G4Media.ro

Mesajele politicienilor la aniversarea unirii Principatelor. Orban: Prilej de reflecție pentru ce…

Mesajele politicienilor la aniversarea unirii Principatelor. Orban: Prilej de reflecție pentru ce ne dorim ca popor / Barna: Succesul unei generații care a știut ce țară vrea / Tăriceanu: România poate fi mai mult decât este azi / Ciolacu: Proiectul de ţară poate începe cu Autostrada Moldovei

Premierul Ludovic Orban afirmă, în mesajul transmis cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, că „sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice”.

„Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generaţiei paşoptiste, unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârşită la 1 decembrie 1918, când a avut loc şi unirea cu Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureş. Ce poate fi mai frumos pentru o naţiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran şi independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în acelaşi timp ca domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei a însemnat, cum el însuşi spunea, conform relatărilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor. Avem multe de învăţat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Române”, spune şeful Guvernului, în mesajul său.

El subliniază că în acel moment la românii din Moldova şi Muntenia a fost un „cumul de voinţă şi de curaj politic datorită căruia există şi România de astăzi”.

„Chiar dacă au existat şi voci care se opuneau unificării, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demonstrat dorinţa de unire a românilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o şansă istorică pentru întreaga naţiune. Reformele care au urmat în toate domeniile importante ale economiei şi vieţii social-politice au schimbat în bine destinul acestui popor. A fost un cumul de voinţă şi de curaj politic datorită căruia există şi România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană şi partener al Alianţei Nord-Atlantice. Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca naţiune atunci când ne uneşte un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală şi economică dintre Moldova şi Ţara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea şi modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost însă posibile fără respectul pentru lege şi pentru binele întregii naţiuni”, evidenţiază premierul Orban.

Totodată, el arată că provocarea actuală pentru România o reprezintă dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege şi pentru binele societăţii. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, mai spune premierul Ludovic Orban.

Dan Barna: Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea

Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea, iar oricât de greu ne-ar putea fi în prezent, nu trebuie să uităm că generaţiilor de dinainte le-a fost mai greu şi totuşi au obţinut atât de mult, afirmă liderul USR, Dan Barna, în mesajul transmis vineri cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

„Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea. Va rămâne întotdeauna un model de acţiune şi raţiune politică care trebuie să ne inspire şi să ne oblige să continuăm construcţia unui stat modern şi funcţional. ‘Puterea şi fericirea unui stat se află în puterea şi fericirea mulţimii, adică a naţiei’, spunea Mihail Kogălniceanu. Cuvintele sale rămân valabile şi astăzi. Generaţia Unirii ne-a oferit o ţară şi un drum pe care să mergem. Oricât de greu ne-ar putea fi azi, niciun moment nu uităm că generaţiilor de dinaintea noastră le-a fost mai greu şi totuşi au obţinut atât de mult”, subliniază Dan Barna în mesajul său.

Tăriceanu: România poate să fie mai mult decât este astăzi, România poate fi o forţă a Europei

România poate să fie mai mult decât este astăzi, poate fi o forţă a Europei, iar românii trebuie să se gândească la ţara pe care doresc să o aibă, să o construiască acum şi să o lase generaţiilor viitoare, afirmă preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în mesajul pe care l-a transmis vineri de Ziua Unirii Principatelor Române.

„De mai bine de 160 de ani românii de pe o parte şi alta a Milcovului se strâng şi încing hora unirii, se bucură şi sărbătoresc. Apoi se aşterne tăcerea. Uităm că Unirea nu se face doar o dată pe an şi nu o celebrăm doar prin discursuri. Unirea trebuie să o facem fiecare dintre noi şi în fiecare zi. Aşa cum, acum mai bine de 160 de ani, Brătienii mergeau în marile capitale europene – Berlin, Paris – să se lupte pentru interesele României, tot aşa trebuie să facem şi noi astăzi. Locul în Europa pe care Brătienii ni l-au lăsat trebuie consolidat în fiecare zi. Unirea Principatelor nu trebuie să rămână doar pe hârtiile din Cancelarii. Ea trebuie să ajungă în lumea reală, prin autostrăzi care să facă adevărata unire, prin căi ferate rapide care să permită fluenţa persoanelor şi mărfurilor, printr-o infrastructură care să aducă investiţiile de care Moldova are atâta nevoie, la oameni care să aibă o viaţă mai bună”, arată Tăriceanu în mesajul său.

Liderul ALDE subliniază că este nevoie de mai mult curaj şi determinare pentru ca România să devină o forţă a Europei.

„În fiecare an vorbim despre ţara pe care am moştenit-o de la înaintaşii noştri, despre curajul de care au dat dovadă, despre viziunea acestora. Anul acesta vă propun să ne gândim şi la ţara pe care ne dorim să o avem, să o construim acum şi cum vrem să arate ţara pe care vrem să o lăsăm celor ce vin după noi. Eu cred că România poate să fie mai mult decât este astăzi. România poate fi o forţă a Europei. Ne trebuie doar mai mult curaj şi determinare”, punctează Călin Popescu-Tăriceanu.

Ciolacu: Proiectul de ţară poate începe cu Autostrada Moldovei

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă într-un mesaj publicat pe Facebook de Ziua Unirii Principatelor că România are nevoie de politici publice care să unească toate provinciile istorice şi că un proiect de ţară poate începe cu Autostrada Moldovei.

„24 ianuarie 1859. O zi în care, acum 161 de ani, oamenii politici ai acelor timpuri şi-au dat mâna pentru a pune piatra de temelie a statului român modern. 24 ianuarie 2020. O zi de sărbătoare în care oamenii politici vorbesc frumos despre unire. Dar sunt doar vorbe. Unirea trebuie făcută efectiv, şi nu doar declarativ, în toate celelalte zile ale anului! România are nevoie de mai mult decât o sumă de bune intenţii, rostite de două ori pe an”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de proiecte concrete şi de politici publice care să unească cu adevărat toate provinciile istorice atât din punct de vedere economic, cât şi social şi cultural, afirmă el.

„Trebuie să ne gândim serios la acest lucru pentru că totul în jurul nostru evoluează. Societatea, la fel. Şi nimeni nu mai are răbdare ca cei care decid să-şi rezolve interesele mărunte şi meschine. Nimeni nu mai vrea să asiste cu pasivitate la certuri politice, în timp ce priorităţile reale sunt lăsate întotdeauna pe locul doi. De aceea, fac un apel către toate forţele politice să facem un proiect de ţară serios, care să fie pus în practică indiferent de cine se află la putere. Şi cred că, acum, la 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, putem începe acest proiect de ţară cu Autostrada Moldovei!”, arată Ciolacu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Vorbarie goala!
  VREM sa auzim CE si CUM veti FACE, ce Romanie vom avea peste 5 Ani, peste 10 Ani…
  Azi, citeam ca Autoritatile din Wuhan vor CONSTRUI un Spital de 1000 de locuri pentru cei cu Coronavirusul ce-i bantuie!
  In 6 ZILE!
  Taricene, ati promis alea 9 Spitale marete, in mandatul asta, dar NU ati pus nici o CARAMIDA, la nici unul dintre ele, NU iti e rusine!?
  In 2016 ai PROMIS ca Romania va deveni a 7-a sau a 8-a putere economica in UE!
  E ultima, se bate cu Bulgaria la ultimul loc!
  Uitati-va la ipocrizia lui Tariceanu:
  „Tăriceanu: România poate fi mai mult decât este azi.”
  Pai, Taricene, esti de 30 de ANI in politica, ce ai FACUT pentru asta, ce te-a impiedicat sa aduci Romania „care poate mai mult”, acolo unde ar putea sa fie?!
  Vorbarie goala, Taricene, ti-ai FACUT Avere de Milionar in Euro, ATATA ai lasat in urma, un oportunist perfect, si tu si Melescanu-ALDE si altii ca tine, aproape TOTI sunteti la fel!
  Taricene, NU ai avut curaj, tu NU ai avut curaj?!
  Tariceanu: „Ne trebuie doar mai mult curaj şi determinare” pentru a face din Romania o „forta in UE”?!
  Dar, ai avut curaj destul alaturi de Dragnea, sa aduci Romania in cei 3 ANI in DEZASTRUL in care o vedem azi!
  Ipocrizie, rusine!

