G4Media.ro

Ministerul Educației a lansat pe 10 noiembrie o competiție de finanțare a…

Ministerul Educației a lansat pe 10 noiembrie o competiție de finanțare a publicațiilor științifice. Înscrierile începuseră pe 6 noiembrie. Ministrul Educației: ”S-a întârziat la avize”

Coordonatorii de reviste și cărți tehnico-științifice au avut la dispoziție doar două zile pentru a depune dosare de finanțare a publicațiilor, deși competiția prevedea opt zile pentru înscriere. De vină este birocrația din Ministerul Educației. Suma alocată acestei competiții s-a înjumătățit în patru ani.

Pe data de 10 noiembrie, a fost semnat Ordinul Ministrului Educației numărul 5.985 prin care se lansa competiția de alocare a unor subvenții în valoare de 530.000 de lei pentru revistele și cărțile din domeniul tehnico-științific. Aferent acestui Ordin, din document făcea parte și un ghid care prevedea faptul că dosarele se pot depune în perioada 6-13 noiembrie. Așadar, conform documentului, înscrierea începuse cu patru zile înainte de anunțul de lansare a competiției.

Nici ziua de 11 noiembrie nu a putut fi folosită în întregime de cei interesați: Ordinul și ghidul au fost postate pe site-ul research.gov.ro – platforma Ministerului dedicată Cercetării – de-abia la ora 16.01.

”Am reușit să depunem, deoarece avem antrenamentul anilor trecuți. Acestea sunt niște erori umane, se mai întâmplă. Este foarte mare birocrația, de aici apar astfel de lucruri”, a declarat Roxana Savastru, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică INOE 2000.

Secretarul de stat pentru Cercetare, profesorul universitar Dragoș Ciuparu, a motivat situația prin întârzierile de avizare de la departamentele Ministerului. ”De la noi a plecat pe 4 noiembrie”, a declarat Ciuparu, care a adăugat că există termene foarte strânse pentru ca acești bani să fie cheltuiți; în caz contrar, suma urmează a se întoarce în Trezorerie la sfârșitul anului.

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat că Ordinul a fost semnat de secretarul de stat Ciuparu și că nu știa despre decalare. ”L-am sunat pe domnul Ciuparu și mi-a spus că s-a întârziat la avize și că, din păcate, nu se mai poate prelungi perioada de înscriere pentru că s-ar pierde banii”, a afirmat Anisie.

Referitor la timpul rămas pentru înscriere, un profesor universitar a declarat, pentru Edupedu.ro, că ”Pentru o revistă nu e foarte greu. La cărți, în schimb, trebuie să vezi ce autori au gata cărțile, eventual să ceri de la profesori propuneri. Că doar nu stau editurile cu X titluri gata să aștepte lansarea. Nu poți să faci nici o strategie editorială.”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Rog Ministerul educatiei si cercetarii sa se aplece cu atentie asupra unori realizari majore la institutul de cercetari OnCoGen-Timisoara, aflat sub conducerea Dr. Virgil Paunescu care a obtinut un vaccin AntiCovid , din anticorpi monoclonali , folosind celule T. Vaccinul este usor de administrat(fiind sub forma de picaturi sau tablete) si nu ridica probleme de manipulare si pastrare.Mai mult , acest vaccin poate asigura o imunitate indelungata sau chiar pe viata. Institutia , insa mai are nevoie de bani , (suma nefiind f. mare) ptr. a fi extinsa testarea pe mai multe animale si oameni. Cred ca este de interes major acest obiectiv, fiind prioritar celorlalte propuneri de finantare de lucrari stiintifice etc.

    • Ori e vaccin, ori e anticorp. Sau asta e primul vaccin-si-anticorp, doi in unu?

  2. nu are cine raspunde la telefon la DSP – dar intelectualii continua sa scrie carti stiintifice