G4Media.ro

Marius Bodea, senator USR: ”Ministrul Culturii menţine în funcţie persoane care, în…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Marius Bodea, senator USR: ”Ministrul Culturii menţine în funcţie persoane care, în loc să protejeze patrimoniul, se prind în hora demolării cu cei mai însetaţi barbari imobiliari ai Iaşiului”

Senatorul USR Marius Bodea acuză Ministerul Culturii că nu are grijă de patrimoniul cultural al Iaşiului, prin lipsa de reacţie după demolarea „ilegală” a unui monument istoric din municipiul Iaşi, care a aparţinut familiei actriţei Margareta Pogonat.

Marius Bodea a susţinut, într-un comunicat de presă, că demolarea ilegală a Casei Pogonat din Iaşi, considerată monument istoric, nu a fost elucidată nici după patru ani, senatorul USR acuzând pasivitatea Ministerului Culturii.

Clădirea situată în zona centrală a municipiului Iaşi a aparţinut familiei actriţei Margareta Pogonat, iar în locul acesteia a fost ridicat un bloc de locuinţe de către un apropiat al primarului Mihai Chirica.

„Demolarea a fost abuzivă, iar noua construcţie îi afectează şi pe vecini care s-au trezit cu o clădire înaltă într-o zonă de case. Anul acesta am revenit asupra situaţiei grave care se petrece pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 17. I-am adresat şi actualului ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, o interpelare încă din februarie pe subiect, la care am ataşat o sesizare a cetăţeanului care locuieşte alături de blocul construit ilegal peste casa veche de 150 de ani ce a aparţinut familiei regretatei artiste Margareta Pogonat. Ministrul nu s-a sinchisit să răspundă. Am revenit în aprilie cu o nouă interpelare în care îi ceream încă o dată să declanşeze cât mai curând posibil un control pentru lămurirea aspectelor legale cu privire cu acel abuz petrecut la Iaşi în 2018”, a afirmat Bodea.

Parlamentarul USR a adăugat că, în loc să aibă grijă de patrimoniul cultural şi istoric al Iaşiului, ministrul Culturii „a continuat să ignore pe toată lumea”.

„Casa familiei Pogonat a fost demolată într-o zi prin schimbarea din pix a adresei astfel încât să pară că se dărâmă un imobil oarecare, ridicat în perioada comunistă. Aşa-zisul investitor a avut un aviz abuziv al Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, dar mai ales susţinerea primarului Mihai Chirica, mare iubitor de mafioţi imobiliari, omul care urăşte tot ce stă în calea îmbogăţirii sale, fie că e monument istoric sau spaţiu verde. Constat că Lucian Romaşcanu merge pe o linie similară: este paznicul demolării istoriei noastre şi nu respectă legea care îi cere să răspundă la interpelările parlamentarilor”, a mai susţinut Marius Bodea.

El consideră că Ministerul Culturii ar fi trebuit să lămurească situaţia de la Iaşi şi să identifice vinovaţii.

„Lucian Romaşcanu intră astfel în lungul şi trist lanţ al complicităţii de la nivel înalt. Menţine în funcţie persoane care în loc să protejeze patrimoniul se prind în hora demolării cu cei mai însetaţi de profit barbari imobiliari ai Iaşului”, a conchis senatorul USR.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter