G4Media.ro

Membri ai Colegiului Procurorilor solicită eliberarea din funcţie a procurorului general al…

Foto: Ivan Geshev (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP)

Membri ai Colegiului Procurorilor solicită eliberarea din funcţie a procurorului general al Bulgariei, acuzat că s-a amestecat direct în anchetarea presupusului atentat cu bombă împotriva sa

Şase membri ai Colegiului Procurorilor au solicitat Consiliului Judiciar Suprem (VSS) eliberarea din funcţie înainte de termen a procurorului general al Bulgariei, Ivan Gheşev, transmite postul public de radio din Bulgaria, citat de Rador.

Potrivit acestora, procurorul general şi-a încălcat atribuţiile oficiale, prin amestecul direct în anchetarea incidentului în care a fost implicat pe data de 1 mai.

Solicitarea Colegiului Procurorilor vine la doar o zi după ce candidatul desemnat de coaliţia GERB-SDS pentru funcţia de premier al Bulgariei, Maria Gabriel, a declarat că primul lucru pe care ministrul justiţiei îl va face în noul guvern, dacă se va forma unul, va fi să depună la VSS o cerere de eliberare din funcţie a procurorului general, pentru prejudiciul adus prestigiului sistemului judiciar.

Între timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel – Sofia au susţinut solicitarea celor şase magistraţi şi s-au pronunţat pentru o nouă viziune privind dezvoltarea Procuraturii de stat.

Președintele Bulgariei: Nu sunt entuziasmat de propunerea Mariei Gabriel despre procurorul general

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a comentat propunerea candidatului desemnat de coaliţia GERB-SDS pentru funcţia de premier al Bulgariei, Maria Gabriel, care a declarat că, dacă va fi prim-ministru, prima sa solicitare va fi ca ministrul justiţiei din noul guvern să depună la Consiliul Judiciar Suprem o cerere de eliberare din funcţie a procurorului general, Ivan Gheşev, pentru prejudiciul adus prestigiului sistemului judiciar.

„Impulsul brusc al d-nei Gabriel de a solicita înlăturarea d-nului Gheşev cu greu mă poate entuziasma. Atunci când, în anul 2019, am respins propunerea Consiliului Judiciar Suprem de numire a lui Ivan Gheşev în funcţia de procuror general, partidul Mariei Gabriel l-a reales, cu majoritate, în unanimitate”, a declarat Radev.

Preşedintele a adăugat că Bulgaria a pierdut trei ani, în care s-a aşezat praful pe sesizările privind abuzuri de amploare, depuse de guvernele interimare la Procuratură. Şeful statului bulgar şi-a exprimat speranţa că viitorul premier al Bulgariei va fi suficient de matur pentru deciziile importante pentru ţară.

Surse: BNR/ Focus/ Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...