G4Media.ro

Mike Pompeo: Brexit a fost un apel politic de trezire pentru Europa…

Mike Pompeo: Brexit a fost un apel politic de trezire pentru Europa / Rusia nu a îmbrățișat valorile Occidentale ale libertății

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a criticat marți majoritatea organizațiilor internaționale, printre care UE, ONU, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, într-un discurs susținut la Bruxelles.

Discursul lui Pompeo la German Marshall Fund descrie viziunea Administrației Trump asupra scenei internaționale. Discursul secretarului de stat american a punctat principalele amenințări la adresa democrației, liberalismului și cetățenilor, așa cum sunt ele evaluate de administrația republicană.

Pompeo a criticat, printre altele, și Uniunea Europeană: „Brexit a fost un apel politic de trezire pentru Europa. Uniunea Europeană este sigură că interesul țărilor și al cetățenilor este deasupra intereselor birocraților de aici de la Bruxelles?”.

Sursa problemelor internaționale, consideră Pompeo în discursul său, este absența unui leadership competent, absență pe care „actorii negativi au speculat-o”. Adică Rusia, China și Iran.

Despre Rusia, Pompeo a spus că „nu a îmbrățișat valorile Occidentale ale libertății și cooperării internaționale. Mai degrabă, a suprimat vocile din opoziție și a invadat națiuni suverane, precum Georgia și Ucraina.”

Despre China:  „Dezvoltarea economică a Chinei nu a condus-o la îmbrățișarea democrației și stabilității regionale. A condus-o la mai multă represiune și provocări regionale. China a exploatat în numeroase rânduri lacunele din regulile Organizației Internaționale a Comerțului, impunând restricții pe piață, forțând transferul de tehnologie și furând drepturile de proprietate intelectuală.”

Despre Iran: „Teheranul ține captivi mai mulți ostatici americani, iar Bob Levinson a fost deținut acolo timp de 11 ani. Iran a ignorat ostentativ rezoluțiile Consiliului de Securite al ONU, a mințit inspectorii Agenției Internaționale de Energie Atomică cu privire la programul lor nuclear și a eludat sancțiunile ONU.”

Actuala ordine politică internațională este, potrivit lui Pompeo, ineficientă. Democrația și interesul cetățenilor pot fi prezervate numai de statele naționale: „Misiunea noastră este să reafirmăm suveranitatea noastră, să reformăm ordinea internațională liberală (pentru mai multe detalii despre liberalism în relațiile internaționale, aici), și vrem ca prietenii noștri să ne ajute și să-și exercite suveranitatea în același fel.”

De asemenea, în discursul său, Pompeo nu a uitat să menționeze ceea ce președintele Trump cere de la începutul mandatului său: statele membre NATO „să-și plătească taxele în mod corect, astfel încât să putem să ne apărăm de inamicii noștri și să ne protejăm cetățenii”.

NOTA: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.