G4Media.ro

Goțiu, după ce liderul PNL a criticat USR că blochează candidații comuni…

Goțiu, după ce liderul PNL a criticat USR că blochează candidații comuni la București: Spectrul politic românesc e destul de larg. La câți primari PSD ați transferat în ultimele luni cred că ați găsi și alți parteneri

Senatorul USR, Miahi Goțiu, inițiatorul legii privind înființarea DNA-ului Pădurilor, critică într-o postare pe Facebook declarațiile premierului Orban, care a sugerat că discuțiile despre candidați comuni la primăriile de sector din București ar fi în impas din cauza ”intensității atacurilor USR”. Goțiu susține că partidul său nu va negocia renunțarea la DNA-ul pădurilor și sugerează liderului PNL că ar putea face alianță cu PSD.

”Obișnuiți-vă cu parteneri care fac ceea ce și-au asumat că vor face. Dacă nu vă place acest gen de parteneri, spectrul politic românesc e destul de larg. La câți primari PSD ați transferat în ultimele luni cred că ați găsi și alți parteneri (că n-ar fi pentru prima dată). Apropo, va fi sau nu o surpriză să-l vedem și pe primarul ex-PSD al Dejului la PNL?”, scrie Goțiu.

Senatorului USR mai susține că ”la doar câteva ore după ce a devenit public faptul că Guvernul Orban a blocat DNA-ul Pădurilor, activistul de mediu Tiberiu Boșutar a fost atacat” și că ”infringementul pe tăierile ilegale de păduri ne bate la ușă”

Redăm mai jos un fragment relevant din postarea pe Facebook:

”La doar câteva ore după ce a devenit public faptul că Guvernul Orban a blocat ”DNA-ul Pădurilor”, activistul de mediu Tiberiu Boșutar a fost atacat (a doua oară în acest an), în Suceava, de un pădurar ale cărui încălcări ale legii le făcuse publice de două luni; atacul nu este ”o coincidență” – am anticipat (fără a bănui cât de repede se va confirma) că mesajul transmis de Guvern prin acțiunea lui va încuraja Mafia Lemnului să-și continue practicile și să fie și mai agresivă; păi cum să nu fie altfel atâta vreme cât Guvernul blochează o lege al cărei scop e de a-i trage la răspundere?; (nota bene: ancheta pe care am solicitat-o Ministerului la Garda Forestieră Suceava, după primul atac împotriva lui Tiberiu Boșutar, stă ”în așteptare” de două luni!);

– Faptul că, în ultimii ani, într-o perioadă în care lemnul care dispare fără acte din păduri a crescut de la 8,8 mil. mc/an la 20 mil. mc/an (conform IFN), numărul de dosare legate de infracțiuni la regimul silvic trimise în instanțe de cei 2.600 de procurori (la care face referire Orban că s-ar ocupa de infracțiuni silvice) a scăzut constant. Sunt undeva pe la 450 pe an, din care doar aproximativ jumătate se încheie cu condamnări definitive (conform Ministerului Justiției);

– Infringementul pe tăierile ilegale de păduri ne bate la ușă (au mai rămas cam două săptămâni din ultimatul Comisiei Europene, înainte de sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene), dar modificările anti-Mafia Pădurilor sunt plimbate, deja de câteva săptămâni, între comisiile Camerei Deputaților și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; iar asta se întâmplă și cu ajutorul unor deputați de la PSD și PNL, unii dintre ei (în cazul PNL) proaspăt ”transferați” (gen: Tabugan);

– Deputatul PNL Vasile Gudu n-are nicio reținere să-i ceară președintelui Comisiei pentru Agricultură și Silvicultură ”să-i taie microfonul” reprezentantei Declic, calificând drept ”tâmpenie” solicitarea acesteia de respingere a ”Amendamentului Schweighofer”, prin care s-ar elimina ori ar lăsa fără efect articolul anti-monopol din Codul Silvic;

