G4Media.ro

Măsuri dure luate împotriva bugetarilor nevaccinați în SUA: Funcționarii din LA trebuie…

Sursa Foto: Ciprian Toma

Măsuri dure luate împotriva bugetarilor nevaccinați în SUA: Funcționarii din LA trebuie să plătească două teste săptămânale de 65 de dolari fiecare/ Suspendare fără plată în Chicago / Rezilierea contractului în New York

Angajații publici din Los Angeles care nu sunt vaccinați vor trebui să se testeze de două ori pe săptămână împotriva coronavirusului, în timpul lor liber, și să plătească 65 de dolari pentru fiecare test din propriul buzunar.

Aceasta în contextul în care ofițerii de poliție, pompierii și alți angajați municipali vor trebui să fie vaccinați până la 18 decembrie, în caz contrar urmând să fie supuși unor „acțiuni coercitive.” În plus, vaccinarea anti-COVID a devenit condiție de angajare în instituțiile municipale din metropolă. Los Angeles nu este însă singurul oraș american care a luat măsuri împotriva angajaților nevaccinați anti-COVID-19.

Termen limită

Funcționarii municipali care nu vor respecta solicitarea de a se vaccina până la 18 decembrie se vor confrunta cu „acțiuni corective,” conform unui plan adoptat marți de Consiliul Local din Los Angeles.

Până atunci, angajații nevaccinați – pompieri, polițiști, bibliotecari etc. – vor trebui să fie testați de două ori pe săptămână pentru coronavirus, în timpul lor liber, și la un cost de 65 de dolari, care vor fi retrași din cecul lor de salarii.

Conform planului aprobat, angajații publici care doresc scutiri medicale sau religioase vor trebui, de asemenea, să fie testați de două ori pe săptămână, dar orașul le va rambursa costurile de testare dacă aceștia vor primi în final derogările solicitate.

Los Angeles Times a precizat, citându-l pe ofițerul administrativ al orașului, Matt Szabo, că deși Consiliul Local a decis să prelungească termenul limită de vaccinare și să ofere angajaților municipalității mai mult timp pentru a se vaccina, ar putea exista consecințe mai rapide pentru funcționarii care refuză să-l respecte.

Conform planului, angajații care nu au demonstrat că sunt vaccinați sau care au anunțat că doresc o scutire vor fi obligați să semneze o notificare care le cere să prezinte dovada vaccinării până pe 18 decembrie. Dacă refuză să semneze acea notificare, ar putea să primească o avertizare care va începe procesul de reziliere a contractului de muncă, a afirmat Szabo.

Planul – care a fost aprobat printr-o rezoluție cu 13 voturi pentru și niciunul împotrivă – stipulează că nerespectarea cerințelor notificării „va duce la acțiuni corective adecvate și imediate.”

În luna august, membrii Consiliului Local au adoptat o ordonanță care impunea angajaților orașului să se vaccineze împotriva COVID, cu excepția cazului în care sunt aprobați pentru o scutire medicală sau religioasă.  Acele reguli au devenit condiții de angajare în oraș săptămâna trecută, dar legea nu a precizat ce se va întâmpla, la acea vreme, cu persoanele care refuzau să se vaccineze.

Primarul Eric Garcetti a precizat într-o declarație săptămâna trecută că ordinul de vaccinare obligatorie „este esențial pentru protejarea sănătății și siguranței forței noastre de muncă și a locuitorilor din Los Angeles pe care îi servim.”

„Angajații trebuie să fie vaccinați până pe 18 decembrie și, între timp, punem în aplicare un program riguros de testare. Să fie clar: orice angajat care refuză să fie vaccinat până la această dată ar trebui să fie pregătit să-și piardă locul de muncă,” a spus primarul.

Până luni, aproape 73% dintre angajații orașului – fără a include aici angajații Department of Water and Power (Departamentul de Apă și Energie) – au fost vaccinați cu cel puțin o doză, potrivit unei analize a datelor municipalității realizată de jurnaliștii de la Los Angeles Times.

Aproape 12% dintre funcționarii publici au raportat că nu sunt vaccinați, iar alți 15% nu au furnizat informații despre statutul lor de vaccinare.

