G4Media.ro

Mark Robertson a lucrat și pentru oligarhul Vlad Plahotniuc. Noi detalii despre…

Mark Robertson a lucrat și pentru oligarhul Vlad Plahotniuc. Noi detalii despre investitorul american interesat de presa independentă din România

Pe lângă legăturile controversate cu omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis Niro, omul de afaceri american care susține că intenționează să investească în presa independentă din România a încheiat în 2012 o înțelegere cu oligarhul Vlad Plahotniuc. Pe atunci prim-vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, Plahotniuc este azi președintele Partidului Democrat și omul care conduce de facto Moldova. Robertson nu a dorit să detalieze pentru G4Media.ro care a fost scopul contractului sau dacă are astfel de acorduri și în prezent.

De notat că și Cozmin Gușă, unul dintre asociații lui Robertson în România, a lucrat pentru Plahotniuc, fiind considerat omul care a făcut legătura, în 2010, între oligarhul moldovean și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu la preluarea Publika Tv. Traian Băsescu l-a acuzat recent că, împreună cu analistul Dan Dungaciu, ”a mâncat bine din mâna lui Plahotniuc”. Întrebat de G4Media.ro dacă a lucrat împreună cu Robertson la consilierea lui Plahotniuc, Gușă a răspuns: ”Mă plictisește agitația ta, documentează-te singur. Și când ai întrebări serioase, caută-mă”.

”Precum știti, existența unui contract cu o companie a domnului Plahotniuc este o chestiune publică. Totuși, detalii pe care le solicitați sunt confidențiale”, ne-a transmis Mark Robertson, președintele Potomac Global Advisors, LLC. Acordul a fost înregistrat în data 8 iunie 2012 și apare în baza de date a Departamentului de Justiţie, creată în baza Legii privind înregistrarea agenţilor străini (Foreign Agents Registration Act – FARA).

Presa din Republica Moldova a scris în august 2017 că, prin acordul încheiat între Robertson și Plahotniuc, compania americană urma să-i acorde sprijin logistic liderului moldovean în vederea  participării la International Leaders Forum (Forumul Internaţional al Liderilor), organizat de Institutul Naţional Democrat, în colaborare cu Convenţia Naţională Democrată din Charlotte, în septembrie 2012.

Potomac Global Advisors, LLC se angaja să acorde asistenţă în organizarea unor întâlniri bilaterale cu oficialităţi de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Departamentul de Comerţ, Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA. Una dintre chestiunile ce urma  a fi abordată în discuţiile cu oficialii americani era problema eliminării unor restricţii comerciale pentru Republica Moldova, scrie Jurnal.md.

Cam în aceeași perioadă, partenerul de azi al lui Robertson în România, Cozmin Gușă, era și el activ la Chișinău. Potrivit unui profil realizat de Radio Europa Liberă, cel care s-a ocupat de imaginea lui Plahotniuc în 2010 a fost Cozmin Gusa, fost deputat PD, fost secretar general al PSD, fost partener şi angajat al omului de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu. Guşă a intermediat relaţia lui Plahoniuc cu Vântu la preluarea Publika TV şi l-a secondat în interviuri atunci când nu era mulţumit de prestaţia clientului său, după cum reiese din declaraţiile jurnalistului român Dragoş Nedelcu, partener al lui Vântu în proiectele din Republica Moldova. (Vezi detalii aici si aici)

Atacul lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte a lansat, pe 17 aprilie, un atac dur la adresa triadei Dan Duganciu – Cozmin Guşă – Vladimir Plahotniuc. Dungaciu afirmase că partidul al cărui preşedinte onorific este Băsescu ar fi „partid marionetă” inventat de Plahotniuc pentru a rupe din voturile unioniştilor, iar declaraţiile de unire semnate de peste 150 de consilii locale din Republica Moldova ar fi „manipulare”.

”Şi încă ceva, Dungaciule: eu nu-l cunosc pe Plahotniuc, dar stăpânii tăi, proprietari de televiziune cu guşe, care te televizează cu toate inepţiile pe care le debitezi ca analist politic, au mâncat bine din mâna lui Plahotniuc. Ce zici?”, a declarat Băsescu, potrivit B1Tv.

G4Media.ro a dezvăluit recent că Mark J. Robertson, președinte al companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, care a anunțat că vrea să investească 50 de milioane de dolari în presa din România, are un partener de afaceri rus, care apără interesele Federației Ruse în plan internațional. Pe de altă parte, Robertson a postat pe pagina de Facebook, în aprilie 2011, poze cu el alături de Nicolae Dumitru, zis Niro, de la ceea ce pare a fi un proiect de afaceri comun. Compania din România care va gestiona bugetul fondului de investiții anunțat de compania lui Robertson îi va avea acționari, printre alții, pe Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV.

Compania americană ce va fi folosită ca vehicul financiar pentru un plan de a investi 50 de milioane de dolari în presa din România a fost înființată luna aceasta și ar avea fondurile asigurate, deși nu toți investitorii au aderat încă, pe hârtie, la acest fond, a spus pentru HotNews.ro Cozmin Gușă. ”Cum a ajuns Mark Robertson legat de România? Tatăl lui, care a fost consilier pentru mai mulți președinți republicani, a avut o sarcină de relaționare cu regimurile comuniste din Tratatul de la Varșovia. Era intenția americanilor de a comunica, totuși, cu genul de regimuri din regiune, inclusiv cu regimul Ceaușescu”, a mai spus patronul de la Realitatea TV.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cin’ se aseamănă se-adună. Industria lor de manipulare pare să înflorească, dar ar trebui să mai scape de cuconiţele alea certăreţe şi incoerente – chiar şi de nenea ăla bombastic gătit retro. Prea seamănă cu A3 postul ăla al judocanului.

  2. cine nu ar lucra pentru asa zisul „oligarh” vlad plahotniuc nu va avea sanse, toata lumea stie cine este el: un interlop care a acaparat statul R. Moldova. in anii 90 plahotniuc la inceputul „carierei” sale de „hot in lege” noaptea lucra ca proxenet la hotelul „Chisinau” , iar ziua lucra in subsolul acelui hotel unde avea un schimb valutar, oamenii care nu stiau veneau si ii dadeau lui de exemplu 100$ ca sa le schimbe in lei moldovenesti, dupa care el lua banii si inchidea temporar usa si fugea prin coridoarele hotelului, ca sa intelegeti cine e acest „oligarh”