– După ce ordonanța de urgență prin care s-a desființat Garda Națională Forestieră a fost respinsă de Parlament, Guvernul Orban are în lucru o nouă ordonanță de urgență prin care gărzile forestiere ar trece sub subordonare politică directă, renunțându-se la evaluările de integritate și criteriile de competență prevăzute în reglementarea din 2015; în loc să implementeze evaluările de integritate și să aplice criteriile de competență, Guvernul Orban încearcă să preia controlul politic al Gărzilor Forestiere!;

Suntem în plin proces de înlocuire al șefilor Direcțiilor Silvice din județele României. Dar ce câștigă pădurile și cetățenii, când șefii PSD sunt schimbați cu șefi PNL după chipul și asemănarea celor dintâi (a se vedea cazul ”celebrului” Adam Jinaru, aflat în cărți pentru a prelua șefia DS Vâlcea – doar căutați pe internet cu numele acesta și veți vedea în câte afaceri cu păduri e implicat, incluzând dosare de cercetare penală)?;

– Ce au câștigat pădurile și cetățenii României din înlocuirea omului lui Dragnea la șefia Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, cu Teodor Țigan, cel care, la doar o săptămână de la numirea în funcție, în loc să treacă la lupta cu prădătorii pădurilor a declarat război societății civile, pe care o acuză ca ”ar fi vândută intereselor străine”? Domnule Orban, faptul că un asemenea personaj mai este încă director general al Romsilva după aceste afirmații arată un singur lucru: că sunteți de acord cu ele!

Aș putea continua cu o lungă listă de FAPTE care arată cine luptă cu adevărat pentru păduri și cine se folosește de ele doar ca lozincă (în timp ce, în realitate, stă la masă – chiar și la propriu – în cabanele ocoalelor silvice – cu hoții de păduri!). Iar când se plânge de ”lipsa dialogului”, domnul Orban ar trebui să privească în propria ogradă.

În Senat, legea de înființare a DNA-ului Pădurilor a fost discutată și amendată în 9 (nouă) comisii de specialitate (șase de aviz și trei de raport). Nici măcar Legea carantinării și izolării n-a trecut prin atâtea comisii! Multe dintre obiecțiile reprezentanților ministerelor la aceste dezbateri au fost incluse în amendamente. Cele mai multe dintre pretextele folosite de Guvern, acum, pentru sesizarea la CCR, n-au fost aduse în discuție de reprezentanții ministerelor la aceste dezbateri!

Dincolo de toate aceste aspecte, contextualizarea negocierilor dintre USR și PNL pentru susținerea unor candidați comuni la sectoarele Capitalei cu criticile aduse de către USR atacării la CCR a DNA-ului Pădurilor este O MÂRȘĂVIE!
Domnule Ludovic Orban, principiile NU se negociază! Iar pădurile României NU sunt monedă de schimb pentru înțelegeri electorale!

Nu am intrat în politică pentru a promova o persoană sau alta în funcții publice, ci pentru face lucrurile mai bine în țara asta. Discuția despre persoane pornește de la nivelul la care cele propuse sau susținute în comun oferă garanții (prin ceea ce au demonstrat deja, în politică și/sau în afara politicii) că pot schimba România.

Dacă vă așteptați cumva ca USR să pună batista pe țambal în cazul DNA-ului Pădurilor (ori a situației din Sănătate, pentru a da și alt exemplu) doar pentru a primi sprijin pentru candidați în București ori în alte localități din țară, cred că ne-ați înțeles greșit mesajul!

Când v-am acordat votul de învestire am făcut-o în baza unui protocol prin care v-ați asumat măsuri concrete în diferite domenii, inclusiv în cel al pădurilor. Mai mult, în mod special, în cazul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost agreată o foaie de parcurs PUNCTUALĂ. Și v-am avertizat, încă de atunci, că protocolul și foaia de parcurs nu sunt exerciții de imagine și că vom monitoriza și ne vom implica pentru implementarea lor.

Nu facem altceva decât să ne ținem de cuvânt. Atât față de PNL, cât și față de cetățenii care ne-au acordat încrederea. Obișnuiți-vă cu parteneri care fac ceea ce și-au asumat că vor face. Dacă nu vă place acest gen de parteneri, spectrul politic românesc e destul de larg. La câți primari PSD ați transferat în ultimele luni cred că ați găsi și alți parteneri (că n-ar fi pentru prima dată). Apropo, va fi sau nu o surpriză să-l vedem și pe primarul ex-PSD al Dejului la PNL?”

