G4Media.ro

Meleșcanu: Îmi pare rău că nu putem găsi un președinte al Comisiei…

Inquam Photos / Octav Ganea

Meleșcanu: Îmi pare rău că nu putem găsi un președinte al Comisiei Europene așa cum a fost Juncker / Timmermans e un om dificil, dar apărător al valorilor europene

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, luni seara, la Digi24, că Frans Timmermans, al cărui nume este avansat pentru președinția Comisiei Europene, este „un om dificil”, dar este un apărător al valorilor europene. Meleșcanu și-a exprimat regretul că nu poate fi găsit un președinte al Comisiei Europene așa cum a fost Jean Claude Juncker.

„Eu am o relație personală de peste 25 de ani cu Frans Timmermans. Este, sigur, un om dificil, dar cu foarte multă încredere în viitorul Uniunii Europene și apărător al valorilor europene. Evident că îmi pare rău că nu putem găsi un președinte al Comisiei Europene așa cum a fost Claude Juncker. Sunt multe alte posturi în care ne-am fi dorit și noi alți oameni, dar sunt convins că în negocieri se va găsi până la urmă un mod de a echilibra participarea și a țărilor mari, și a țărilor mai mici”, a declarat Meleșcanu despre negocierile pentru posturile-cheie de la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul de Externe a spus că România nu a făcut demersuri de negocieri de tipul celor practicate de Bulgaria (detalii aici).

„Noi trebuie să facem dovada că suntem o țară care își respectă toate obligațiile și care ar trebui să fie primită în toate structurile Uniunii Europene. Dacă unii au probleme, putem și noi să îi sprijinim sau să fim și noi mai rezervați atunci când au și ei candidaturi”, a mai declarat Teodor Meleșcanu.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică seara, la Antena 3, că se pare că președinția Comisiei Europene va fi deținută de social-democrați, în persoana lui Frans Timmermans, precizând că are relații bune cu acesta, ceea ce nu înseamnă că sunt mereu de acord (detalii aici).

În ultimii ani, relațiile puterii de la București cu Executivul comunitar și cu Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei, au fost tensionate, din cauza modificărilor făcute în legislația din domeniul justiției. În plus, au existat tensiuni și în familia politică din care fac parte atât Timmermans, cât și PSD, socialiștii europeni înghețând relațiile cu PSD. Acestea au fost însă reluate săptămâna trecută.

Liderii europeni nu au ajuns la niciun compromis după o noapte întreagă de discuții în diferite formate. Potrivit Politico, președintele Klaus Iohannis este unul dintre liderii PPE (alături de cei din Irlanda, Croația, Letonia) care se opun nominalizării lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene. Summitul va fi reluat marți.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. muppet show rar cum nu mai gaseti in toata tara, degeaba savantii se mai bateau in piept precum ca 65 milioane in urma au zdohnit toti dinozaurii

  2. Geniala poza, jur. Demonstrează nivelul preistoric al acestui bolșevic împuțit și oportunist.
    Hai mai repede afara Mele! S-a dus epoca ta, cam de vreo 30 de ani. Hai moșulică, curaj!

  3. Chiar mai vrea sa ramana in scaunul acela , in disperarea unei Tari si a unei generatii „computerizate si globalizate”? Tataia a devenit „la acest moment „inutil”

  4. V-ar fi placut voua sa profitati de ameteala unuia ca Junker!