G4Media.ro

Măsuri ”extreme” în pandemie: Autoritățile locale din Alba Iulia au decis închiderea…

Măsuri ”extreme” în pandemie: Autoritățile locale din Alba Iulia au decis închiderea librăriilor după ce orașul a ajuns în scenariul roșu. Explicația oficială

Municipiul Alba Iulia se află în scenariul roșu, din cauza incidenței mai mari de 3 cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest context, autoritățile locale au stabilit o serie de măsuri printre care ”interzicerea de a desfășura activități cu publicul a instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber”.

Măsura, în cazul librăriilor care de fapt au statut de magazin, a stârnit controverse la nivel local. Până la urmă, potrivit unor surse din cadrul primăriei, autoritățile locale au decis să renunțe la ea, printr-o nouă hotărâre pe care o vor emite în cursul zilei de vineri.

Ce s-a întâmplat

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au explicat pentru G4Media.ro că în hotărârea locală au fost preluate prevederile Hotărârii nr. 49 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar și cele ale unei hotărâri emise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

La punctul 16, din Anexa acestei hotărâri, se precizează: ”Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății”.

Formularea a fost preluată în aceeași formă și în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de urgență, însă închiderea librăriilor nu se mai regăsește în partea documentului în care sunt precizate restricțiile.

Reprezentanții administrației locale au preluat în hotărârea locală atât prevederile naționale privind scenariul roșu, cât și prevederile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, considerând măsurile din cele două documente obligatorii. Ulterior, s-au răzgândit.

Surse din cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență au declarat că o nouă hotătâre va fi emisă vineri, în care prevederile legate de închiderea librăriilor nu se vor mai regăsi.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Pai „normal”. De ce sa poarte toata lumea masca peste tot ca in Arges? Ii trimitem pe ceilalti acasa, in somaj si vedem ce se intampla. Tare mare imbulzeala mai era pe la carti pe acolo, imi si imaginez, cum se imbulzesc oamenii ca la painea calda, mai ceva ca la moastele de la Iasi.

  2. Curaj

    Hotarativa

  3. Dragostea se cladeste pe incredere si sinceritate.

  4. Intra cineva in librariile alea? 🙂

  5. La crasme și terase nu este virusache, se ascunde în librării că pe acolo bate vântul!