G4Media.ro

Mega-proiectul imobiliar al Romexpo și Iulius Mall din București – primele piedici.…

Mega-proiectul imobiliar al Romexpo și Iulius Mall din București – primele piedici. Gabriela Firea și apropiatul său, Daniel Zamfir, cer reglementarea situației terenului. Nicușor Dan vrea un cinematograf în aer liber

Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț. Primarul general Gabriela Firea, senatorul PSD Daniel Zamfir, un apropiat al său, și senatoarea USR Silvia Dinică arată că terenul statului nu poate fi cedat gratuit și cer reglementarea dreptului de proprietate.

Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), potrivit HotNews.ro. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Terenul pe care ar urma să fie ridicat complexul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004, și este dat Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în folosință gratuită pentru 49 de ani. Clădirile de pe teren sunt în proprietatea Romexpo SA. CCIR și Grupul Iulius s-au asociat în 2017 pentru acest proiect. CCIR s-a obligat să facă demersuri pentru a obține dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo, potrivit Hotnews.ro.

Prima piedică: Senatul. Comisia economică din Senat a amânat luni votul privind trecerea terenului Romexpo în proprietarea Camerei de Comerţ. Este o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în scopul dezvoltării şi modernizării zonei.

Practic, parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru ca organizația condusă de Mihai Daraban să poată face parteneriatul cu Iulius Group.

Daniel Zamfir (ex-PNL, ex-ALDE, actual PSD), președintele Comisiei economice din Senat și un apropiat al familiei Firea, a amânat votul din comisie și a spus că există ”impedimente” legate de transferul gratuit al proprietății.

„Camera de Comerţ doreşte dezvoltarea zonei împreună cu un dezvoltator privat. Există impedimente în legătură cu transferul acestei proprietăţi. Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor”, a spus Daniel Zamfir, citat de Agerpres.

Și senatoarea USR Silvia Dinică a spus că nu susține proiectul de lege, arătând că legislația nu permite transferul gratuit al terenului de la stat.

Senatorii din comisie au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei pentru acest proiect. Dezbaterea va fi reluată în Comisia economică pentru acordarea unui raport, care va intra ulterior pentru vot în plenul Senatului, primă Cameră legislativă sesizată cu această propunere legislativă.

Gabriela Firea se opune proiectului. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că vrea ca Romexpo să respecte parteneriatul semnat cu Primăria București la începutul mandatului său, parteneriat prin care se propuneau investiţii în pavilionul central cu cupolă al Romexpo şi în celelalte suprafeţe adiacente pentru a dezvolta zone de expoziţii, culturale, industriale, cercetare, entertainment și alimentaţie publică.

Ea a respins construirea megaproiectului în parteneriat cu Grupul Iulius, arătând că sunt probleme legate de regimul de proprietate asupra terenului.

”Proiectul de lege este neconstituțional și încalcă Codul Administrativ care prevede că bunurile proprietate privată a statului pot fi date in administrare, concesionare ori închiriate. Codul Administrativ prevede și vânzarea, dar prin licitație publică, deci nu gratuit. Daca ar fi intrebat la Primaria Capitalei, ar fi aflat ca exista o Notificare in baza Legii 10 si proces pe rol, deci nu este sigur nici macar ca statul este proprietar. Nu poate fi transferat ceva pe care statul nu e clar daca il are sau nu in proprietate. Noi voiam sa amenajam la Romexpo o sala polivalenta Nadia Comaneci si alte facilitati de interes public”, a declarat Gabriela Firea pentru G4Media.ro.

Nicușor Dan vrea drive – in la Romexpo. Nicușor Dan, candidatul PNL la alegerile locale pentru Primăria București, a anunțat în 17 mai, într-un plan de măsuri pentru protecția populației și relansarea economică din București, că vrea ca la Romexpo să fie organizate spectacole, ”în special proiecţii de filme în sistem drive-in”.