Citește și

USR, replică pentru Orban în legătură cu DNA-ul pădurilor: Dacă voia un text de lege mai bun, Ludovic Orban avea cam 100 de parlamentari PNL care puteau să facă modificări la proiect, dar nu au făcut-o / Scuzele invocate de şeful guvernului demonstrează că protejează mafia tăierilor ilegale de păduri

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. abia astept alegerile parlamentare!
  sunt curios cum va arata noua majoritate, pare ca „dreata” se intelege minunat

  • Cu USR+ nu o sa poata guverna nimeni.
   Prea multe pretentii si numai gargara ieftina.
   In afara de cultura, unde or sa vina cu ideologiile lor tampite, orice minister le dai o sa fie dezastru.
   Asta este un PSD mai mic.Stat pe margine si dat din gura.

 2. Gotiu iarasi urla a mortiu. Vezi ca intreaba Palade de tine.

 3. Draga USR , nu cred ca nu sunteti convinsi , ca PNL-ul(PDL-ul) nu este altceva decat un executant slugarnic al ordinelor primite le la Gaulei_erul klauSS . Mie mi-a parut extrem de rau ca Domnul Barna in campania pentru prezidentiale s-a comportat ca un tutar al lui klauSS .
  Din punctul meu de vedere USR-ul ar avea mult mai mult de castigat , daca ar incepe sa traiasca pe propriile picioare , decat sa fie REMORCA PNL-ului (PDL-ului) , sa nu mai fie perceputi ca TUCALARI .

 4. Gargara e una faptele sunt alta . Premierul va explicat foarte clar din ce motiv nu poate fi acceptata aceasta lege . In rest de baliverne suntem satui .Iar daca PNL ia primari fosti la PSD ce s-au dezis de mult de PSD este foarte ok , unii inca raman in grupa mica la gradinita si se comporta asisderea . Ce ar fi daca si primarul , deja auto dezis de PSD de la sectorul trei Bucuresti va sprijini un reprezentant al dreptei ? iar urla unii ?

  • Draga penelist, sa-ntelegem ca pezdeii incep sa devina …mai buni? Sa stim si noi!

  • Primari care s-au dezis de mult de PSD?? Primarii Pantelimoniului, Popesti-Leordeniului si Berceniului au fost pana saptamana trecuta in PSD, unul chiar presedinte executiv Ilfov. Incepusera sa-si lucreze dinauntru partidul, practic tradatori… au fost dati afara cand s-a aflat ca au intelegere cu PNL si imediat chiar au schimbat partidul. Deci ce inseamna de mult timp in viziunea dv? 3 zile?

 5. Domnule Gotiu,. Mentionez din capul locului ca la alegerile europarlamentare am votat cu toata familia cu USR( 4persoane).Dar, pentru DNA ul padurilor asteptati decizia CCR.Iar cu primarii PSD ce vor trece la PNL ati uitat fePlesa, viceprimarul PNL de la Alba Iulia care va candida la prmaria Alba Iulia din partea USR.Sau asta nu se pune? Plus unele intelegeri pe sub masa cu PSD in parlament
  Trebuie sa intelegeti o data pentru totdeauna ca 70 la suta din electorat doreste o guvernare PNL, USR si P cu 66 la suta in parlament pentru schimbareaconstitutiei. Nu se mai poate astepta! Unitate!

 6. Dah, se prevede o noua alianta dupa alegeri!
  Penele nu va lua mai mult de 25% iar pesede undeva la 22-23. Daca punem la socoteala si pro si udemere, pot face o majoritate de peste 50%. Usere va fi in opozitie. Sa-i vad atunci pe astia bolnavi de icter sau gal beaza cum se mai zice, cum vor mai pupa talpile ciumatilor rosii spunand ca e cea mai buna alianta pe care puteau s-o faca idolii lor. Sa-i vad pe toti astia cum vor mai comenta potl ogariile fratilor intr-u hotie si smechereli, care oricum se intelegeau bine in tot si in toate si dinaintea infiintarii vechiului USL. Achitari pe banda, dosare clasate, numiri in functii si de la unii si de la ceilalti… Sa-i vad atunci cum ling unde-au scu ipat voiniceste si hotarat! Usere in opozitie decat aliati cu hotii in vesnicie!

