G4Media.ro

Marko Bela, critici la adresa Ungariei și a liderilor UDMR în cazul…

Marko Bela, critici la adresa Ungariei și a liderilor UDMR în cazul Ditrău: Permitem ca opinia publică să fie timorată zi și noapte cu subiectul migranților în primul rând din Ungaria

Într-un articol de opinie publicat, vineri, în Transindex.ro, fostul lider UDMR, Marko Bela, a criticat dur atitudinea Ungariei și lipsa de reacție a liderilor UDMR în cazul celor doi cetățeni din Sri Lanka, angajați la fabrica de pâine din Ditrău. Bela spune că, de data aceasta, televiziunile de știri românești ”dau lecții de toleranță” în mod justificat și că opinia publică este timorată zi și noapte cu subiectul migranților mai ales a celor din Ungaria.

Redăm mai jos textul integral publicat de Marko Bela în Transindex.ro.

Al cui popor?

Se pare că totuși, încet, încet vocile raționale câștigă teren în acest caz al brutarilor din Ditrău. Dar să așteptăm finalul! Sunt sigur însă, că dacă pozițiile U.D.M.R. și ale bisericii romano-catolice ar fi apărut ceva mai repede, nu trebuia să asistăm, la inconfundabila satisfacție prin care să ni se dea lecții de toleranță la televiziunile de știri românești.

Permiteți-mi să adaug: de această dată, din păcate, justificat. Deoarece tocmai am picat testul. Formulez la plural, persoana întâi, pentru că este adevărat că, majoritatea dintre noi nu suntem de acord cu astfel de campanii de ură, dar totuși suntem cu toții responsabili. Suntem responsabili atunci când în Ardeal nu este nicăieri în zare un imigrant rătăcit, dar permitem ca opinia publică să fie timorată zi și noapte cu acest subiect, în primul din Ungaria, și nu încercăm să convingem propria noastră comunitate, că totul este doar un SF politic. Suntem responsabili, pentru că nu ne exprimăm imediat când simțim că avem o problemă. Suntem responsabili, pentru că permitem ca o astfel de poveste să ne producă daune morale și politice uriașe, atât pe plan intern, cât și plan extern. Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre. Tăcem, pentru că ne este frică de pierderea popularității. Ne este frică că după câte un astfel de articol, cum este și al meu de acum, vom fi puși la punct , prin comentarii într-un limbaj incalificabil. Dacă nu-i musai, nu spunem nimic. Parcă nu am fi acolo unde suntem, pentru a avea curaj de a ne exprima părerea: politicieni, preoți, profesori, intelectuali, cu toții. Acum nu voi diseca speța de la Ditrău, nu vreau să vă aduc aminte despre secuii din București, nici despre cei plecați cândva în America, pentru că s-a spus tot ce trebuia spus despre acest subiect. Dar: numai atunci avem temeiul moral să ne exprimăm, dacă ne asumăm, repet, că într-un fel sau altul, suntem responsabili.

În jurul meu, în ultimele zile, secuii, biserica și U.D.M.R. au fost certați suficient de mult pentru ce s-a întâmplat. Recunosc, i-am certat și eu, dar în același timp nici mie nu mi-a picat bine, pentru că și eu sunt secui, încă sunt U.D.M.R-ist, și în același timp respect și cultele. Apoi în sfârșit a apărut poziția U.D.M.R.. Arhiepiscopul în retragere al bisericii romano-catolice, Jakubinyi György, a emis un comunicat, cu care de asemenea putem să fim de acord. Domnul arhiepiscop s-a retras în fapt, dar încă este la conducerea arhiepiscopiei. Succesorului domniei sale, despre a cărui vocație și pregătire am fost convins încă din anii 90, când m-a ajutat foarte mult cu ocazia vizitei mele la Vatican, îi doresc mult succes în activitatea în slujba lui Dumnezeu și a omului. Și dacă suntem încă la acest subiect, îi mulțumesc arhiepiscopului Jakubinyi György pentru colaborarea noastră de peste două decenii, pentru echilibrul, consecvența, și da, și pentru cultura sa. Iar acum, îi mulțumesc, sau îi mulțumim, pentru acest comunicat.

