G4Media.ro

Mașinile electrice au ajuns la aproape 80% din totalul vânzărilor de vehicule…

Sursa Foto: Pexels

Mașinile electrice au ajuns la aproape 80% din totalul vânzărilor de vehicule în Norvegia, în 2022

Maşinile electrice au reprezentat aproape 80% – un nou record mondial – din noile înmatriculări de autoturisme noi de pasageri în Norvegia în 2022, informează luni AFP, citată de Agerpres.

Anul trecut s-au vândut 138.265 de maşini electrice noi, adică 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private, potrivit unui comunicat al Consiliului de informare privind traficul rutier. În fruntea clasamentului se află Tesla, cu 12,2% cotă de piaţă.

Astfel, Norvegia, care este atât un mare producător de hidrocarburi, cât şi un campion al maşinilor cu zero emisii, şi-a doborât propriul record stabilit în 2021 (64,5%).

Prin comparaţie, maşinile electrice au reprezentat 8,6% din noile înmatriculări în primele nouă luni ale anului 2022 în Uniunea Europeană.

Numai în luna decembrie, în Norvegia maşinile electrice au reprezentat 82,8% din vânzări, mulţi norvegieni grăbindu-se să cumpere înaintea unei schimbări fiscale care va face aceste achiziţii mai scumpe.

Modelul Y de la Tesla a reprezentat 11,5% din vânzări, grupul deţinut de Elon Musk lăudându-se că a doborât recordul de vânzări atins în 1969 de legendarul Volkswagen Beetle.

Norvegia îşi propune ca toate maşinile sale noi să aibă emisii zero – electrice sau cu hidrogen – începând cu 2025, datorită în special unei impozitării foarte favorabile.

Însă odată cu maturizarea acestui segment de piaţă, autorităţile au început să reducă unele din beneficiile care au afectat serios finanţele publice. Începând cu 1 ianuarie, scutirea de TVA (25%) la achiziţionarea unui vehicul electric nou este valabilă doar în limita unui preţ de achiziţie de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 euro), sumele care depăşesc acest plafon fiind supuse impozitării.

Astăzi, una din cinci maşini care rulează pe drumurile norvegiene este complet electrică, un alt record mondial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mașinile electrice sunt ✅ 👍 🆕 🆒