Foto: Machetă a proiectului (Sursa: Camera de Comerț și Industrie a României)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

40 comentarii

 1. Nicusor Dan, candidat independet sustinut de USR si PNL ! asa este corect.

  • Si care are si cel mai ambitios proiect : Sa nu faca nimic !

   PS. Pardon ! Vrea un drive- in ! :))

  • Este singura zona ramasa mai aerisita si mai putin aglomerata din Buc.si au pus ochi si pe ea. Dar de ce nu vrea dl Iulius sa construiasca in afara Buc. ca este si aer curat si locuri de parcare. Maine o sa vrea cin stie ce Camera sa construiasca la Casa Poporului. Rusine.

 2. daca Firea se opune, e clar ca e un proiect bun

  • Pai si Nicusor Dan se opune dar nu o poate spune direct pentru ca acolo probabil sunt influente politice. Si da, Firea are si ea dreptate in acesti 4 ani. Proiectul e o megalomanie idioata facuta pe banii statului. Trebuie sa apreciez ca cei 2 candidati la PMB se opun acestei idiotenii.

  • Atat te duce capul. Citeste, tartane, inca o data articolul si poate ti-o pica fisa.

 3. Pai Nicu Șordan trece la PNL imediat după alegeri. A scris bine G4Media doar ca prea devreme;)

 4. ceausescu nu mai e dar discipolii lui ii continua opera.
  prima problema a proiectului: lipsa de bun simt! nu de asa ceva are nevoie orasul. care e dferanta intre „proiectul” asta si casa poporului?
  bucuresti e un oras inghesuit si fara asemenea zgarie nori. 42 de etaje? nu vor primi autorizatie de la aviatie, e prea aproape de aeroportul baneasa. de fapt si 10 etaje e prea mult.
  alte deficiente ale proiectului care apar de la prima vedere: lipsa cailor de acces pentru o populatie de vreo 50000 de persoane care se vor perinda pe acolo zilnic.
  foarte probabil ce se arunca acum in spatiul public sunt niste solicitari maximale, initiatorii urmand a ajusta parametrii urbanistici pentru a da o „fata umana” proiectului: vreo 15 etaje (oricum e mult).
  a doua problema: ingineria cu terenurile.

 5. Sunt curios sa vedem ce tunuri se mai dau și aci(adică furat)

  • @Edu:
   Vrei sa spui ce „turnuri” se mai dau… pt ca sunt tunuri si tunuri ! Unele mai micutele de vreo 2-3 etaje altele gigantice, adevarate „turnuri” de tunuri !

   PS. Pe masura celor 14 turnuri ce se vor construite aici ! :)))

 6. Mda, exact de asta are nevoie Bucurestiul: mai multe bloace, mai multe betoane, mai multi bizoni stivuiti unii peste altii in cutiutele lor, mai multe masini (diesel, desigur…) partaitoare, cu fumul lor imputit, mai mult zgomot, mai multe dejectii… What a wonderful world!
  Orice insula de verdeata trebuie urgent betonata, orice petic de cer liber trebuie obturat cu magaoiae de patruj’de etaje, populimea vrea la bloc, fara iarba sub talpi, fara cer deasupra capului, fara aer, fara pasari, fara copaci…

 7. Oricum e ceva putred la mijloc mai alesc cu cedarea gratis a terenului, oricum dupa cedarea gratis a terenului or sa faca doar blocuri de locuinte si birouri

 8. Bine Nicu$or, eventual aducem niște rulote în Delta Văcărești și am rezolvat și problema locuințelor, acolo avem de toate, baltă, faceți și muzeu în aer liber, să fie pe placul hipsterilor

  • Care problema a locuintelor? Stai cumva pe drum?
   Ai destule locuinte de cumparat in Domnesti, Dobroesti, Popesti Leordeni, Pantelimom, Policolor.
   Nu trebuie sa ne inghesuim toti in centrul Bucurestiului.

 9. Cel mai putin dubios si mai putin costisitor proiect este cel al lui Nicusor ! El nu vrea sa se faca nimic ! Pardon, vrea… un drive-in ! :)))

  PS. Un adevarat proiect de candidat independent !

