G4Media.ro

Mediul de afaceri cere direcții clare de reformare și digitalizare a Fiscului…

Mediul de afaceri cere direcții clare de reformare și digitalizare a Fiscului în Planul Național de Redresare și Reziliență

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) cere direcții clare și concrete de reformare a Agenție Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat de presă.

Coaliția care reunește mai multe organizații patronale și camere de comerț salută menționarea în noul PNRR a unor propuneri de proiecte și reforme avansate de sectorul privat, cu precădere în ceea ce privește transformarea digitală, educația, tranziția verde.

Pe de altă parte, Coaliția arată că ”reforma Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală este menționată doar generic, fără a indica măsuri și propuneri concrete, așa cum ne-am fi așteptat pentru acest domeniu strategic pentru economia și societatea românească. Reforma ANAF este o reformă cheie de care România are nevoie acută, atât din perspectiva redresării economice, cât și din perspectiva creșterii competitivității și a calității vieții”.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Stie cineva ce proiecte include PNRR?
  Sau iar ne-au tepuit USR istii cu un ministru incompetent.
  Dl. BARNA, DL. CIOLOS VA RUGAM SA II SCHIMBATI PE TOTI MINISTRII USR PLUS!
  SA RAMANA NUMAI DRULA!

  • @cenzura
   Ai spus tot… tu nu stii, dar le ceri demisia 🥴
   Ce sa mai spunem noi despre intențiile tale🤔

 2. Cine sa faca reforma la Fisc? Tata mare din cer!?
  Hoția organizată. Pe seama celor care mai muncesc in tara asta. Nu sunt in stare sa faca ceva. Nevolnici. Rusine Iohannis! Taci si nu faci nimic! Stai degeaba!

 3. CDR chiar mai asteapta ceva reforme marete de la acest guvern?!!!!
  Ceva carpeli, pe ici pe colo, atat vor”oferi” maretele reforme anuntate cu surle si trambite in campania electorala si cand erau in opozitie si mai ales in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 VOTAT in Parlamentul Romaniei si devenit LEGE si PROMULGAT de Johannis!
  Program de guvernare pe care majoritatea Misnitrilor NU il pomenesc, adica NU il baga in seama?!
  Cati Minsitri au iesit cu maretul Program in mana ina stea 3 LUNI sa ne spuna ce vor FACE?!
  Stiti ce SCRIE acest maret Program de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR la Paginile 6/269 – 7/269, la Minsiterul de finante, scrie fix asa:
  „Pe termen mediu și lung guvernul are în vedere transformarea ANAF într-o instituție INOVATIVA și capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili.
  Obiective specifice.
  Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili vor fi OBIECTIVUL Principal. Va fi accelerată digitalizarea ANAF și va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic național de monitorizare al ANAF și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.Astfel va crește baza de colectare și va fi prevenită evaziunea fiscală.
  Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare care se vor finanța din fonduri nerambursabile:
  i) modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP,
  ii) obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF,
  iii) proiect pentru asigurarea serviciilor fiscaleeficiente pentru administrație șicetățeni,
  iv) modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP (toate prin contracte de finanțare POCA, proiecte aflate în derulare),
  v) proiectul Big Data, ce vizează dezvoltarea unei Platformede Big Data destinate integrării și valorificării operaționale și analitice a volumelor de date de interes pentru MFP/ANAF, cu orizont de implementare de minim 36 de luni.
  De asemenea, vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare cu finanțare de la bugetul de stat:
  i)asigurarea funcționării și disponibilității sistemului informatic,
  ii) creșterea performanței specialiștilor IT,
  iii) retehnologizarea și extinderea platformelor hardware și software pentru interfața cu cetățenii (pregătire documentație achiziție și estimări bugetare),
  iv) asigurarea funcționării, continuității și disponibilității sistemului integrat vamal, ce înseamnă operaționalizarea conceptului de vamă electronică până la sfârșitul anului 2023,
  v) verificarea TVA cu ajutorul informatizării documentelorinterne utilizate de către inspecția fiscală.”

