila de presupus conflict de interese, susținând că acesta ar fi lucrat la OMS. Pe de altă parte, în declarațiile de avere din perioada 2020-2022 ale lui Rafila nu apar sume primite de la OMS ca venituri salariale, ci doar diurne.

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.

USR susține că Rafila a avut un post de conducere în OMS până să devină ministru al Sănătății: din 2014 până în 2018 a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa și membru în boardul executiv al OMS.

Emanuel Ungureanu susține că, potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel:

– 5,38 milioane de euro pentru digitalizare
– 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane
– 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate

În condițiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistență tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, arată USR, care susține că ”este neclar și dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranșe de bani”.

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în liniște deplină, așa cum îi place președintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanță pe PNRR către prietenii de la OMS”, a mai declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Și câte și mai câte nesărate fac politicienii cu banii țării! ăștia erau bani de măriri de salarii și pensii, investiții,etc,samd!

 2. La puzderie cu el . Sunt sigur că veți găsi niște magistrați, ca să-l băgați la zdup .

  • Zici? Doar sa se decida PSD ca vrea sa scape de el… Altfel, nu cred

  • Ești așa cum te știm . Imperturbabil .
   Mă-ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu .
   Avem de cine râde . 🤣🤣🤣

 3. @Bogdan , dacă se încordează un pic cei care modernizează România, și îi civilizează pe români ,nu cred că nu găsesc niște magistrați pentru treaba asta .

 4. „viitorul” presedinte (daca nu vine geoana, sau nu reuseste fire-rea sa i-o ia inainte cu pomenile ) care injura USR-ul impreauna cu LATRINELE ca a pus bani de asistenta pentru spitale in PNRR?

 5. Și acum sa aud medicii care plang de salarii, sa iasa în stradă!

 6. Consultanta = bani sifonati

 7. totusi 21 de milioane de euro nu e o suma asa de mare.
  nu cred ca se baga DNA la firmituri, si care e problema – nu a fost licitatie sau ce?
  Inteleg ca banii se dau pentru niste drafturi pe hartie.

  • Corect. Pana nu se ajunge cu furaciunea la un miliard de euro, DNA nici nu are de ce sa se bage. 21 de milioane de euro sunt oricum bani de semnite, nu ne apucam acum sa facem un capat de tara din asta.

 8. Asta da ciordeală! Nici eu și toate neamurile mele la un loc nu am reușit așa manevre spectaculoase în Timișoara. Felicitări domnului Rafila și mult succes în continuare!

 9. caz clar de push cărie

 10. D D D Domnul brancardier e tare ofticat.

 11. Rafila ar fi încă un președinte meritat de români, ca Iliescu și Iohannis, pentru că sunteți prea ticăloși să votați cu USR. Numai hoți vreți la putere, hoți ca voi.

 12. E discutabil dacă există stare de incompatibilitate ,in conditiile in care pretinsele acte incriminate s-au petrecut în anul 2022, iar activitatea dlui Rafila la OMS a incetat în 2021.Acum problema este dacă suma acordata depaseste sau nu procentul fixat prin PNRR pentru consultanță,acest lucru fiind neclar(nu toate defalcările sumelor se încadrează în destinația de management al serviciilor de sănătate).Actul normativ nu este semnat numai de dl.Rafila,ci de toate persoanele abilitate din guvern și până la urma urmei destinatarul sumei nu este vreo firmă de casă, ci organizația internațională de specialitate,cu competențe globale în materie.Interesează acum dacă potrivit legii trebuia organizată licitație, dacă banii s-au virat efectiv , graficele de executie/prestare a serviciilor de către OMS și modul de decontare și utilizare a tranșelor de bani virate(în cazul în care s-a virat vreo sumă de bani)

 13. Cum iese astia cu o vrajeala la USR cum le baga morcovul USR.

 14. Credeti ca iarasi vor avea insomnie postacii PSD?

 15. După clarificările ulterioare e clar ca nu exista nicio ilegalitate in alocarea banilor.Incompatibilitate nu e , caci dl.Rafila nu a deținut și nu deține în anul 2022 nicio funcție în OMS,conflict de interese nu este, căci nu exista vreun folos necuvenit pentru vreunul din membrii guvernului,rudele sau vecinii lor .In plus sumele alocate se încadrează în cele aprobate prin PNRR.Ar fi bine caUSR sa se documenteze înainte de a lansa acuzații.

 16. *afinii

 17. Problema este cum sar ei repede-repejor să dea banii străinilor, organizațiilor pe care le-a criticat zi de zi in pandemie antenele și colacii!!!

 18. Le dă bani cui au interese!cui produce și la pensionari nu au interese!voturile le aranjează ei!