Și pentru că suntem secui, dragi confrați din Mureș, din Gheorgheni, din Ciuc, din Odorhei și desigur, mai ales pentru că suntem maghiari, și avem cu toții aceeași istorie, suntem cu toții același popor aici în Ardeal, totuși, nu suntem poporul preotului rătăcit din Ditrău, eu nu-mi asum această comuniune. Eu aparțin poporului lui Márton Áron, și sper că și voi. Sunt reformat, nu catolic, dar toți suntem poporul lui Márton Áron. Cât de puțin vorbim despre acest episcop curajos și inteligent, care de asemenea s-a născut secui, și de a cărui procedură de beatificare ca sfânt s-a ocupat până acum, tocmai Kovács Gergely, noul arhiepiscop ce urmează a fi instalat în curând. Repet, nu sunt catolic, dar în înțelesul lumesc Márton Áron a fost categoric un sfânt. Ce poate fi o dovadă mai importantă, decât curajul de a vorbi, când de exemplu pe 18 mai 1944, într-o predică rostită în catedrala Sfântul Mihail din Cluj, și-a ridicat vocea împotriva deportării evreilor. Să judece fiecare dintre noi: a fost oare mai ușor să facă acest lucru atunci, sub naziști și sub Partidul Crucilor cu Săgeți, decât acum să ne împotrivim intoleranței? A fost oare mai ușor de spus că: ”Preotul lui Hristos are obligația de nerefuzat să se ridice pentru adevăr și să-și vadă în fiecare om pe fratele său, indiferent de ce credință are sau ce limbă vorbește. […] Cel care contestă, în temeiul oricărei gândiri, relația fraternă cu orice grup de oameni, acela își atrage judecata ca, într-o situație să fie privit ca »păgân și vameș«, ceea ce în limbajul evangheliei înseamnă a fi în afara legii”?

Mai mult, Márton Áron nu a ținut doar predici, ci a și trimis o scrisoare primului ministru Sztójay Döme și ministrului de interne Jaross Andor pentru a opri imediat deportarea evreilor. Iar despre cum s-a împotrivit represiunii comuniste, recomand spre citire cartea lui Nagy Mihály Zoltán și Denisa Bodeanu, care cuprinde procesele verbale de filaj ale episcopului Márton Áron dintre anii 1957 și 1960 ([Le]hallgatásra ítélve.Condamnat la ascultare, Ed. Lector – Editura Varadinum Alapítvány – Editura Iskola Alapítvány, Târgu Mureș, Oradea, Cluj Napoca, 2019). Da, suntem secui, și totuși, nu suntem la fel, dar aparțin cu plăcere poporului lui Márton Áron. Nu suntem la fel nici ca maghiari din Ardeal, dar aparțin cu plăcere și poporului lui Kós Károly sau Bánffy Miklós. Să spună cineva acelor câțiva experți în migrație ce înaintași am avut noi pe aceste meleaguri!

sursa foto: Inquam Photos/ Raul Stef

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. halal …apel la istorie …..asta daca nu e mistificata …. cum trebuie ! cum se dereste …
  …culegetzi ce s a semanat …..si vetzi avea parte exact de aia …chiar si cu romani …ura !!!

 2. Asa au procedat si cu romanii de- a lungul timpului. Natie de frustrati,ingâmfati si intoleranti!
  Dar cand sunt ei la mijloc…mamă,mamă ce gălăgie mai fac si cat de nedreptatiti se simt!!!
  Ei au dreptul la toate si cand au dreptate si cand nu au!!!

 3. Marko Belo e intradevar o eminenta morala a natiei secuiesti ,un moderat ,un intelept,daca nu cea mai importanta personalitate recenta a natiei secuiesti,demna de tot respectul romanilor si al secuilor care trebuie luata in consideratie.

