G4Media.ro

MedLife: 88 de cazuri noi cu tulpina britanică, din 94 de probe…

MedLife: 88 de cazuri noi cu tulpina britanică, din 94 de probe secvențiate. Prevalența a ajuns la 94% / Biolog: Practic, varianta UK a substituit tulpinile care circulau pe teritoriul României

Echipa de cercetare a Grupului MedLife a analizat un nou lot de 94 de probe provenite de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 88 conțin tulpina britanică a coronavirusului, ceea ce indică o prevalență de 94% pe lotul analizat.

Pe de altă parte, specialiștii anunță că nu au identificat în această etapă a studiului prezența altor tulpini, precum cea braziliană sau sud-africană, se arată într-un comunicat al MedLife remis G4Media.ro.

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și au fost analizate în perioada 8 – 11 martie. Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din București – 37 pacienți, Timișoara – 17 pacienți, Cluj – 7 pacienți, Brașov – 6 pacienți, Sibiu – 4 pacienți, Prahova – 3 pacienți, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov – câte 2 pacienți/județ și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1 pacient/județ.

Până în prezent, MedLife a secvențiat aproape 700 de probe, reprezentând 74% din totalul probelor secvențiate în România (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu tulpina britanică B.1.1.7 și 2 cu tulpina sud-africană B.1.351.

În total, de la începutul acestui an, autoritățile române au raportat 469 de cazuri identificate cu tulpina britanică, 3 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și 2 cazuri cu tulpina braziliană.

Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a substituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană. Acesta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste aceste tupini. În continuare este extrem de important să se urmărească evoluția tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutații noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor și eficiența vaccinurilor. În acest sens, ne bucurăm de faptul că MedLife va continua programul de secvențiere, urmând să revină constant cu informații actualizate. Reiterăm faptul că secvențierea este singura metodă care permite urmărirea corectă a mutațiilor noi apărute”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

“Datele oferite de specialiștii noștri nu sunt deloc încurajatoare, mai ales în contextul studiilor internaționale, care indică faptul că varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare. Așadar, în perioada următoare ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de pacienți internați la ATI și chiar a numărului de decese. De aceea, e nevoie de multă prudență, atât din partea autorităților, cât și din partea populației generale. Vaccinarea rămâne o soluție viabilă. Am început bine campania de vaccinare, dar dacă vrem să ajungem cât mai repede la o masă critică de persoane imunizate e nevoie să creștem dinamica, astfel încât să atingem o capacitate de vaccinare până la 100.000/zi. Aceasta este miza României pentru a reporni viața și economia. Până atunci, măsurile de protecție rămân esențiale. De asemenea, decizia autorităților de carantinare etapizată este binevenită atât din punct de vedere al siguranței populației, cât și din perspectivă economică”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

MedLife va continua programul și anunță creșterea capacității de secvențiere până la un potențial de 1500 de teste pe săptămână.

Citește și

Propunere oficială de renunțare la depistarea tulpinilor mutante exclusiv prin metoda secvențierii și folosirea testelor PCR care dau rezultate mult mai repede / INSP: Varianta UK circulă în 62% din județe și probabil va cuprinde toată România

Cum pot fi depistate rapid și mai ieftin tulpinile britanică sau sud-africană. Cazul unui bărbat din Bihor: rezolvat în 24 de ore. Specialiștii spun că autoritățile trebuie să nu mai aștepte după secvențiere

Sursa foto: MedLife

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. E perfect normal!! Se vaccineaza cu AZ (britanic)!

  2. Si acum, ca stiti asta, care-i poanta?

  3. Smeriti-va in fata variatiei naturale a unui virus ARN! Zeul Guvid este un zeu sever, dar eu sunt un zeu smintit, care voi smeri pe negationisti cu smetie de smardoi!

    Daca nu secventiati variantele, voi bloca inscrierile pe Lista Nationala de Sparanghelisti. Caci a mea este varianta britanica si cea sudamericana.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.