G4Media.ro

MAE va plăti transportul, hrana și îmbrăcămintea bolnavilor Covid care vor fi…

MAE va plăti transportul, hrana și îmbrăcămintea bolnavilor Covid care vor fi tratați în străinătate / Finanțarea din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), reunit în ședință, sâmbătă seară, a adoptat o hotărâre prin care statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), va fi abilitat să gestioneze situația pacienților români infectați cu COVID-19, transferați în stare gravă la spitale din străinătate.

Prin Hotărârea nr. 92, privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru gestionarea pacienților cu forme severe sau grave de boală transferați în străinătate de statul român.

”În considerarea faptului că aceste persoane au fost transferate în străinătate de către autoritățile române competente, neputând fi tratate în România, este necesară susținerea repatrierii pentru a se asigura întoarcerea în România.

Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situația în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical.

În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga și alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităților de repatriere”, se arată în motivarea Hotărârii.

HOTĂRÂRE nr. 92 din 23.10.2021

privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru gestionarea pacienților cu forme severe sau grave de boală transferați în străinătate de statul român

Art.1 – Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalitățile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate pentru tratamentul infecției cu virusul menționat.

Art.2 – Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate, să asigure, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate, pentru:

– transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la unitatea spitalicească din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;

– asigurarea utilităților de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi, dar fără a se limita la: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală în regim de urgență;

– transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;

– formalitățile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ, fără a se limita la acestea, acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/ supralegalizare, dacă autoritățile străine competente percep anumite taxe sau tarife, după caz.

Art.3 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare prevăzute la art. 2, să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art.4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

sursa foto: Inspectoratul General de Aviație

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Mai sunt bani in fondul ala?
  Nu-l lichidase Cuțu cu primarii, cu dezvoltarea, cu asfaltarea direct pe pamant si alte nerozii?

 2. Sa va fie rusine, aruncati din banii tarii si ii dati la strainii care ne fura tara, in lco sa tineti banii la noi si sa ii dam primarilor PNL si UDMR. Uite vine acum PSD la guvernare si saracul de unde mai ia bani daca voi ii cheltuiti pe nimicuri afara? Auzi, sa dai bani pentru bolnavii romani. Cine a mai pomenit ca statul sa isi ajute cetatenii? E strigator la cer.

  Deci imediat autoritatile sa anuleze si sa redirectioneze banii catre baronii locali, ca deja strainii ne-au lasat fara tot. Acum iata vor sa ne fure si bolnavii si virusul. Si stiti de ce? Le e ciuda ca au aparut zvonuri ca o sa apara varaitna de mutatie romaneasca pentru covid si crapa UE de ciuda ca nu vor sa ne lase.

  Ca ei stiu deja ca daca va aparea covid romanesc, ala va avea armura de stafilococi si nosocomiale imune la antivirale si la tot, o sa fie mai tare ca HIV+Ebola+Cancer+bubonica la un loc. Si vor sa ne fure tehnologia dacica si sa ne mai ia si bani.

  Unde e Sosoaca ca sa ne salveze patrimoniul de virusi dacici? Unde e PSD sa ne explice ca suntem popor suveran si ca UE ne incurca? Hai ca in ultimii 5 ani fix astea erau discursurile. Acum brusc UE e bun? Mai sa fie…

  Pai hotarati-va. Ori e Romania popor suveran si gata ori avem nevoie de ajutor? Ori avem tot ce ne trebuie si sistemul Sanatatii e super si am invins pandemia, ori suntem la pamant. Ce noroc ca electoratul USL si AUR e amnezic.

  Intr-o tara civilizata Citu si Iohannis si-ar fi dat demisia acum 1 an si nici nu am fi avut haosul de acum. Ca sa nu mai spun ca persoane condamnate sau investigate de DNA sau DIICOT nici nu ar fi candidat. Dar cand nu ai onoare si respect, ce mai conteaza detalii d-astea?!

  Hai sa vedem ce vor vota oamenii in 2024. Tot USL?

 3. Nu MAE plateste, ci contribuabilul roman. Dacă e sa detaliez, taxele plătite de privații responsabili și care s-au vaccinat deja. Mă uit la TV la structura socială și etnica a bolnavilor de COVID, țigani, din ăștia care pupa moaște, analfabeți și alte categorii de sosoci de mana a 4-a. Statul trebuia să-i trateze doar pe cei vaccinați de COVID, restul facturati la sânge, nu au bani, sa fie izolați într-un câmp, așa avem ocazia sa scăpăm de niște indivizi absolut inutili societății

 4. A mai ramas vreun franc din Fondul de Rezerva pt astfel de situatii extreme? N-a dat Citu toti banii la primari?