  • Da, Marko Bela are dreptate, este printre putinii secui care a luat atitudine. Si are dreptate cand recunoaste intoleranta communitatii din care face parte: « Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre. »

 4. Oricum reactiile secuilor sant exagerate si au dat dovada de falsitate si ipocrizie,tocmai ei care vor si au drepturi peste drepturi si care au oricum justificari de multe ori dar adevarul e ca naivitatea unora dintre secui si ignoranta semanata de liderii si masmedia din Ungaria cu complicitatea liderilor unguri din Romania a dat roade iar acest caz e fructul e cazul de rasism din Ditrau,acum secuii sant acuzati de rasism si in confrontul cu srilankezii nu numai cu romanii ,e grav pentru ca nu mai au scuze si si.au aratat adevarata fata si felul lor de a gandi sau nu fiu dur dar chiar inferioritatea morala in care zac.

  • Ce secui ,Domnule ! La recensamant s-au declarat secui doar 400 de persoane ! Sa credem ca in Ditrau sunt toti secuii din Har-Cov ?.

  • Secuii doar si-au aratat adevarata fata, rasismul legendar este acum demonstrat.

 5. Ce seamana aia doi din poza…
  Amandoi cu chelie, amandoi cu ochelari, cu mustata, cu barba… Amandoi cu acelasi ranjet larg pe fata, care numai sincer nu mi se pare.

  Cat despre Morkov Bela…
  Omule, daca tie ti se pare ca ti se face morala „cu satisfactie”, pai ai probleme. Mania persecutiei, dar se stia asta de mult. Nimeni n-are nicio satisfactie sa te traga pe tine de urechi. Secuii tai de care esti atat de mandru au dovedit ca-s rasisti de mare clasa, de tip KKK. Inca n-au ajuns sa arda cruci pe strazi, dar nici departe nu sunt.
  Si de asta nu poate fi nimeni mandru, nici tu, nici aia din Ditrau, nici romanii, nimeni. Poate doar gasca lui Viktor Orban, care lanseaza gulgutele astea otravite pentru a-si asigura mai mult timp in care sa-si umple buzunarele linistit si apoi s-o stearga in Madgascar sau alte state fara proceduri de extradare cu UE.
  Iar noroiul aruncat de Orban asta al tau nu va ajunge pe obrazul satenilor din Ditrau, de care sunt sigur ca habar n-au nici macar unde vine Sri-Lanka pe harta. Nu, va ajunge tot pe obrazul Romaniei.

  Si tot tu vii si te plangi ca ti se face morala??

 6. Bun articol, probabil ca UDMR ar trebui sa se mai gandeasca nitelus data viitoare, cand V. Orban le cere sa taca mucles. Poate e cazul ca UDMR sa faca si ei, ca si psdeii, un congres ceva, si sa-si aleaga alt lider, bunaoara Marko Bela din nou.

 7. Locuitorii din Ditrau i-au relocat pe cei doi din Sri Lanka. Urmeaza relocarea locuitorilor din Ditrau.

 8. Cetatenii din sri lanka sunt votanti UDMR!!!?

 9. Domnul Bela Karoli sa-i ia pe migranti la el acasa ca doar are nevoie de servitori ieftini: asa fac elitele globaliste peste tot, aduc mina de lucru ieftina pt interesele lor personale, ii tin si ascunsi fara pasapoarte si acte in regula si promoveaza emigratia in masa si open border….

 10. Daca veti avea curiozitatea sa cititi documentele congresului secuiesc din 1902 , veti afla despre disperarea reprezentantilor etniei cauzata de masiva emigratie a locuitorilor din zona in… Regatul Romaniei(mai ales la Bucuresti) ; daca romanii de atunci ar fi avut o atitudine similara cu locuitorii din Ditrau de azi (mai ales ca atunci nu se prea vorbea de drepturile omului ) ar mai fi avut Bucurestii o populatie maghiara atat de numeroasa cum are azi ?

 11. remarcabil!

  nu am stiut de Marton Aron! azi am invatat ceva!

 12. dl. Bela Marko este un intelectual si o voce lucida a comunitatii maghiare.

