G4Media.ro

Ministerul Justiției despre traficul de persoane: În 2021, 1.242 de persoane au…

Ministerul Justiției despre traficul de persoane: În 2021, 1.242 de persoane au fost urmărite penal și au fost obținute 175 de condamnări definitive

Ministerul Justiției a publicat principalele măsuri luate în combaterea traficului de persoane, în cursul anului 2021, în contextul finalizării răspunsurilor la chestionarul de evaluare transmis de Departamentul de Stat al SUA în vederea elaborării Raportului privind traficul de persoane pentru anul 2022 (2022 Trafficking in persons Report sau Raportul TIP). Procesul s-a realizat sub coordonarea Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane și a Cancelariei Prim-ministrului – arată un comunicat al instituției.

Astfel, este amintită înființarea unui serviciu dedicat combaterii traficului de persoane, în cadrul DIICOT, care funcționează cu un procuror șef și șapte posturi de procuror cu funcții de execuție.

„Noua configurație a permis efectuarea urmăririi penale, anul trecut, împotriva a 1.242 de persoane bănuite a fi implicate în fapte de trafic de persoane, precum și obținerea a 175 de condamnări definitive. Pedepsele aplicate însumează peste 495 de ani de închisoare cu executare și peste 83 de ani de închisoare a căror executare a fost suspendată condiționat. 235 de victime traficate au fost despăgubite cu sume ce totalizează peste 733.000 EURO.

Pentru a răspunde mobilității grupărilor criminale ce acționează în țările de destinație, pe parcursul anului 2021 structurile specializate în combaterea traficului de persoane au desfășurat activități într-un număr de 723 de dosare cu caracter transfrontalier”, se mai precizează în comunicatul MJ.

Alte măsuri pe care ministerul le-a derulat în 2021 includ:

  • dezvoltarea unei noi funcții a aplicației informatice ECRIS (folosită de instanțele de judecată, n.r.) , care permite anonimizarea numelui unei singure părți din dosar (în speță, numele victimei);
  • recomandare către Institutul Național al Magistraturii de a include aspecte privind fenomenul traficului de persoane în elaborarea temelor de pregătire a procurorilor și judecătorilor;
  • lansarea unui program de cooperare cu ambasada SUA la București, FBI, DIICOT și International Justice Mission, pentru pregătirea procurorilor în domeniu și a unui grant de 600.000 dolari pentru protecția victimelor.

Comunicatul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. VRAJĂ! Clanurile conduc Justiția!

  2. 10%, ca nu au dat darul iar restul au bordeluri in fata la politia Caracal!