Oficialii au spus că aproape 5.000 de angajați municipali intenționează să obțină derogări medicale sau religioase. De asemenea, angajații pot primi o „amânare medicală” pentru vaccinare dacă au fost recent diagnosticați cu COVID-19 sau au fost tratați pentru coronavirus.

Oficialii din Los Angeles au solicitat inițial sancțiuni mai aspre pentru bugetarii care ignoră sau sfidează regulile. O propunere anterioară a cerut ca aceștia să fie sancționați cu cinci zile de suspendare pentru insubordonare, apoi să li se trimită o notificare de reziliere dacă se întorceau fără să fi făcut „progrese substanțiale pentru a se conforma” cu mandatul de vaccinare.

Contestații în justiție

Cerințele de vaccinare pentru lucrătorii orașului au dus la declanșarea unei acțiuni în instanță din partea unui grup de angajați ai Departamentului de Poliție din Los Angeles care contestă ordinul. Un grup de pompieri a intentat și el un proces din cauza obligativității vaccinului, argumentând că ordonanța le încalcă drepturile.

De altfel, oficialii din Los Angeles au aprobat planul privind vaccinarea obligatorie a funcționarilor municipali după săptămâni de întâlniri dificile cu sindicatele, care nu s-au finalizat cu un acord. În ciuda opoziției sindicatelor, municipalitatea a descris însă planul drept „ultima ofertă, finală și cea mai bună” cu privire la modul în care vor funcționa cerințele privind vaccinul.

Pentru a implementa planul, Consiliul Local a adoptat o rezoluție prin care constată că orașul a ajuns într-un impas și că „există o nevoie imperioasă de o astfel de acțiune unilaterală pentru a proteja sănătatea și siguranța publică și siguranța la locul de muncă.”

Un purtător de cuvânt al sindicatului Service Employees International Union Local 721, care reprezintă numeroși angajați municipali, inclusiv lucrători din domeniul salubrității și mecanici, a declarat că, după luni de negocieri, „am epuizat toate căile către un acord.”

Deși sindicatul „își încurajează cu tărie” membrii să se vaccineze, „nu am fost de acord cu ordonanța orașului privind mandatul obligatoriu de vaccinare și nu am fost de acord cu modul în care o pun în aplicare,” a spus purtătorul de cuvânt al sindicatului, Mike Long. El a adăugat că sindicatul a reușit totuși să obțină extinderea termenului limită de vaccinare și asigurarea că sunt disponibile scutiri medicale și religioase.

La rândul său, sindicatul polițiștilor a anunțat că a negociat cu succes mai mulți termeni cheie cu municipalitatea, inclusiv necrearea unui dosar disciplinar pentru ofițerii de poliție care vor fi concediați pentru că nu s-au vaccinat.

 • În acest context, merită menționat că sindicatul de poliție a cerut o anchetă cu privire la un contract acordat de primărie pentru testarea COVID, după ce s-a aflat că unul dintre co-proprietari este un membru desemnat al Board of Fire and Police Pension Commissioners, care a făcut donații politice pentru oficialii orașului.

Alții angajați au criticat planul municipalității ca fiind „inechitabil și exagerat,” deoarece ar putea duce la rezilierea contractelor de muncă pentru mii de lucrători nevaccinați, într-un moment în care există un deficit acut de personal. De exemplu, o angajată care s-a identificat ca dispecer al poliției a avertizat consilierii locali că concedierea lucrătorilor municipali va agrava lipsa de personal în disceperat.

„Dacă cetățenii cred că este o tragedie acum, când așteaptă două minute ca un operator să răspundă în timp ce un membru al familiei lor moare din cauza unui atac de cord, imaginați-vă indignarea care se va produce atunci când nu va fi nimeni să răspundă la telefon timp de câteva minute și vor începe să moară și mai mulți oameni,” a declarat ea.

Acțiuni împotriva celor nevaccinați

Los Angeles nu este însă singurul oraș din Statele Unite care a implementat penalități împotriva angajaților publici care nu sunt vaccinați. Unele jurisdicții au adoptat o linie mai dură decât municipalitatea din metropola californiană.

De exemplu, Primăria din Chicago a început săptămâna trecută să pună ofițerii de poliție care nu s-au conformat mandatului său de vaccinare într-un mod de lucru „fără plată.” Aceasta pe fondul opoziției puternice din partea sindicatelor.