  • „Tăriceanu: România poate fi mai mult decât este azi.”
   Desigur, cu conditia sa nu se lase pe mana unora ca el

 2. Lili nu fii trista , incepind de luni totul se schimba .

 3. Intram in linie dreapta- ROMANIA NORMALA-

 4. GATA. Pina aici a fost . O alta Romanie isi face locul in lume .

 5. Presedintele este garantul schimbarilor imediat urmatoare .

 6. Alegeri locale in doua tururi , alegeri parlamentare in acelasi timp cu cele locale , eliminarea asa ziselor pensii privilegiate , totul se rezolva saptamina viitoare .

 7. Am mari dubii , in ceea ce priveste faptul ca am mai fi un popor , atata timp cat cei care s-au prezentat la vot , au votat pentru functia de presedinte al coloniei RomanIca , un ANTIROMAN SOCIOPAT .

  • Ce „popor mandru” am fi fost daca analfabeta Veorica Dancila ar fi ajuns Presedinte!
   Sau, si mai „mandru popor” cu puscariasul Dragnea la Cotroceni!!
   Asa-i??!!!

 8. De fapt sufletul Unirii Principatelor, cei cu viziunea pe termen lung, au fost Moldovenii. Muntenii au fost doar niste oportunisti profitori. Au facut dupa unire cum au facut si cu Stefan cel mare – o buna sinteza este in Batalia de la Vaslui: https://www.youtube.com/watch?v=CKFhubbLQd0

  Cu Unirea Principatelor, sarbatorim ceva ce de fapt nu exista. Spiritul Muntenilor s-a disipat in smecheria de cartier „da Bucurasti”. Hoti si pomanagii. Ardelenii sarbatoresc mai sincer Unirea Principatelor decat Muntenii. Asta-i adevarul, ca va place sau nu (nici mie …).

  • PS. Pt a nu fi inteles gresit. Nu ca Ardelenii sarbatoresc Unirea Principatelor imi displace (chiar din contra, ii apreciez pt asta si ii salut). Imi displace ca Muntenii au rams chiar si acum tot niste ipocriti, nici vanduti Turcilor, niste anti-Romani.

 9. Unirea a facut-o acest tip de mental: https://www.youtube.com/watch?v=TJz3c6uhJM4
  Este o trupa din Republica Moldova (aia abandonata de Munteni Rusilor). Ati vazut vreodata asa-ceva la Munteni??? Aceasta disciplina, aceasta tinuta in port, executie (individuala si coordonata)?
  (A nu se confunda ridicola aburcare infoiata in pene a celor marunti cu tinuta).

  PS2. Da, este Romanesc (cult, profesionist). Stiu deja ca bezmeticii vor incepe cu „influentele rusesti”. Va raspund ca:
  (1) arta este un „animal” viu, si toate influentele care augmenteaza spiritul matrice al acelei arte sunt bine-venite, iar
  (2) formele culturii nu sunt proprietatea nimanui, in arta populara Europeana toata lumea influenteaza pe toata lumea (de exemplu, Romanii i-au influentat si ei pe Ucrainieni si pe Rusi). Orice forma artistica armonios integrata in arta Romaneasca este Romaneasca. Si, ati vazut vreodata pe rusi sa danseze asa ceva? Si
  (3) terminati cu prostiile (chiar inainte sa incepeti), ca timpul meu (si al tuturor) este pretios.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.