  PPS. Dar fiind sustinut de USR si PNL isi va „modela” vointa ! :))))

  • N-ai inteles nimic. Nicusor se opune dar nu o poate spune direct pentru ca acolo sunt influente uriase politice transpartinice. Si bravo lui, proiectul e o cretinate ceausista, o megalomanie idioata prin care niste smecheri vor face o gramada de bani si noi fraierii nu vom mai putea sa intram si sa iesim din oras. Mai studiati si voi urbanismul in Occident. Nici dracu nu mai aproba acolo tampenii din astea. Toate cladirile de birouri se fac dupa centura orasului.

  • @Marius:
   Daca erai atent la ce am scris in PPS te-ai fi prins ca am inteles chiar mai bine decat tine ! :)))

   PS. Nu o poate spune tocmai pt ca nu mai e un independent sadea !

 10. Dar securistul Dascalu de ce nu vrea sa cumpere un teren la pretul pietei, pe care sa isi construiasca mallurile?
  Dupa tunurile de la Iasi si Timisoara se pregateste sa faca unul nou in Bucuresti.
  In Timisoara Dascalu a cumparat terenul pentru Iulius Mall de la armata la un pret subevaluat de vreo 30$/mp, desi Primaria Timisoara avea drept de preemptiune, si a revandut o parte din el primariei cu vreo 200$. Oricum nu putea face nimic pe portiunea respectiva deoarece prin PUZ era parte din inelul 2 de circulatie al orasului si nu putea avea alta destinatie.
  Ani mai tarziu Primaria Timisoara ii ofera GRATUIT acceasi parcela de teren pentru a construi pe ea cateva cladiri de birouri si un parc pentru propriul complex, cu conditia de a face un drum care sa strabata parcela dintr-o parte in cealalta. Asa a iesit Iulius Town, o investitie de cateva miliarde de eur, dar pentru care marele Dascalu nu a putut plati primariei pretul corect pentru terenul folosit, bani cu care ar fi putut fi amenajate alte parcuri din oras.

  FiRea si inaptul de Zamfir se opun cu siguranta doar pentru ca nu a fost ideea unui acolit pezede, nu pentru proiectul in sine sau pentru acordarea de teren gratis pentru investitia unui privat, dar asta nu face mai acceptabila smechereala lui Dascalu.

 11. d’aia ne depasesc si tarile africane! cand sa avem si noi cladiri moderne, fara participarea statului, de opun edilii idioti si/sau corupti

  • sigur ai citit articolul?
   cum „fara participarea statului” cand statul vrea sa dea gratis terenul?
   e o problema, ca e un tun mai mare decat cel de la baneasa, cu gaura de un miliard de euro.
   apropo, cand crezi ca se recupereaza prejudiciul? dar popoviciu cand ajunge la puscarie?

 12. Daniel Zamfir, un adevarat traseist politic.
  La 50 de ani arata de 70.

 13. Și când te gândești că un 1999 , pe vremea studenției la Iași, domnul Iulius….Dascălu, avea un magazin pe strada Stefan cel Mare in care vindea…..papuci. Ia mers mintea ….

 14. Orasul trebuie sa se dezvolte, dar nu in vatra, ca devine un dezastru umanitar si ecologic, ci spre margini. Acolo e de facut acest proiect minunat. Ca oameni traiesc si in periferii. De ce sa nu se inveseteasca si acolo sa se ridice nivelul economic si de civilizatie? Dar, pe de alta parte, trebuie sa fim linistiti, nu se va realiza nimic, la cat de mare va fi lupta dintre mafii pe acest teren. Si poate ca intre timp vor disparea clădirile de birouri in general si ne linistim. Pentru ca bataia pestelui acolo este, la cladirile de birouri care tocmani ce si-au luat o lovitura puternica de la aceasta pandemie. Inca un val, doua de virusuri si la revedere. Toata lumea munceste de acasa. Si se rezolva tot. Vor fi cinematografe drive-in cat vezi cu ochii.

