G4Media.ro

Ministerul de Externe: Alte 14 persoane, 11 cetăţeni români şi 3 membri…

sursa foto: AFP

Ministerul de Externe: Alte 14 persoane, 11 cetăţeni români şi 3 membri de familie ai acestora, au părăsit Sudanul / Țara africană se confruntă cu violențe în lupta pentru putere 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, în continuarea precizărilor de presă pe tema evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora din Sudan, că alte 14 persoane, 11 cetăţeni români şi 3 membri de familie ai acestora, au părăsit, vineri şi sâmbătă, Sudanul. Țara africană este răvășită de un sângeros război civil.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, astfel, 6 cetăţeni români şi doi membri de familie au părăsit Sudanul în cursul zilei de vineri cu un zbor de evacuare organizat de către autorităţile britanice, cu destinaţia Cipru.

„Centrala MAE şi Ambasada României la Nicosia acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin asigurarea transportului din Cipru spre ţară, eliberarea documentelor de călătorie şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor britanice şi cipriote pentru sprijinul oferit în vederea evacuării în siguranţă a cetăţenilor români şi a membrilor lor de familie”, se arată în comunicat.

De asemenea, sâmbătă, alţi 5 cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului cu destinaţia Republica Arabă Egipt.

„Aceştia au informat autorităţile române că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean”, precizează sursa citată.

Conform MAE, la acest moment, dintre cele două persoane care se mai află în atenţia Ambasadei României la Addis Abeba (un cetăţean sudanez, membru de familie al unui cetăţean român şi un cetăţean român), cetăţeanul sudanez se deplasează pe cale rutieră din Sudan către Etiopia, iar cetăţeanul român a informat misiunea diplomatică că nu mai doreşte evacuarea din Sudan.

Până în prezent, de la convocarea de către ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a task force-ului interinstituţional, la 16 aprilie, acesta a reuşit să obţină evacuarea din Sudan a 39 de cetăţeni români şi a 6 membri de familie ai acestora, cetăţeni străini.

„Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7 zile, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan şi pe teritoriul altor state în tranzit spre România, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea finalizării procedurilor de evacuare, aflate în curs, a cetăţenilor români şi străini, membri de familie. Echipa consulară a Ambasadei României la Addis Abeba va menţine legătura cu cetăţeanul român care nu mai doreşte să fie evacuat şi va întreprinde demersuri de sprijin dacă va reveni asupra deciziei sale”, se spune în comunicat.

MAE reaminteşte că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) şi recomandă tuturor cetăţenilor români care încă se mai află pe teritoriul Sudanului să îşi facă cunoscută prezenţa prin contactarea de urgenţă a misiunii diplomatice a României în Etiopia şi să solicite asistenţă consulară dacă doresc să fie evacuaţi.

Ministerul readuce în atenţia cetăţenilor români că pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Context

Violențele care au explodat în Sudan, în timp ce cei doi generali de top ai țării se luptă pentru putere, s-au desfășurat cu o viteză terifiantă și amețitoare, scrie CNN.

Însă, după multe opinii, confruntarea a fost pregătită de mult timp – punctul culminant al anilor petrecuți de comunitatea internațională legitimându-i pe cei doi rivali militari ca actori politici, încredințându-le sarcina de a asigura o tranziție democratică, în ciuda numeroaselor semnale că nu aveau nicio intenție de a face acest lucru.

Acum, cei doi bărbați, care și-au început cariera pe câmpurile ucigașe din Darfur, regiunea vestică unde a izbucnit o rebeliune tribală la începutul anilor 2000, și-au opus forțele unul altuia și par să aibă intenția de a sfâșia Sudanul. Uniunea Africană a avertizat că această confruntare „ar putea escalada într-un conflict în toată regula”, ceea ce ar putea tulbura stabilitatea în întreaga regiune.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului și șeful armatei, și generalul Mohamed Hamdan Dagalo (cunoscut sub numele de Hemedti), adjunctul țării și șeful grupului paramilitar al Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), și-au împărțit puterea de când au dat o lovitură de stat în 2021, când, împreună, au îndepărtat civilii dintr-un guvern de tranziție. Această alianță, forjată pe un dispreț reciproc față de ambițiile democratice ale poporului sudanez, s-a prăbușit în ceea ce acum seamănă cu o luptă până la moarte.

În săptămânile de dinaintea izbucnirii conflictului, cei doi generali au cochetat cu un acord care urmărea să le potolească disputele rămase – în mare parte reforma sectorului de securitate și integrarea RSF în armată – și să îndrepte țara spre o democrație mult așteptată, condusă de civili. Aceștia s-au întâlnit cu mediatori străini și s-au angajat să predea puterea. Între timp, în capitala Khartoum, au fost văzute vehicule de transport de trupe și tancuri rulând pe străzi, fortificând și consolidând ambele părți.

„Faptul că aceste forțe erau pregătite și gata să coboare la acest nivel de violență atât de rapid nu ar trebui să surprindă pe nimeni”, a declarat Cameron Hudson, fost analist CIA, în prezent specialist în Africa la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, adăugând că puterile străine implicate în negocieri – Statele Unite și Marea Britanie, precum și Națiunile Unite și guvernele africane și arabe – au făcut o eroare gravă de calcul crezând că ambii generali erau dispuși să ajungă la un acord.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...