G4Media.ro

Medic pneumolog despre țigările electronice: Acest tip de fumat este o capcană…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Medic pneumolog despre țigările electronice: Acest tip de fumat este o capcană pentru tineri, pentru minori / ”Indiferent de forma de folosire a țigării electronice, factorul principal care menține dependența de fumat este reprezentat de nicotină, care este un drog”

Medicul pneumolog sibian Ioan Draghila susține că țigările electronice scoase pe piață cu misiunea de a ajuta oamenii să se lase de fumat, nu și-au atins scopul, dovedindu-se a fi doar o nouă formă de a inhala în organism substanțe toxice, chiar dacă mai puține decât dintr-o țigară clasică, dar la fel de nocive, scrie Turnul Sfatului.

Medic primar în cadrul Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cu o experiență de peste 30 de ani, având competențe în Bronhologie și Somnologie, dr. Ioan Draghilă trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de tineri care se apucă de fumat prin intermediul acestor țigări și vorbește despre măsurile care ar trebui luate pentru stoparea acestui fenomen.

”În cazul utilizării IQOS-ului se eliberează o cantitate mult mai mică de substanțe nocive comparativ cu fumatul clasic, dar și practicarea acestor forme de fumat poate fi nocivă pentru organism. Sunt cazuri în care, din cauza componentelor care există în țigara electronică, se ajunge la afectarea plămânului – fie la afecțiuni acute, care se traduc printr-o pneumonie legată de vaping, diferită de cea infecțioasă, fie bronșite obliterante, apariția unor cazuri de pneumotorax la tineri astfel încât, deși efectele sunt mai reduse față de fumatul clasic, ele trebuie luate în considerare și tinerii atenționați că nu este bine să înceapă această modalitate de fumat. De asemenea adulții care vor să renunțe la fumatul clasic și care vor să facă acest schimb, trebuie să știe că nu scapă definitiv de riscurile pe care le antrenează fumatul”, spune medicul.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Prietene romania e pe locul 15 la nivel mondial pe incidenta de dcse cauzate de cncr pulmonar cu 29.5/100k imediat lângă Turcia si Grecia. Ministrul sănătății din Marea Britanie a avut mai multe meta-analize pe subiectul vaping si a concluzionat o diminuare cu 95% a substanțelor nocive fata de țigările clasice precum si un progres major in a stopa obiceiul fumatului. Domnul ăsta este mult mai priceput sa primească ciubuk decat sa înțeleagă scopul măsurilor de sănătate publică. Nu mai luați interviuri cu limacși de gen merci

 2. Dl. doctor cade in capcana clasica: nu face diferenta intre vaping (care in mare parte a cazurilor se practica folosind lichide FARA nicotina) si Iqos.

 3. Dar de omorat nu te omoara nicotina din ce stiu eu, ci gudronul.

 4. Oare sunt singurul care considera ca aburul din tigarile electronice are un miros infect?
  Pe mine nu ma deranjeaza ca semenii mei fumeaza, e treaba lor, dar nu vreau sa simt mirosul infect al tigarilor clasice sau al celor electronice. Doar ca unii fumatori nu inteleg asta.
  Cine nu are respect fata de propria sanatate, nu are respect nici fata de altii.

  • Și mie mi se pare că miros infect. Și sunt vaper 🙂 Lumea confundă țigările electronice, care pot mirosi a orice, de la căpșune și cireșe la tutun din și mahorcă, cu Iqos (tutun încălzit), care miroase numai a mahorcă.

 5. Cat mai e spaga de la marile companii de tigarete domnu’ „doftor” Ioan Draghila ? Ati efectuat studii medicale documentate din care sa rezulte ceea ce afirmati ? Da, partial aveti dreptate ca tigarile electronice nu sunt sanatoase, dar in comparatie cu tigarile normale sunt cu mult mai putin nocive. Pentru o persoana care doreste sa se lase de fumat sau o alternativa mai putin nociva, aceste tigari electronice sunt solutia ideala ! Tinerii care se apuca de „electronice” s-ar fi apucat oricum de fumat normale !

 6. Pe scurt:

  Daca nu esti fumator, vapingul e nociv si iti va afecta sanatatea. Nu te apuca.

  Daca esti fumator si vrei sa te lasi de fumat poti alege vaping-ul. Nu este fara risc dar sunt cu riscuri mai mici comparativ cu fumatul.

  Sunt mai multe tipuri de vaping. IQOS este unul dintre ele. Asigura-te cand bagi IQOS ca il folosesti corespunzator ca sa minimizezi riscurile.

  Mai exista tigara electronica de unica folosinta sau reutilizabila cu lichid. Asigura-te ca ai citit prospectul si stii cum se foloseste corect.

  Daca iti asumi pe proprie raspundere sa inhalezi altceva decat aer asigura-te ca stii ce contine si ca esti complet informat despre riscurile prevazute.

  Aviz nefumatorilor: daca va asumati sa incercati o tigara electronica, incercati una fara nicotina

  Vanzarea oricaror produse de vaping/fumat ar trebui sa fie interzise minorilor.
  De asemenea, marketingul oricaror produse de vaping/fumat catre minori ar trebui sa fie pedepsit prin lege.

  Tigara electronica este ca pastila pentru bolnavi. Nu lua pastile daca nu esti bolnav.

 7. Am 7 ani de cand m-am lasat de fumat si 4 de vapat, cu ajutorul vapatului am redus anual doza de nicotina pana la 0! Acesta stire e comandata de producatorii de tigari care pierd clienti cu miile anual! Fu€k big tobacco industry!