G4Media.ro

Ministerul Muncii: Costurile implicate în procesele deschise de pensionari se ridică la…

Sursa Foto: Facebook

Ministerul Muncii: Costurile implicate în procesele deschise de pensionari se ridică la peste 10 milioane de lei

În anul 2020, suma achitată la nivel național reprezentând asistența juridică în procesele deschise în instanță de beneficiarii drepturilor de pensie a depășit 10 milioane de lei, transmite ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„În prima parte a acestui an, numai o singură casă de pensii – cea de la Vâlcea – a avut de plătit asistență juridică în jur de 250 000 de lei”, arată Raluca Turcan.

Acțiunile deschise în instanță vizează, de cele mai multe ori, deciziile de calculare sau recalculare a pensiilor. Beneficiarii pensionari cer să li se ia în considerare elemente suplimentare de contributivitate în stabilirea pensiei, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt de cele mai multe ori justificate.

„Este încă un element care demonstrează că actualul mod de calcul al pensiei trebuie îmbunătățit astfel încât el să includă toți acei indicatori relevanți din punctul de vedere al contributivității. Am făcut deja câțiva pași importanți pentru a ajunge la o legislație a pensiilor bazată pe echitate și contributivitate, iar evaluarea dosarelor de pensii este demersul obligatoriu de la care trebuie să plecăm pentru a le putea, ulterior, recalcula. Dacă acest proces ar fi fost început în octombrie 2019, așa cum prevedea legea adoptată de PSD, procesul ar fi putut fi până acum finalizat. Din păcate însă, Guvernul de atunci nu a făcut absolut niciun demers în acest sens, în ciuda prevederii privind majorarea pensiilor inclusă în aceeași lege”, susține Turcan.

Ministrul Muncii mai arată că a discutat cu angajații Casei de Pensii Vâlcea implicați în procesul de evaluare despre modul în care se desfășoară această activitate.

„Cu toate că vorbim încă despre personal subdimensionat în raport cu volumul activității, la Vâlcea au fost evaluate peste 3 700 dosare, iar la nivel național ne apropiem de 237 000 de dosare finalizate complet. Avem deja în lucru o serie de măsuri care vor permite atât suplimentarea de personal pe perioadă determinată, cât și stimularea angajaților a căror activitate s-a dublat. Pe lângă evaluarea dosarelor, Casa de Pensii Vâlcea a reușit să ajungă la zero restanțe în dosarele de pensii naționale, iar la pensiile internaționale mai sunt doar 8 dosare cu termen depășit”, a subliniat Turcan, prin intermediul contului de Facebook.

Sursa Foto: Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Femeie, potolește-te! De când ești ministreuză nu știi altceva decât să faci statistici, să numeri dosare, să ordonezi, să clasifici, să renumerotezi…

  Ajunge! Oprește-te! Fă ceva! Rezolvă ceva! Începe ceva!

  Și nu mai da declarații decât după ce rezolvi o problemă, după ce miști ceva în ministerul ăla bolnav, când mai apari în presă trebuie să ne spui ce ai făcut, nu ce ai numărat, ce ai rezolvat, nu ce vrei să rezolvi.

  • A făcut! A elaborat și emis un Ordin de Ministru pe care-l tine la secret, nu cumva să afle pensionarii ce li se pregătește cu adevărat! E vorba de Ordinul 108/2021. Cică e ect administrativ intern! Asa se guvernează în Romanica, pe neve!

  • Raluca se face că lucrează. Cam atât, să pară ocupată.

 2. Asistenta juridica a caselor de pensii trebuie acordata de salariații ei, care sunt la compartimentele juridice. Dar acești absolvenți de drept, cu puține excepții, sunt niste nulitati, absolvenți de facultati private sau de stat apărute după revoluție. Ei sunt angajați nu pentru competenta, căci nu au așa ceva, ci prin sistemul PCR. Și atunci tovarășii directori ai caselor de pensii apelează la avocați, pentru că nu îi plătesc din propriul buzunar, ci de la buget, deci de la noi. Așa este in statul mafiot numit România.

 3. Numai constatări peste constatări și vom face, vom drege.Asta e lozinca lui madam Țurcan.Cand vii să ne spui ….am făcut, am rezolvat, am remediat.De constatat și promis putem și noi, și nu ne da nimeni salariu de ministru.

 4. ATAT COSTA NUTMAI „SCAUNELE” dorneanu ccr PE LUNA.