Potrivit unor surse, până la jumătate dintre polițiștii din Chicago ar putea fi trimiși în concediu fără plată din cauza unei dispute între sindicatul lor și primarul Lori Lightfoot cu privire la solicitarea orașului ca ofițerii și ceilalți angajați muncipali să-și dezvăluie statutul de vaccinare.

Săptămâna trecută, Primăria San Jose a început să suspende angajații municipali nevaccinați, după ce a prelungit termenul limită pentru a convinge reticienții să se vaccineze împotriva COVID-19.

Toți cei 7.037 de funcționari publici au primit o perioadă de grație de o săptămână după termenul limită de 30 septembrie pentru a furniza dovada vaccinării înainte de aplicarea mandatului obligatoriu. Celor care au prima doză în această perioadă li se va acorda un timp rezonabil pentru a-și finaliza vaccinarea, potrivit primăriei. Ei nu vor fi pedepsiți decât dacă nu reușesc să primească a doua doză.

De asemenea, angajații care au o derogare religioasă sau medicală aprobată nu se vor confrunta cu sancțiuni.

Săptămâna trecută, primarul din New York, Bill de Blasio, a anunțat că toți angajații publici din metropolă – inclusiv ofițerii de poliție, pompierii, lucrătorii de la salubritate etc. – trebuie să primească cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 până pe 29 octombrie.

Excepție fac ofițerii de la Department of Corrections, care vor avea timp până la 1 decembrie, și aceasta din cauza unui deficit major de personal la închisoarea de pe Rikers Island. Cei care nu respectă mandatul vor fi trimiși în concediu fără plată și, în cele din urmă, își pot pierde locul de muncă.

Noua regulă acoperă 160.500 de angajați, dintre care aproximativ 46.000 nu sunt încă vaccinați. Mulți dintre aceștia din urmă au luat parte luni la un marș de protest împotriva obligativității vaccinării.

Surse: Los Angeles Times, San Jose Spotlight, ABC News10, Wall Street Journal, US News, CNN

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Bravo, așa se face!

  • De ce, dacă tot primești și dai, doar pentru a nu face o formă gravă?!

  • Au ca opțiune Florida și Texas, doar n-o fi veșnici acești democrați cu apucături neomarxisti

  • Asa se face in tarile decazute din punct de vedere uman si moral. Unde drogurile si des.trabalarea si crima sunt la ordinea zi.lei. Unde nu exista conştiință. Unde omul e tratat ca un obiect.

  • Stii macar ce inseamna neomarxist bezmeticule, sau ai citit si tu ceva , undeva pe net is n-ai inteles nimic? Prostovanule.

 2. Foarte bine. Aștept măsuri similare și în România.

  • vezi ce doresti, ca se intoarce si asupra ta…

  • Așteaptă… va veni si ziua can nu vei intra la mall/ job/ primărie/etc dacă nu ti-ai făcut injecția de rudotel / etc. săptămâna asta.

  • De ce @moxi. Este normal ca vaccinul sa fie „gratis” (desi el are un cost de productie si un pret de vanzare de la firma, pe care firma producatoare sigur il primeste) iar un test sa fie 65 $ (desi si acesta are un pret de productie si un pret de vanzare de la firma, care este mult mai mic decat cei 65 $). Adica la vaccin discount 100%, iar la teste adaos de 6500%. E clar ca cineva are interes sa vanda vaccinuri, care se dovedesc si ineficiente din moment ce poti face covid – mai este ideea asta ca faci o forma mai usoara, dar nu se stie ce va fi in valul 5. Si te miri de ce nu vor unii sa se vaccineze?

  • @vct deocamdata vorbim despre vaccin covid, necesar pentru a opri pandemia. Daca o fi sa se sara calul si sa se ceara rudotl sau alte chestii care va sperie pe voi, antivaccinistii, vor fi suficiente persoane care sa se opuna.

