G4Media.ro

Meleșcanu, despre limitarea indemnizațiilor pentru copii în Austria: Va fi o scădere…

Meleșcanu, despre limitarea indemnizațiilor pentru copii în Austria: Va fi o scădere de 50% a acestor subvenții/ Este un caz de discriminare/ Evaluăm posibilitatea să ne adresăm Curții Europene

Guvernul României evaluează posibilitatea de a se adresa Curţii Europene de Justiţie, în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, citat de Agerpres.

El a calificat această măsură drept „discriminare”.

„E un caz clar de discriminare, de ce? Pentru că românii care muncesc în Austria plătesc impozitele şi taxele ca orice muncitor sau om încadrat în muncă din Austria, indiferent de naţionalitate. Deci ei contribuie la bugetul statului. Din acest punct de vedere evaluăm acum în prezent posibilitatea, dacă nu vor exista posibilităţi de a reduce această discriminare, să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă şi probabil că nu vom fi singuri”, a punctat Meleşcanu.

Ministrul a afirmat că, din estimări, alocaţiile copiilor afectaţi de măsură ar scădea la jumătate.

„Din calculele făcute de noi, probabil pentru copiii care sunt în România, ai căror părinţi lucrează în Austria, va fi o scădere de 50% a acestor subvenţii. Din punctul nostru de vedere este clar o discriminare, pentru că suntem toţi cetăţeni europeni şi, potrivit tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, nu se admit niciun fel de discriminări, inclusiv în domeniul social, şi în al doilea rând pentru că noi suntem cei care pierdem mai mult, întrucât calculul se face în funcţie de nivelul de trai din fiecare ţară”, a evidenţiat ministrul.

Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României au afirmat, sâmbătă, că au luat notă „cu îngrijorare” de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului şi afirmă că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii Europene.

Guvernul conservator de dreapta a inițiat în mai 2018 modificări la legea ajutoarelor pentru copii . Ajutorul familial de care beneficiază părinţii copiilor care lucrează în Austria va fi raportat începând cu anul 2019 la cheltuielile valabile în ţările de origine ale fiecăruia. Aceasta înseamnă alocaţii mai mici pentru copiii care trăiesc în ţări precum Ungaria, Bulgaria ori România, state în care cheltuielile familiilor sunt mai mici decât în Austria.

După cum a afirmat ministrul austriac al familiei, Juliane Bogner-Strauss din Partidul Popular, „aceste sume urmează să fie folosite în favoarea copiilor din Austria”.

Pe de altă parte, copiilor din Elveţia sau Belgia li se va plăti pe viitor un ajutor mai substanţial. În 2016, alocaţiile în valoare de 273 milioane euro au ajuns la 130.000 de copii care trăiau în ţări din UE şi în Elveţia. Suma reprezintă 7% din totalul ajutoarelor sociale din Austria.

La sfârșitul lunii octombrie, fostul ministru al Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, i-a transmis printr-o scrisoare comisarului european pentru Ocupare, Marianne Thyssen, că România se opune ”oricărei inițiative care periclitează principiul egalității în privința liberei circulații a lucrătorilor”.

Și președintele Iohannis a declarat că se opune acestui mecanism stabilit de Austria.

 

Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Cum de au ajuns numai romanii cersetori discriminati in lume; Italia, Franta, Marea Britanie, Germania, Austria si cate or mai urma ?

    • Intreaba-i pe stapanii tai de la putere de ce au trebuit romanii sa plece prin strainataturi !

    • In Italia, Franta, Austria, etc, lucreaza romani, polonezi, slovaci, ucrainieni, etc, dintre toti doar romanii cersesc fara rusine..

  2. Tupeu de borfas; astia distrug propria tara dar le impun strainilor sa aiba grija de romani.
    Nu demult, aceasta cutra alba, de care nu mai scapam, isi batea joc de romanii care isi exprimau dreptul de vot in strainatate. Au fost vremuri cind melescanul era mutat de la un minister la altul, exact cum se procedeaza acum cu volguta vasilesco. Amindoi sint foarte utili ciumei rosii tocmai pentru abilitatilor lor de jigodii absolute.

  3. Ce patriot smecher esti ,mai kgbistule!Aici in tara va bateti joc de banii oamenilor,furati de la copii orfani ,pe cei ce lucreaza la multinationale ii furati rau la buzunare pentru salariile si pensiile voastre nesimtite ,dati cu gaze in ei daca protesteaza ca nu mai vor sa-i buzunariti dar va dati grijulii in Europa! Gata cu minciunile,nu va mai crede nimeni,sunteti cu patalamaua de mafioti tradatori de tara pe frunte !

  4. Prost esti melescanule. Să se aleagă praful de voi. Esti îngrijorat dintr-o dată de copiii romanilor? Până acum nici nu ai știut că există.