G4Media.ro

Mii de protestatari ruși au fost arestați în timp ce studenții și…

foto: captură video

Mii de protestatari ruși au fost arestați în timp ce studenții și intelectualii au luat poziție împotriva războiului din Ucraina

Tasya, în vârstă de 19 ani, a stat alături de prietenii ei într-o dimineață rece la Sankt Petersburg, în timp ce aceștia se alăturau protestatarilor împotriva invaziei ruse a Ucrainei: „Nyet Voine!” („Nu războiului!”), relateaza CNN.

„Întotdeauna este mai sigur să stai împreună cu ceilalți… să te uiți peste umăr, în cazul în care trebuie să fugi”, a spus Tasya, care a cerut ca numele ei real să nu fie folosit pentru siguranța ei. La un moment dat, Tasya a spus că prietenii ei au părăsit protestul pentru a merge acasă sau în alt loc pentru a se încălzi, lăsând-o singură pe stradă.

„Atunci un grup de polițiști a trecut pe lângă mine… și deodată unul dintre ei s-a uitat la mine, apoi s-au întors, s-au îndreptat spre mine și m-au reținut”, a spus ea despre protestul din 24 februarie.

Protestele continuă în toată Rusia. Tinerii, alături de persoane de vârstă mijlocie și chiar de pensionari, ies în stradă pentru a lua poziție împotriva unui conflict militar ordonat de președintele lor – o decizie în care, susțin ei, nu au avut niciun cuvânt de spus.

Acum, își spun punctul de vedere. Dar autoritățile ruse intenționează să descurajeze orice disidență publică împotriva atacului asupra Ucrainei. Poliția reprimă demonstrațiile aproape la fel de repede cum apar.

Poliția din Sankt Petersburg a arestat miercuri cel puțin 350 de protestatari anti-război, ridicând numărul total de protestatari reținuți sau arestați la 7.624 de la începutul invaziei, potrivit unei organizații independente care urmărește încălcările drepturilor omului în Rusia.

Membrii „intelighenței” ruse – academicieni, scriitori, jurnaliști și alții – au lansat apeluri publice în care condamnă războiul. O rară „scrisoare deschisă” către Putin, a fost semnată de 1.200 de studenți, profesori și angajați ai Universității MGIMO, Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova, afiliat Ministerului Afacerilor Externe, care produce cea mai mare parte a elitei guvernamentale și a serviciilor externe din Rusia.

Semnatarii proclamă că sunt „categoric împotriva acțiunilor militare ale Federației Ruse în Ucraina”.

„Considerăm că este inacceptabil din punct de vedere moral să rămânem pe margine și să păstrăm tăcerea atunci când oamenii mor într-un stat vecin. Ei mor din vina celor care au preferat armele în locul diplomației pașnice”, se spune în scrisoare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Protestul cetățenilor rusi demonstrează ca nu merita sa trăiască viata aspra impusa de sanctiuni economice venite din exterior !
    Am convingerea ca vor fi schimbari care vor aduce Rusia in familia europeana !

  2. Arestand persoane care protestează împotriva războiului, Rusia recunoaște ca război este și nu operațiuni militare speciale.