  Adica, FIX ce cere CDR!
  Acum, in PNRR nici nu sunt pomenite, Reforma ANAF, spune CDR, e un termen generic, sa NU vrea Guvernul BANII din PNRR pentru Reforma ANAF?!!!
  Vasilica si Ghinea au pus-o deoparte, mai incolo, mai la sfantu asteapta, desi ne-au impuiat capul cata modernizare va aduce PNRR!!

 4. In plus, Vasilica Catu s-a laudat ca in Ianuarie 2020 cand era Minsitru de finante ca va REFORMA ANAF in 2020, uite aici:
  „Fl Catu, in 8 Ianuarie 2020, cursdeguvernare-ro:
  „Reforma ANAF în viziunea lui Florin Cîţu: Vor fi eliminate 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structură. INFORMATIZARE PANA la jumătatea anului 2020.
  „Până la jumătatea anului, ANAF să fie INFORMATIZAT. Vorbim despre casele de marcat, o chestiune aşa de simplă… Să legăm casele de marcat la sistemul ANAF. Am făcut tot sistemul privat să cumpere case de marcat sofisticate, dar ANAF nu are sistemul gata. A trebuit să prorog acest lucru, pentru că altfel trebuia să dau amenzi oamenilor. Trebuie să mergem în CSAT pentru a grăbi lucrurile. Obiectivul meu este să ai maxim un control pe an, complex”, a spus ministrul.

  Azi, la sfarsit de MARTIE 2021 NIMIC din ce a promis Vasilica Catu!
  CE l-a impiedicat pe Vasilica Catu sa implementeze REFORMA ANAF, cum el a PROMIS in Ianuarie 2020!?
  Promisiunile astea ale lui din Ianuarie 2020 se regasesc si in Programul de guvenrare lui 2020-2021!!!
  Mai crede careva ca promisiunile lui Vasilica vor fi implementate!!!??

  • 2500 de posturi au fost eliminate și Anaf în aprilie 2020.

  • @Bybby: Va rog, aratati-ne sursa informatiei, sursa OFICAILA, sa fie de la Finante sau ANAF!
   Nu promisiuni ca vom face si vom drege!
   CE a facut Vasilica Catu din ce a PROMIS!!!

 5. Alte minciuni de la Vasilica Catu ca va reforma ANAF!
  Ziarul BURSA, 1 Octombrie 2020:
  „FLORIN CÎŢU: „Implementarea facturii electronice VA ADUCE 20 miliarde lei la buget, anul VIITOR.
  Implementarea facturii electronice va aduce 20 de miliarde de lei (2% din PIB) la buget în 2021, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă online, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. Acesta a mai spus că de la anul plata taxelor se va putea face online. România este ţara din UE cu cea mai mică colectare la buget raportat la dimensiunea economiei, circa 27% din PIB anul trecut.
  Ministrul a afirmat: „O să se poată face plata tuturor taxelor prin ghişeul.ro. Pentru anul viitor îmi menţin obiectivul de a creşte veniturile la buget, iar implementarea facturii electronice, după ce facem conectarea caselor de marcat (la serverele ANAF) la finalul acestui an, va aduce la buget 20 de miliarde de lei în plus, anul viitor. Este un obiectiv ambiţios”.
  Florin Cîţu a mai susţinut că INFORMATIZAREA ANAF a dat ROADE, iar companiile declară venituri mai mari şi le plătesc faţă de anul trecut. Deficitul bugetar – diferenţa dintre venituri şi cheltuieli – pentru acest an se ridică la 8,6% din PIB, circa 91 de miliarde de lei. România mai pierde la buget circa 10 miliarde de euro din neîncasări de TVA. Cîţu a declarat în mai multe rânduri de când conduce MFP că va DIGITALIZA Administraţia fiscală şi că va combate evaziunea.
  „Ceea ce am promis pentru ANAF am FACUT şi se vede în veniturile lunii august. Veniturile declarate sunt mai mari, veniturile încasate (pe luna august – n.r.) sunt mai mari decât erau anul trecut. Menţinem acelaşi ritm şi continuăm reforma în Ministerul Finanţelor Publice, în ANAF, chiar cu opoziţia unora dintre cei care au rămas acolo şi sunt de ani de zile şi cred că ar trebui să rămână pe veci. Vom continua reforma”, a spus Cîţu.

