G4Media.ro

Medic veterinar: Animalele riscă să sufere traumatisme sau să se piardă din…

Sursa foto: Pixabay

Medic veterinar: Animalele riscă să sufere traumatisme sau să se piardă din cauza petardelor și artificiilor

Păsările riscă să sufere traumatisme sau să moară din cauza stresului, iar aricii pot ieşi mai repede din hibernare şi să rămână fără resurse până la primăvară, din cauza zgomotului produs de artificii şi petarde, avertizează Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei, potrivit Agerpres.

„Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat. Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva. Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (…) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunțuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor)”, a precizat Vasiliu, pentru AGERPRES.

Zgomotul produs de artificii şi de petarde afectează însă şi animalele sălbatice din oraş, precum aricii, care hibernează, sau alte specii de mamifere mici.

„Se pot trezi, îşi pot consuma resursele, până se mai plimbă, văd care e situaţia şi ajung să intre din nou în hibernare, deja perioada aceasta de activitate fără motiv poate să însemne moartea până la primăvară. Pe de altă parte, păsările, care sunt foarte stresate din cauza asta, pot ajunge să moară de stres. Inclusiv păsări comune la care nu ne-am aştepta, precum ciorile. Dar şi păsări răpitoare. De exemplu, în Mogoşoaia, există o colonie de ciufi de pădure, care sunt nişte bufniţe protejate (prin lege), care stau în acelaşi loc. Şi, dacă se întâmplă ca în zona respectivă să dea cu artificii, pot inclusiv să moară de stres”, a explicat Oana Vasiliu.

Totodată, animalele sălbatice, indiferent de specie, pot să se sperie şi să între în clădiri sau în maşini. Acest lucru se întâmplă în special pe durata nopţii, când multe specii diurne nu văd foarte bine.

„Zboară de pe unde stau ele şi se lovesc foarte des. Noi lucrăm şi de Revelion şi de Crăciun. După fiecare Revelion primim cazuri de traumatisme, dar e greu să ştim sigur dacă s-au lovit din cauza stresului provocat de artificii. Dar noi aşa suspicionăm, că are şi asta un rol”, a menţionat Vasiliu.

În opinia sa, jocurile de artificii ar trebui organizate cu mai multă grijă faţă de mediu şi animalele de companie.

Ea a remarcat că există ţări în care jocurile de artificii au fost înlocuite cu spectacole laser, care, chiar dacă poluează luminos, nu poluează din punct de vedere fonic şi al pulberilor toxice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. ieri austria ne-a zis ca nu ne vrea ca prin granitele noastre trece cine vrea ,azi vedem petarde ,teoretic interzise, peste tot , cum au ajuns oare?

  2. Aveți cumva impresia că unor psihopați care dau cu petarde, le pasă de câini, pisici, arici și alte animale? Dacă nu le pasă că oamenii sunt terorizați, de ce ar avea vreo grijă față de animale? Au dat cu petarde care le-au sărit în ochi trecătorilor de pe stradă, care ar fi pentru ei problema că sperie o pisică?

  3. Vai, dar nu mai pot de groaza o noapte pe an aceste animalute ingrozite. In restul de 364 de nopti cand latra toti cainii, nu-si mai face nimeni grija. Dar deh, sa protejam animalutele ca oamenii oricum nu conteaza.

    • Prietene, lasa-ma cu suferinta si socul animalelor din cauza artificiilor si petardelor. Apoi chiar pui botul la asttea? Animalutele astea sunt traumatizate numai de petarde si artificii? Pe bune? Dar cand se sparg strazi, se darama si se contruiec blocuri nu sunt traumatizate? La concerte si festivaluri gen Untold nu sunt traumatizate? De zgomotul masinilor nu sunt traumatizate? Acum pe bune, doar 20 de minute pe an la trecerea dintre ani, animalutele sunt traumatizate. In rest e ok, e pace, e liniste, e zen. Chiar nu suntem seriosi la toata treaba asta.

    • N-ai cu cine! Astia stiu ca de Craciun tai porcul si faci cumparaturi iar in ultima zi a anului bubui petarde si artificii chinezesti. Semnificatia religioasa si cerul instelat, ca si decenta, sunt invechite, nu le mai tine nimeni.

    • Acum cativa ani, cainele vecinului a facut infarct in cele 10 min de artificii. Unde locuiesc eu, asezarea nimanui, au inceput cam acum 2 saptamani sa dea cu petarde, azi s-au nesimtit, au niste chestii care bubuie foarte tare.

  4. Mărește doza de xanax dacă ți latră n cap câinii!

    • Prefer sa maresc calibrul la petarde si artificii. Fac ca toti dracii lighioanele dreaku cand bag cateva de alea mari. Sa le tot vezi cum se scheune!! O placere nu alta.

  5. E clar, xanaxul nu și mai face efectul!
    Încearcă cămașă de forta!!

  6. Alex, încearcă să gândești BINE, curat, în echilibru cu tot ce te înconjoară, pentru că din gânduri se nasc faptele, iar ele nu rămân nepedepsite de universul ăsta ale cărui roți se învârt. Fiecare OM își primește răsplata, la un moment dat, pentru răul gândit și produs oricărei făpturi. Și știi care e ironia universului? Plătesc progeniturile tale, apropiații tăi, pentru ca durerea ta să fie și mai mare. Și da, plătesc chiar dacă îi faci rău unei lighioane! Am zis!

  7. Nu postați toate comentariile?

  8. Romanika = o țară bananiera cu cetățeni de mana a cincea precum manelarul de @ alex….. vai de mama ta, frustratule!🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  9. Eh, echilibru și din partea ta. Până la urmă, omul este carnivor. Sigur, poate alege să nu fie. Sigur, poate e mai sănătos dacă alege ierburile. Dar, până la o societate perfectă, putem alege să nu provocăm suferință!!!

  10. Punctual, pocnitorile de orice fel traumatizează animalele în așa măsură încât o iau razna și fug haotic, se pierd de stăpân și se pun în pericol. Despre asta este vorba. Sigur că pocnitorile pot distruge și vieți umane, dar despre asta se vorbește acum, aici? De ce mereu trebuie să îmbârligăm un subiect cu altele, de parcă unul ar fi mai însemnat decât altul? Nu, nu e vreunul mai de seamă! Nu mai puneți piedici de niciun fel lucrurilor bune, frumoase, indiferent de domeniul în care ele apar. După mintea fiecăruia, un domeniu poate fi mai important decât altul dar, fiecare trebuie să-și facă treaba pe domeniul lui. Noi suntem în urmă cu toate, știu, dar pe domeniul animalelor suntem complet neoameni. Eu îmi fac treaba în curtea mea dar asta nu ajunge, că trebuie să sufăr de pe urma celor care nu și-o fac. Ia puneți mâna și fiți oameni unde vă e dat să fiți!

    • Daca esti in echilibru, fix pe marginea prapastiei, cred ca este indicat sa fortezi prabusirea pe pamant. Echilibrul terestru este si el supus unui proces de dezintegrare, e imposibil sa ramai mult timp in echilibru pe marginea prapastiei. Noi acolo stam, priveste in jur. Critica e buna, ar fi cam ciudat ca in lumea asta, asa cum arata ea, sa umblam zambind senin, zen, pretinzand un echilibru inexistent si imposibil fara o ajustare permanenta. Cel ce merge pe sarma nu degeaba are un bat cu care isi corecteaza permanent pozitia.

  11. de craciun o sa mananc racituri de ficus