G4Media.ro

Peste 180.000 de cetățeni români din cei 433.000 înregistrați în Marea Britanie…

Peste 180.000 de cetățeni români din cei 433.000 înregistrați în Marea Britanie şi-au depus actele pentru noul statut de imigrare, obligatoriu de la începutul anului viitor

Aproximativ jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la întâlnirea „Impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”.

Evenimentul este organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România şi Institutul European din România. Ea a precizat că sunt în curs de avizare măsuri similare ce îi vor viza pe cetăţenii britanici din România, transmite News.ro

În Marea Britanie sunt înregistraţi 433.000 de români, reprezentând astfel a doua cea mai mare comunitate de străini din Marea Britanie, a spus Bădescu. Numărul românilor este, cert, mai mare, a adăugat ea.

Bădescu a declarat: „O ieşire fără acord e cel mai plauzibil scenariu acum. Guvernul britanic ne-a dat asiguri în repetate rânduri că drepturile cetăţenilor UE vor fi protejate în toate scenariile. În spiritul reciprocităţii, cetăţenii britanici aflaţi în România vor beneficia de un tratament similar”.

În România sunt înregistraţi aproximativ 2.500 de britanici.

Procesul de înregistrare în Marea Britanie pentru obţinerea statututul pre-settled a început şi peste 180.000 de români şi-au depus deja documentele, a mai spus ea. Înregistrarea noului statut de rezident în UK (pre-settled sau settled status) a fost lansat public pe 30 martie 2019.

Toţi cetăţenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de Brexit şi intenţionează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să solicite acest statut nou de imigrare în Regat.

Politic, implicaţiile retragerii Marii Britanii din UE vor fi resimţite într-o primă fază mai ales pe probleme de politică externă. „Absenţa unui mecanism de consultare pe teme de politică externă vor priva România de expertiza unui stat important”, a adăugat ea.

În curs de avizare se află o măsură legislativă privind drepturile cetăţenilor britanici în România. Proiectul prevede că, după 31 octombrie 2019, dacă Marea Britanie iese din Uniune, toţi cetăţenii britanici vor putea primi un drept de rezidenţă temporară pentru 5 ani, dacă vor depune o cerere. După 5 ani, ei vor primi drept de şedere pe termen lung.

Între măsurile pentru gestionarea situaţiei post-Brexit pe care le are MAE în vedere se numără suplimentarea personalului vamal cu 200 de posturi, dar şi la Agenţia Naţională pentru Medicamente.

Campania de informare a cetăţenilor, a mai spus ea, va continua, astfel încât toţi cetăţenii români să se poată înregistra în timp util pentru obţinerea noului statut pentru a cotinua să beneficieze de drepturile pe care le au în Marea Britanie.

La întâlnirea de vineri participă, între alţii, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatul Investitorilor Autohtoni, şi Lazăr Comănescu, ambasador şi consilier al preşedintelui CCIR pentru relaţii internaţionale.

Sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bai, baieti. Nu mai scrieti prostii.
    Actul nu e unul, ci sunt doua: settled si pre-settled.
    Doi, nu sunt obligatorii de la inceputul anului, vor deveni obligatorii din 2021. 2020 se merge ca pana acum.
    Va bagati si voi in seama aiurea

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.