  Pai, daca INFORMATIZAREA ANAF a dat roade, cum de regasim FIX aceeasi promisiune in Programul de guvernare 2020-2024 al lui Catu?!
  Cum sa scrii in Programul de guvernare la Pagina 7/269 la Ministerul Finantelor ca:
  „Obiective specifice.
  Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili VOR FI obiectivul principal. Va fi ACCELERATA Digitalizarea ANAF și va fi FINALIZATA procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic național de monitorizare al ANAF și implementarea sistemului de FACTURARE Electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.”, cand tu, Vasilica ai spus in 1 Octombrie 2020, ca „Ceea ce am promis pentru ANAF am FACUT şi se vede în veniturile lunii august.”

  Ai FACUT sau NU ai FACUT Digitalizarea ANAF?!
  Daca ai FACUT-o, asa cum te-ai laudat la 1 Octombrie 2020, de ce apare iar in Programul de guvernare 2020-2021, la Pagina 7/269!??
  Apoi: De ce NU apar in Bugetul pe 2021 cei 20 Miliarde lei promisi de Catu prin Factura electronica!?
  Pentru ca „Factura electronica” e inca NEFINALIZATA, cum scrie acum in Programul de guvenrare!!

  Fix ca la PSD, Progarmul ala de guvenrare ala e un mare NIMIC, fix ca la PSDragnea!!!!
  Eu sper ca stia sa nu uite alea 10 Spitale, inclusiv maternitati CONSTRUITE, adica NOI NOUTE promise in Programul de guvernare 2020-2024 al maretei aliante la Pagina 166/269!!!

 6. Antena 3, in 8 Ianuarie 2020: „Ministrul Finanțelor, despre Reforma ANAF: Vor fi eliminate 150 de posturi de conducere!
  Ministrul Finanţelor taie în carne vie la ANAF.
  Florin Cîţu spune că peste 2.000 de angajaţi ai Fiscului, dintre care 150 din funcţii de conducere, vor fi DATI AFARA, după Reorganizarea instituţiei.
  Ministrul spune că măsura este absolut necesară în condiţiile în care vrea INFORMATIZAREA ANAF până la JUMATATEA acestui an.
  Acesta a mai adaugat că DECIZIA Reorganizării rapide a ANAF a fost luată în ultima şedinţă CSAT.”

  Ce l-o fi impiedicat pe Vasilica Catu sa REORGANIZEZE Rapid ANAF, asa cum au DECIS in Sedinta din CSAT?!
  Vasilica Catu a fost cel acre a cerut ca Reorganziarea rapida a ANAF sa fie decisa in CSAT!!
  Mai mare rasul!!
  Au FACUT un mare NIMIC, azi regasim in Programul de guvernare al aliantei 20-20-2024 ca Obiectivul principal la Minsiterul de Finante(paginile 6/269-7/269) e Reforma ANAF si Accelerarea Digitalizarii ANAF!
  Cititi in Programul de guvernare!!
  Vasilica, esti un mare mincinos, ai facut fix NIMIC cat ai fost Minsitru de finanate, la fel vei face de-acum incolo: NIMIC!!
  Minciuni in 269 de Pagini in programul de guverare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024!!

 7. Nu se va reforma nimic inainte sa incepem sa votam masiv cu USR, singurul partid cinstit din parlament.

 8. 2500 de posturi au fost eliminate și Anaf în aprilie 2020.

  • „Vor fi”, a spus Vasilica Catu!
   Aratati-mi unde gasiti ca alea 2000 de posturi au fost INTR-ADEVAR desfiintate!

