G4Media.ro

Marina rusă a primit ordin să „blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și…

sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Marina rusă a primit ordin să „blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv”, susțin Statele Unite

Statele Unite au informații potrivit cărora Flota Mării Negre a Marinei ruse „are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv”, a declarat un oficial american pentru CNN, citând ceea ce a fost descris ca fiind informații recent declasificate.

Potrivit oficialului, aceste informații au dezvăluit, de asemenea, indicii că forțele rusești desfășoară mine în Marea Neagră și că au minat anterior râul Dnipro.

Oficialii occidentali au acuzat Moscova că blochează aprovizionarea cu alimente, în timp ce liderii și experții avertizează asupra unei crize alimentare iminente, milioane de tone de cereale ucrainene neputând ajunge pe piața globală din cauza războiului.

„Putem confirma că, în pofida afirmațiilor publice ale Rusiei că nu plantează mine în nord-vestul Mării Negre, Rusia desfășoară de fapt mine în Marea Neagră, în apropiere de Ochakiv”, a declarat joi oficialul american pentru CNN.

The Guardian a relatat pentru prima dată despre concluziile serviciilor de informații recent declasificate.

Moscova a susținut că nu împiedică transporturile agricole din Ucraina și a spus că Kievul trebuie să demineze apele pentru ca navele să poată tranzita.

„Federația Rusă nu creează niciun obstacol pentru trecerea navelor sau vaselor. Nu împiedicăm nimic”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la începutul lunii iunie.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu jurnaliștii joi, găzduită de Centrul regional pentru mass-media din Africa al Departamentului de Stat al SUA, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat: „Nu ar trebui să credem argumentul că Ucraina este cea care a blocat marea cu minele sale pentru a nu permite încărcăturii sau navelor să intre și să iasă.”

„Rusia a minat marea. Noi minam marea pentru a ne apăra. Rușii o minau pentru – nu pentru a permite – pentru a ne distruge navele”, a spus el.

„Adevărata problemă este ce se întâmplă atunci când portul este deminat.  Cine se va asigura și cum se poate asigura că Rusia nu va abuza de portul deschis și nu va ataca Odesa de pe mare?  Aceasta este întrebarea la care toată lumea se agită: cum să ne asigurăm că Rusia nu va ataca Odesa de pe mare”, a mai afirmat Kuleba.

Sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Rusia provoacă Holodomor 2, fără să înțeleagă că de fapt consecințele le va suferi tot Rusia.

  2. ^ noul punctaj.

  3. 🙌🙌🙌🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣😂😂

  4. Sa nu stea ingramadite sa le palesca dintr-o lovitura.