 13. Sunt maghiar din Harghita, efectiv m-a rascolit urat de tot ce s-a intamplat la Ditrau. Este o mizerie fara margini, datorata in mare parte manipularii masive venite dinspre Orban Viktor&Co. Articolul lui Marko Bela este unul corect, dar nu singurul cu aceasta parere, mii de oameni, maghiari din HR, CV, MS,etc. si-au manifestat indignarea fata de intamplarile de ultima speta de la Ditrau. Facebook-ul e plin de astfel de opinii.

 14. Sunt maghiar din Harghita, efectiv m-a rascolit urat de tot ce s-a intamplat la Ditrau. Este o mizerie fara margini, datorata in mare parte manipularii masive venite dinspre Orban Viktor&Co. Articolul lui Marko Bela este unul corect, dar nu singurul cu aceasta parere, mii de oameni, maghiari din HR, CV, MS,etc. si-au manifestat indignarea fata de intamplarile de ultima speta de la Ditrau. Facebook-ul e plin de astfel de opinii…

  • Oz, trebuie sa explicati oamenilor din zona cat de toxica este politica lui Orban Viktor. Foloseste aceeasi reteta pe care o folosesc toti autocratii lumii. Inventeaza pericole si dusmani ca sa spuna poporului ca el e singurul care-i poate apara de ele. Intre timp distruge toate institutiile statului de drept, modifica legi, reguli ca sa se permanentizeze la putere. Si uite asa apare dictatura

 15. Sa nu uitam nic pe asta, prrimarul Iasiului.
  Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a spus pe 6 septembrie, într-un interviu acordat BZI, că un copil ar trebui dus la școală cu forța și că, dacă nu se investește în educație, ​„o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi”.

 16. am fost de curand in tinutul secuiesc, pentru prima oara in viata.. in Ardeal am fost de multe ori, dar am ajuns si eu in Ordohei…am poposit si intr-un restaurant si sincer nu stiam exact la ce sa ma astept.. era evident ca eu sunt roman si era evident ca angajatii erau unguri, destuil de stanjeneti de faptul ca nu intelegeau tot ce le ceream la masa si nici engleza nu vorbeau..dar una peste alta ne-am inteles, mancarea a fost buna, preturile au fost mai mult decat decente, impresie placuta „hai ma ca nu mi-au scuipat ungurii in farfurie”.. acuma, sa vad rasismul asta gretos indreptat asupra a 2 amarati emigranti care au traversat juma` de glob sa isi castige si ei prin munca o paina, facand paine, mi-a schimbat pararea… ca asta e defectul omului, tinde sa generalizeze.. si francezii daca aud mereu de „romani” care de fapt sunt tigani, de le fura portofelele prin metrou, ajung la concluzia ca romanii sunt o natie de hot..asta desi eu unul, nu am furat in viata mea nimic

 17. Toata lumea de aici si de aiurea bate campii,fiecare pe tarlaua lui si cu mijloacele din dotare. In primul rand este o problema de respectarea unei ligislatii privind recrutarea si angajarea fortei de munca. Nimeni de aici nu stie cum au ajuns sa fie angajati acei domni si care este statutul lor in Romania. Ministrul nemuncii protectiei lenesilori si ocrotitorul specialilor nu a formulat pana acum un punct de vedere( este preocupat de modul cum este actionat liftul ministerului) La prima vedere nu sunt cetateni europeni sau poate sunt sau poate… La fel cum majoritatea produselor din comert nu sunt produse in uniunea europeana dar se vand cu intaietate si ocrotire in pietele si magazinele din Romania. Cert este ca nu se respecta si nu s-a respectat legislatia europeana.Guvernul asta are o mare problema: nu cunoaste legile si isi etaleaza inteligenta prin tacere. Oamenii aia din comuna asa cum sunt numiti ei fara nume si prenume, care sunt pana la urma vecini cu noi si cetateni romani isi cer drepturile de cetateni europeni in concurenta cu cei planetari. Pai si noi trebuie sa tinem cu ei ca sunt ai nostrii nu ai asiei,fara sa se supere nimeni si fara discriminare . Este un concurs de atribuire a unor posturi si cineva nu a respectat toata legislatia (poate doar pe cea simplificata) Va intreb pe cei din Bucuresti si orasele mari: Cate anunturi ati vazut in media de larga circulatie ca se fac angajari la dezvoltatorii imobiliari? Eu nu am vazut decat stiri ca romanii(din care fac parte si maghiarii romani) sunt in crestere la somaj,ca nu muncesc ,ca asteapta miloaga de la stat,ca sunt betivi,curve,bolnavi inchipuiti…..toate relele iar locurile de munca libere sunt ocupate cu prioritate de cetatenii straini, De ce oare? Ce face controlul muncii,ce face politicul care vrea votul romanilor? Una doua sesizeaza politia de parca acolo este problema.Mai este putin si ne injuram intre noi. Hai sa tinem cu Romania si cu cetatenii romani chiar daca ei se simt maghiari(este dreptul lor)! Politicienii din ministerele de azi si de ieri prin tacerea lor acum dovedesc lipsa de cunoastere a activitatii pentru care sunt remunerati,lasitate si ca ,,tin cu ursul”

