G4Media.ro

Medalia de aur a Premiului Nobel pentru Pace câștigat de jurnalistul rus…

Photo by Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Medalia de aur a Premiului Nobel pentru Pace câștigat de jurnalistul rus Dmitri Muratov, adjudecată pentru 103,5 milioane de dolari/ Banii vor fi donați pentru copiii refugiați din Ucraina

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat luni medalia pentru 103,5 milioane de dolari în beneficiul copiilor ucraineni strămutaţi din cauza războiului, transmite AFP, citată de Agerpres.

Veniturile din vânzarea care a avut loc la New York, câştigată de un ofertant telefonic anonim, vor fi donate programului UNICEF pentru copiii ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions, care se ocupă de vânzare.

Dmitri Muratov a câştigat prestigiosul premiu în 2021 împreună de jurnalista filipineză Maria Ressa „pentru eforturile lor de a menţine libertatea de exprimare”.

Ziarul Novaia Gazeta a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă apariţia online şi tipărită până la încheierea „intervenţiei” din Ucraina, în contextul înăspririi politicii Kremlinului faţă de vocile critice faţă de regim.

Dmitri Muratov a făcut parte din grupul jurnaliştilor care a fondat Novaia Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Înainte de suspendarea activităţii, ziarul era ultima publicaţie critică faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Novaia Gazeta este cunoscută în special pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat vieţile a şase din angajaţii ziarului, printre care cunoscuta jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în 2006. Dmitri Muratov şi-a dedicat Premiul Nobel memoriei lor.

„Acest ziar este periculos pentru vieţile oamenilor”, declara Muratov pentru AFP în 2021.

Într-o înregistrare video postată de Heritage Auctions, jurnalistul declară că a câştiga Premiul Nobel „îţi oferă ocazia să fii auzit”.”Cel mai important mesaj astăzi este ca oamenii să înţeleagă că are loc un conflict şi că trebuie să ajutăm oamenii care suferă cel mai mult”, a adăugat el, referindu-se în special la „copiii din familiile refugiate”.

La începutul lunii aprilie, Dmitri Muratov a fost atacat într-un tren din Rusia de un bărbat necunoscut care l-a stropit cu un amestec roşu de vopsea pe bază de ulei şi acetonă, care i-a provocat arsuri la ochi.

Photo by Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Chapeau .. maestro !! Spirit si caracter,mare cât un Nobel.

  2. nu a luat degeaba premiul se vede .