  • Nu , este exact cu participarea statului, pe terenul statului facuta de niste securisti verosi. Si e o megalomanie idioata ceausista. Dar voi nu stiti ce inseamna un oras civilizat. In Germania nu se mai dau aprobari pentru blocuri de birouri turn de 30 de ani. Fa o vizita intr-un oras din Germania sa vezi ce inseamna cladiri de birouri moderne in afara orasului, pe maxim 3 etaje, intinse pe orizontala cu spatii uriase. Nicusor , daca va ajunge primar , se va opune categoric la mafiotenia asta ordinara. Si va avea sprijinul intregii populatii chiar daca va intra in conflict cu mafia transpartinica.

 15. V-ati intrebat vreodata de ce dl Dascalu, la banii lui care este el smecher, nu cumpara terenuri in regim privat, ci doar „investeste” pe terenurile statului, adicatelea le ia moka? Asa a facut la Iasi doua mall-uri, pt care, atentie duamna Firea si altii, nu a platit nici un leu redevente, printr-o inselatorie clasica, ca nu ar fi nici la ora asta terminate constructiile, desi mallurile lui probabil se apropie de primul RK serios si el si-a amortizat cheltuielile. Or fi stiind ei ceva si aia care se opun, pt ca baiatul e cunoscut ca un mare tepuitor al statului pe care inca le mai tiraste dupa el la DNA si in zilele noastre.

 16. Asa se ridica turnurile, cat mai multe intr-un spatiu deschis, nici aproape dar nici departe de centru. Nu construiesti ici unul, dincolo altul, in alt cartier alte doua samd ca sa distrugi aspectul zonelor respective eventual sa mai demolezi si strazi cu numeroase cladiri istorice pe care mai degraba le-ai renova decat sa le lasi intentionat sa se degradeze.

 17. Domnule Nicușor Dan, locul ales este propice unor astfel de proiecte. Vă rog să vă îndreptați atenția asupra problemei transferului de proprietate asupra terenului, care trebuie să urmărească interesul public.

  Altfel, proiectul este OK. Era în neregulă dacă se construia lângă Biblioteca Națională, ori în locul Institutului Cantacuzino, spre exemplu. În Nord, la Romexpo, un astfel de centru de afaceri este binevenit.

 18. ASTA E ULTIMA MAGARIE SA SPUI CA FIREA S AR OPUNE DEZVOLTARI ORASULUI.
  MUCUSOR DAN PAI UITATI VA LA EL SI LA FIREA,ASCULTATII SI CADETI CE CAPACITATE ARE FIECARE DIN EI.
  FIREA E COLOS PE LINGA EL

 19. Doar de contre suntem in stare. Alesii nostri, maestrii contrelor… Si uite asa nu reusim sa facem nimic. De 30 ani nu facem nimic. Suntem in coada cozilor la toate. Toate orasele lumii se dezvolta, toate orasele Europei se dezvolta… In Bucuresti doar proiecte mediocre…

  • Exista o vorba pentru asta:
   „Copilul cu mai multe moase moare cu buricul de gat (netaiat).”

 20. prima data vor construi blocurile de 80 etaje ptr. birouri,spati comerciale, apartamente, sa scoata bani dupa care vor spune ca celelalte constructi nu au aprobarile necesare….etc….ca asa este in,, tenisi,,Romeni…..

 21. Deci citesc comentariile si sunt stupefiat de nivelul de cretinism al oamenilor, cat primitivism bolnav de a te impotrivi unui proiect de o asemenea anvergura, care poate face Bucurestiul sa concureze cu alte orase occidentale. Sunt dezgustat….

  • Nimeni nu se opune unui proiect onest pe o piata libera si concurențială. Acolo au existat multe proiecte, câștigător fiind acum se pare un proiect securistic. Rahatul Romexpo e copt din 2000 cand Nastase Popoviciu Vantu puneau tara la cale. La Iasi e ok insa primaria castiga din asociere 0 lei, asa ca nu mai injura oamenii care mai si gandesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.