G4Media.ro

Medicul Mihai Craiu: Cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Mihai Craiu: Cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebui aerisite bine clasele, începând de acum / O mască improvizată sau o bandană pusă la gură sunt opțiuni mai bune decât nimic

Medicul Mihai Craiu afirmă, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii, că se înregistrează o creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani, în toată emisfera nordică, inclusiv în România, iar cele mai multe spitalizări sunt în rândul copiilor, mai ales sub 5 ani. Medicul atrage atenția că, cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebui aerisite bine clasele, începând de acum, iar o mască improvizată sau o bandană pusă la gură sunt opțiuni mai bune decât nimic.

„Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani. Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani. Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante”, explică medicul Mihai Craiu, menționând situațiile din Canada, SUA, UK și Europa.

Acesta menționează că și acolo au fost întâlnite, din păcate, decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei
„Înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că:
1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber.
2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.
3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie…
Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile.”, subliniază Mihai Craiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. O bandana pe gura iaonei ar face minuni. Te uiti la ea si te sperii

  2. Am observat in presa in ultima vreme o adevarata campanie împotriva deschiderii ferestrelor la sălile de curs, pentru ca se pierde caldura, iar energia scumpă trebuie economisită.

    Hotărați-va, va rog, se deschid ferestrele, sau nu?!

  3. Au aparut sfatuitorii mai..fantastic
    Ce ne facem ca a venit gripa iarna peste noi.

    Plin de parinti inconstienti..sa nu bagi tu 2-3 doze in ala mic sa fie protejat..asa ceva…