   8 Ianuarie 2020:, profit.ro: „ANAF și eterna restructurare. Cîțu doar reia idei vechi – informatizarea rapidă prin CSAT, asistență FMI, departament de analiză de risc, desființarea de posturi vacante și integrarea Antifraudei în direcția de inspecție fiscală.
   „ANAF va elimina aproximativ 2.000 de posturi neocupate și circa 150 de posturi de conducere, ca parte a unui proces de restructurare care va implica și derogări de la legislația normală a achizițiilor publice, pentru a permite o modernizare rapidă a infrastructurii IT, va presupune integrarea Antifraudei, în prezent o direcție separată a Fiscului, în cadrul Direcției Generale Inspecție Fiscală, precum și asistență tehnică din partea FMI pentru simplificarea Codului Fiscal, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Acestea sunt, însă, proiecte mai vechi, promovate de conducerea ANAF încă din perioada fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, și despre care Profit.ro a scris la momentul respectiv.
   Informatizarea ANAF Cîțu a afirmat, din nou, că va merge în CSAT cu propuneri care să permită licitații mai rapide pentru informatizarea ANAF.
   „Nu cu ANAF, ci cu informatizarea ANAF și cu informatizarea finanțelor publice. Singura soluție pe care o văd eu pentru a crește veniturile (la bugetul statului, n.r) este informatizarea. Este cea mai onestă și mai simplă variantă. fac acest lucru pentru a avea o procedură mult mai simplă și mai rapidă. Este tot ce mă interesează. Dacă nu am merge în CSAT, ar dura cel puțin 1 an din cauza termenelor legale. Eu vreau până la jumătatea anului”, a spus ministrul, la postul Realitatea Plus.

   Jumatatea Anului era in Iulie 2020!
   Azi e sfarsit de Martie 2021 si Informatizarea ANAF lipseste cu desavarsire!
   E prevazuta chiar in programul de guvenrare 2020-2024, CE l–a impiedicat pe Vasilica sa INFORMATIZEZEZE ANAF pana la jumatea lui 2020, cum a PROMIS, motivand astfel introducerea pe Ordinea CSAT?!
   Numai ca, nici cu Decizie CSAT nu a INFORMATIZAT nici pana azi ANAF!
   Si nici anul asta NU vor informatiza, minciuni la TV!!
   Interesele celor care sunt in functii de DECIZIE la ANAF sunt IMPOTRIVA Digitalizarii ANAF, a spus-o clar Vasilica Catu: „e o rezistenta enormma in SISTEM la Digitalizarea ANAF”, e si motivul pentru care a mers sa fie Decizie in CSAT!
   Chiar cu Decizie a CSAT el nu a reusit sa Digitalizeze ANAF pana la jumatea lui 2020!
   Sunt interese prea mari in ANAF, vor ceata multa, cat mai multa ceata, sa NU VEDEM noi ce matrapazlacuri se intampla cu BANII PUBLICI, din acest motiv Vasilica nu a reusit, e prea mic pentru un razboi atat de mare!

  • Antena 3: „Ministrul Finanțelor, despre reforma ANAF: Vor fi eliminate 150 de posturi de conducere!
   08 Ian 2020.
   Ministrul Finanţelor taie în carne vie la ANAF.
   Florin Cîţu spune că PESTE 2.000 de angajaţi ai Fiscului, dintre care 150 din funcţii de conducere, vor fi DATI AFARA după Reorganizarea instituţiei.
   Ministrul spune că măsura este absolut necesară în condiţiile în care vrea Informatizarea ANAF până la jumătatea acestui an.
   Acesta a mai adaugat că DECIZIA Reorganizării rapide a ANAF a fost luată în ultima şedinţă CSAT.”

   Poate ne spuneti: CE a FACUT Vasilica Catu ca Minsitru de Finante timp de 1 AN si 3 Luni?!
   NIMIC!!
   Vorbe goale!