  • @Gutui, toti astia antivaccinisti o dati cu testele dar platite de stat. Bai nene, testele trebuie sa le faci zilnic, vaccinul la 6-8 luni. Ia fa tu un calcul sa vezi cam care sunt costurile. Bai ce va place sa va auziti vorbind si sa credeti ca sunteti mai destepti decat sunteti. Hai ma ca in Franta i-au vaccinat pe toti fara discutie si astazi Franta are 2000 de infectii /zi la o populatie de 4 ori mai mare ca Romania care are 16000/zi. Ai inteles acum de ce toata treaba cu testarea e o mizerie nefunctionala si ineficienta si costisitoare ?

  • @Marius, eficienta vaccinului nu trebuie sa fie motiv de specula cu testele. Iar daca imi fac test cu 1$ (cam care este pretul lui real) il voi plati cu banii mei, dar nu sa-l iau la pret de specuala, asa ca risipa este la mine. Apropo, ti-a placut ca ti-au dat vaccinul gratis si bon de masa, asa cam cum dadea PSD gratis zahar si faina. Ne dam modernisti, dar ce ne mai plac vechile metode.

  • Sugi pula, javră!

 3. Numai asa functioneaza cu tanti Fanica de la ghiseul 6 si cu Dorel.

 4. Sunt doar 3 state, restul nu au nicio obligativitate. Dar jurnalistul tace ca primeste bani de la PNL.

  • Sînt multe state unde nu e nici o obligație, care se opun tiraniei cu pretext medical, pe modelul demolărilor 911 și „patriot act”. Doar că acum vor să între în fiecare casă cu forța.

 5. Asta nu e constrangere,nu? Au si zis,nimeni n-o sa fie obligat sa-si bage cu forta zerul experimental…America,leaganul libertatilor,cea mai libera tara din lume…aham.Ba,vaccinatilor,lasati infumurarea ca din cauza voastra ni se strange latul de gat tuturor,boosterizatilor. Astia ne forteaza sa bagam mizeriile astea in noi,doza dupa doza, fara sa stim ce contin,ce efecte pe termen lung(5-10ani) au.

  • Stim deja ce contin, si stim deja ca nu afecteaza organismul intr-un mod negativ. „Efectele pe termen lung” sunt temeri irationale ale unor oligofreni care nu inteleg si nu au incredere in stiinta. Nu va vad niciodata sa ziceti ca nu stiti ce efecte pe termen lung are covid, acolo e ok, dar un vaccin de ultima generatie cercetat in amanunt si administrat in peste 7 miliarde de doze e periculos pentru voi.

  • Ăștia toți vorbesc scriptul oficial ca roboții. Unul nu are vreo nuanță, un strop de gîndire critică.

 6. Când se va termina aceasta nebunie și isterie, care funcționează pe principii de segregare ciuma galbena trebuie trasa la răspundere imp cu presa plătită gras din bani publici, în timp ce spitalele și farmaciile sunt lipsite de medicamente care ar fi putut salva vieți

  • Ce medicamente te salveaza ma de Covid ? Ca daca era medicamentul minune disponibil , nu crapau atatia bezmetici antivaccinisti cand ajung la ATI.

  • Robotul plătit Marius, un gunoi!
   Există o grămadă de medicamente care și-au dovedit eficiența în diverse proporții. Scopul tratamentului injectabil este intrarea omenirii în submisie și alocarea unui cod digital unic fiecărei persoane.

 7. Le e dor de împușcături. Ei trag in nevinovati de pe strada din motive mai neînsemnate.

 8. Domnule@Bb,pe semne ca n-ati auzit de scandalul Thalidomidei si dramele copiilor nascuti cu malformatii,nu numai ca oamenii aia au „avut incredere in stiinta”,dar s-a aflat ca apoi s-a stiut de asta,au musamalizat tot si au mers inainte cu tratamentul.

  • Cand nu mai ai argumente relevante incepi sa vorbesti despre alte situatii care sunt complet diferite. Pe vremea aia nu aveam standardele pe care le avem in ziua de azi pentru a aproba un medicament.

  • BB, pe vremea aia nu aveam nici corupția de astăzi…

 9. Aia macar au alternative, se muta din statele federale bolsevice (democrate) in alea unde inca se mai poate convietui normal. Dar ce te faci in UE, unde bolsevicii isi fac de cap aproape peste tot.

 10. De ce nu dati si titluri cu alte state, ca au interzis institutiilor si companiolor sa impuna obligativitatea va ccinarii ?!