 18. Parca Marko bela era acela care spunea ca romanii – mancan ei „o paine secuiasca” trebuie sa invete maghiara…ba chiar ar fi vrut o lege care sa impuna predarea l.maghiare in toate scolile din Ardeal ( a se vedea dezbaterile din Camera Deputatilor,2 mai 2006)

 19. Marko Bela vorbeste asa pentru ca ACUM nu il intereseaza Voturile acestor oameni!
  Dar, Marko Bela NU a comentat la fel cand fostul primar din Sfantu Gheorghe, Albert Almos(Dumnezeu sa- ierte!) a DECLARAT PUBLIC ca NU a Acceptat Investitori in Covasna(a fost primar intre 1992-2008!) ca sa NU se SCHIMBE Compozitia etnica in Secuime, pe modelul industrializarii facute de Ceausescu la sfarsitul Anilor 70 si in Anii ’80 cand multi romani au venit in secuime ca sa lucreze la fabricile comunsite din Sfantu Gheorghe!
  Azi, jud Covasna e i TOPul saraciei, alaturi de Teleorman si Vaslui, cativa investitori si aia veniti in ultimii 10 ANI!
  Rusinica!!

 20. Asa cum am spus comentariul domnului Marko Bela este la inaltime!

  cu o completare…

  El marturiseste o frustrare, anume ca incidentul nu da bine *politic, mediatic*…si chiar ca nu da bine *politic, mediatic*, pentru ca arata sovinismul profund al unora din conantionalii sai…

  de fapt, incidentul ilustreaza dilema politicianului maghiar….el traieste pe frustrarea celor de jos, pe aratarea ca nu exista locuri de munca, ca daca nu ar fi fost Trianonul, alta era situatia…deci legitimitatea politica a udemeristului este construita pe un resentiment si pe victimizare..

  de ce politicianul maghiar, fiind la guvernare de atatia ani si in toate guvernele, nu s-a batut si nu s-a zbatut pentru ca autostrada Transilvania sa treaca prin Covasna? in acest caz, ar fi crescut investitiile, locurile de munca, ar fi aparut strainii si de aici pana la cosmopolitizarea zonei nu ar fi fost decat un pas…

  dar, vorba lui Eminescu * si cum vin pe drum de fier, toate cantecele pier!*…

  deci identitate resentimentara sau dezvoltare cosmopolita?

  si intr-o lume cosmopolita, emancipata, mai poti sa o dai cuTrianonul si cu nedreptatea istorica? si atunci, cum sa fii ales deputat sau senator in Parlamentul Romaniei?

  politicienii udmr-isti nu au pregatit comunitatea in a-si elabora strategiile identitare in mod ofensiv, adica solicitand investitii, solicitand autostrada, care ar fi adus cu sine forta de munca straina, alte mentalitati…astfel ca secuii se simt acum descoperiti intr-o lume care are alte reguli…

  cum in anii 80-90 se simteau amenintati de romani, acum se simt amenintati de astia doi brutari din asia..parca 1990 a fost ieri…