G4Media.ro

Ministerul Culturii și Identității Naționale: Defilarea trupelor române în Budapesta în 1919,…

Ministerul Culturii și Identității Naționale: Defilarea trupelor române în Budapesta în 1919, moment prolific în istoria poporului român/ PLUS O confuzie între ”sătesc” și ”săsesc”

Într-o anexă atașată de Ministerul Culturii și Identității Naționale la Legea bugetului pe 2019 consultată de G4Media.ro se precizează că printre evenimentele pe care Ministerul Culturii le va organiza anul acesta este aniversarea a „100 de ani de la defilarea trupelor romane în Budapesta, moment prolific în istoria poporului român”.

Legea Bugetului pe 2019 a fost votată în plenul Parlamentului pe 15 februarie inclusiv de UDMR. Mai mult, președintele UDRM, Kelemen Hunor, este membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Parlamentul României.

La 24 august 1919, Armata Română a pătruns în Budapesta, a ocupat-o și a înlăturat de la putere guvernul comunist care proclamase apariția Republicii Sovietice Ungare.

Tratatul de la Trianon încheiat un an mai târziu, în1920, puternic contestat de guvernul ungar, a fost documentul oficial prin care ocupația românească a luat sfârșit, iar România a beneficiat de recunoașterea internațională a unirii Transilvaniei cu restul provinciilor românești.

Mai mult, Ministerul Culturii a greșit numele Consiliului Național Săsesc, pe care l-a redenumit Consiliul Național Sătesc: „La 8 ianuarie 2019 se împlinesc 100 de ani de la Adunarea de la Mediaș a Consiliului National Sătesc, prin care populația din Banat și Transilvania aprobă unirea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918”.

Legea bugetului pe 2019 a fost votată în plenul Parlamentului la jumătatea lunii februarie, apoi a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis, care a sesizat Curtea Constituțională. Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate ridicată de președintele Klaus Iohannis. Președintele Iohannis a retrimis în Parlament legea bugetului.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. UDMR nu putea refuza votul semnaland referirea la defilarea armatei romane la Budapesta, pentru ca asta ar fi insemnat ca regreta inlaturarea de la Putere a regimului de tip bolsevic.

  2. Ministerul INCULTURIi! Nu mai contează. Cu un PM agramat si aliterat, cu minsitri inculti, agramati, care abia daca stiu sa citeasca si cu șmanglitoarea de voturi din PE, tzatza Grapini, oricum Ro e o tara de r*t

  3. Daca asa arata „Bugetul”, e bun de maculatura… nu inteleg de ce se mai tot trimite in diferite directii….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.