  • crp iar dai in bobi ? lasa fraiereala ?

  • Sa-nteleg penelistule ca ciuma rosie e din ce in ce mai buna pentru voi! Macar fiti onesti odata in viata voastra si recunoasteti! ca d-astia ca tine, manac pe paine de 30 de ani! Macar de te-ai sterge si de…m uci zic!

  • CRP Tocmai asta-i baiul , tu nu intelegi nimic , nici macar ce maninci , dar la muici ,pofta buna . . Nu poti face diferenta intre cei ce se dezic de ciuma rosie si restul . Probabil ca in 89 daca aveai dreptul , ai votat tot cu ciuma rosie . Nu poti deosebi conceptele , teoriile politice – de oamenii care cindva or fi fost in ciuma rosie, dar faptul ca au renuntat la ea ii deosebeste de tine . . Tu inca o iubesti se pare .Si eu ma refer la putinii oameni care au inteles , nu la gramada ca prostii .

  • @crp ….. fratello te ai dus dupa seminte….. de unde dracu face pro si udmr 25% cand la ultimele alegeri udmr a facut pragul cu voturi masive din teleorman , olt , vaslui , giurgiu etc…. prietenii stiu de ce !!!!

  • CRP pe masura desfasurarii evenimentelor te intristezi si mai rau si devii agresiv verbal , ATENTIE

 7. Politica se face cu oameni , cu oameni ce isi asuma un deziderat si care sunt reprezentativi in comunitatile unde isi desfasoara activitatea , asadar ,daca PNL are sprijinul unor cetateni cu drepturi depline ,fosti cindva la PSD si care se exprima contra PSD – acum – totul este ok .

 8. PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI

 9. @Interpretarea:
  Cred ca te stricai de ras cand scriai comentariul ! :)))))

 10. PNL, marele partid istoric. Urmașii Brătienilor, cei care până mai ieri spuneau că nici picior de pesedist nu va fi primit în PNL,( vezi Rareș Bogdan, care își dădea demisia de onoare în caz contrar) au început o horă a dezonoarei, îngroșându-și rândurile cu fel de fel de oportuniști de la PSD și de aiurea. Bravos partid istoric, bravos principii, bravos verticalitate!!!… O să primiți voturile pe care le meritați. Dezamăgire totală. Și e loc de mai rău până la alegeri, posibil,ajungerea din nou în opoziție .

 11. Pare ca pt unii comentatori de mai sus important e ca PNL sa guverneze si… atat ! Iar daca USR nu vrea sa vina pe post de un fel de al doilea pmp se pot gasi variante doar sa nu se plece de la ciolan ! Eventual chiar o guvernare impreuna cu Ciolanu si cu PSD ! Doar s-a mai facut in urma cu nu foarte multi ani ! :))) :(((

  PS. Daca-i pe-asa, succes !

  • PNL cistiga de unul singur peste 55 de procente si daca inaintea alegerilor premierul – girat de presedinte – iese in fata natiei- si prezinta in clar toate actiunile de dupa alegeri si in acelasi timp anunta si marirea pensiilor cu 40 de procente ,putini vor mai intra in noul parlament

  • Pnl va fi pus in situatia sa aleaga iar intre numar si integritate cum a fost la pd cazul vasile blaga vs monica macovei cand s-a imprastiat pd-ul postbasit in trei.
   Daca iar se merge pe solutia blaga, mai avem de asteptat. Adica vreausazic mai e de asteptatat, ca nu toti „mai avem” asa de mult … rabdare

 12. Dupa felul in care intelege USR sa-si faca prozeliti, e mai mult ca sigur ca la urmatoarele alegeri nu va obtine mai mult de jumate din cat va obtine PNL.
  Indiferent care va fi procentul PNL.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.