G4Media.ro

Militant de extremă-dreapta care a participat la asediul asupra Capitoliului, condamnat la…

sursa foto: Twitter/ Frank Wallace - @GetRealEcoGreen

Militant de extremă-dreapta care a participat la asediul asupra Capitoliului, condamnat la șapte ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă de până acum

Un militant de extremă-dreapta a fost condamnat luni la Washington la peste șapte ani de închisoare pentru că a participat la asaltul asupra Capitoliul, în 6 ianuarie 2021, cea mai aspră sentință de până acum, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Guy Reffitt, în vârstă de 49 de ani, membru al grupului „Three Percenters”, a fost condamnat în martie pentru obstrucționarea Congresului și a poliției, printre alte acuzații, în primul proces privind atacul.

El a fost liderul primului grup care a atacat clădirea Congresului și a ajutat la spargerea liniilor de poliție, echipat, potrivit procurorilor, cu un pistol, o vestă antiglonț, o cască și cătușe din plastic.

După ce a fost stropit cu gaz iritant, el s-a retras în timp ce sute de susținători ai lui Trump au provocat haos și dezordine în interiorul Capitoliului, întârziind certificarea victoriei prezidențiale a lui Joe Biden.

„Nu am intrat înăuntru, dar am ajutat la declanșarea incendiului”, s-a lăudat mai târziu, într-o înregistrare video, muncitorul din industria petrolieră născut în Texas.

La întoarcerea sa la Wylie, în apropiere de Dallas, și-a amenințat cei doi copii pentru a-i împiedica să îl denunțe la poliție. „Pe trădători, îi omorâm”, a spus el într-o conversație înregistrată și transmisă FBI-ului de fiul său de 19 ani, Jackson.

Procurorii au susținut că acțiunile sale se încadrează în legile federale privind „terorismul” și au cerut o pedeapsă severă de 15 ani de închisoare.

Avocații săi au pledat pentru doi ani de închisoare, subliniind că acesta nu intrase în Capitoliu și nu comisese niciun act de violență.

Judecătorul Dabney Friedrich a impus o pedeapsă intermediară de șapte ani și trei luni de închisoare. Ea a calificat acțiunile sale drept „antiteza democrației”, dar a refuzat să se îndepărteze prea mult de sentințele pronunțate până acum, cea mai mare fiind de cinci ani și trei luni de închisoare.

De la agresiune, peste 850 de persoane au fost arestate, 330 au pledat vinovate și doar aproximativ zece au fost judecate. Pentru moment, au fost pronunțate aproximativ o sută de sentințe de închisoare.

În paralel cu acest aspect judiciar, o comisie de anchetă parlamentară încearcă să facă lumină asupra rolului fostului președinte Donald Trump în acest atac. Raportul său este așteptat în toamnă.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter